Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fauni, potomci Saturna - Podzemní pyramidy - Sopečná katastrofa - Chirurgickému šití je odzvoněno - Kouření zabíjí, ale i pomáhá

2. 12. 2012

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Fauni, potomci Saturna

Tisk

,,Kdysi, když světu vládli římští bohové, nesměly ženy samy chodit do lesa nebo na pole, protože tam číhají fauni, tvorové nezkrocené povahy, kteří neodbytně obtěžují každou osamělou nymfu nebo dívčinu z masa a kostí. Odkud přišli do světa, není známo. Hovoří se, že jejich pradědečkem byl mocný Saturn, bůh zásevů, nebo Sterces, který vládnul navážení hnojiva na pole (stercus znamená v latině hnůj ). S kým Sterces hřešil, nevíme, protože pramáti fauna není známa. Známo je však jméno dědečka, byl to Pikus a byl bohem polí, lesů a předpovídání. Měl dobrou pověst. Zamiloval se do sličné nymfy Keneses a zůstal jí věrný, což pro něj špatně skončilo. Zatoužila si s ním zažertovat mstivá bohyně Kirke, a když odmítl její návrhy, proměnila ho v datla. Naštěstí před tím ještě Pikus stačil zplodit dva potomky, a to Fauna, který se po otci ujal vlády nad polem, lesy a nad věšteckým uměním, a Faunu, bohyni plodnosti a zvěře."

,,Oběma dětem věrného manžela Římané často přinášeli oběti a prosili je o úrodu, zdraví, hojnost dobytka i o potomstvo. Pokud někdo potřeboval radu nebo předpověď Fauna, putoval do posvátného háje v blízkosti Tibery nad zřídlem Albunea, kam mu bůh poslal prorocké sny. Každým rokem 15. února se ke cti Fauna pořádaly slavnosti. Kněží zde obětovali kozla, z jeho kůže řezali řemeny, kterými opásali svá bedra. Takto nastrojení, umazaní obětní krví s křikem běželi přes město. Chodce, které potkávali, bili posvěcenými řemeny, což mělo smývat jejich hříchy, přinášet úspěch v životě a ženám plodnost."

,,Slavnosti k uctění Fauny se účastnily výlučně ženy. Během bohoslužeb se modlily za plodnost a štěstí v manželství, za zdraví pro sebe i pro rodinu, za blaho Říma. Sály byly ozdobeny vinnými ratolestmi a květy s výjimkou myrty, kterou Fauna nesnášela. Bohyně toho příliš nevydržela a po skleničce dělala hlouposti a vyvolávala skandály. Když jednou opět přebrala, Faunus ji přetáhl myrtovou metličkou, i když sám nebyl prost těchto hříchů."

,,Faunus, který se podobal kozlovi, nevzbuzoval touhu žen, ale přesto nenechal žádnou na pokoji. Když mu některá padla do rukou, trápil ji tak dlouho, až mu byla po vůli. Tak si políčil na Eufemu, ochránkyni múz, i na sličnou Selenu. Jiné nymfy se snažily mu vyhnout. Panenská Pitys se proměnila v jedli (Faunus později nosil její větvičky na krku) a Sirinsk, jedna ze společnic Diany s překrásným hlasem, se změnila v keř rákosí, ze kterého si Faunus vytvořil flétnu."

Podzemní pyramidy Tisk

 ,,Tým italských a amerických archeologů odhalil na území Itálie unikátní podzemní stavby. Ve městě Orvieto byla nejprve objevena ve vinném sklepě u obytného domu do vápencové skály vytesaná konstrukce řady schodů. Badatelé se shodli, že jde zřejmě o stavbu Etrusků (etruské kmeny jsou dodnes záhadou, každopádně však měly propracovanou kulturu) a jejich vykopávkové práce odhalily pod vrstvami zeminy pohřbené i další podobné stavby."

,,Kromě budov pyramidového tvaru byly navíc ve větší hloubce odhaleny i tunely spojující jednotlivé pyramidy. Etruskové pronikali na severozápad Itálie v prvním tisíciletí před naším letopočtem, v 6. až 4. století pak bylo město Orvieto poměrně kulturně i ekonomicky vyspělým etruským centrem. Později se zde však začal silněji uplatňovat vliv římské kultury, která nakonec definitivně převládla kolem roku 264 před naším letopočtem. Nález se sice ještě prozkoumává, vědci se ale domnívají, že stavby sloužily k náboženským účelům, nebo se mohlo jednat o hroby."

Druhá největší sopečná katastrofa 20.století

(co do počtu lidských objetí)

,,13. listopadu 1985 v 09:09 hodin vybuchla starovulkán Nevado del Ruiz na severu Kolumbie. Během této erupce byla sopečná láva vyvrhována až do výšky 30 kilometrů do atmosféry. Celková hmotnost materiálu, který vytvořila tato erupce, se odhaduje na cca 35 miliónů tun. Síla této erupce dosáhla 3 stupně podle indexu sopečné výbušnosti."

,,Erupce měla na svědomí vznik 4 pyroklastických oblaků. Současně došlo k roztavení ledovce a sněhu, který pokrýval vrchol sopky Nevado del Ruiz. Následkem toho se vytvořily čtyři obrovské lahary, které se řítily dolů po úbočích sopky průměrnou rychlostí asi 60 km/hodinu a dostaly se do vzdálenosti až 100 km. Jeden z laharů zničil téměř celé město Armero v Tolima, zalila ho šestimetrová vlna bahna i několik dalších vesnic. Katastrofu přežila pouze necelá čtvrtina z původního počtu 28 700 obyvatel. Druhý lahar zničil asi 400 domů ve městě Chinchiná a zabil 1800 lidí. Zahynulo kolem pětadvaceti tisíc lidí."

,,K podobným katastrofám u této sopky došlo i v letech 1595 a 1845. Vždy se jednalo o poměrně malé sopečné erupce, po kterých následoval masivní lahar. Sopka Nevado del Ruiz má zpravidla erupce Piliánského typu, tedy erupce při kterých vznikají rychle se pohybující proudy horkého plynu a hornin, lavinové proudy z bláta a sopečné suti."

,,Sopka nebo-li starovulkán Nevado del Ruiz (nebo také La Mesa de Herveo) se nachází v Jižní Americe asi 129 km od Bogoty hlavního města Kolumbie a je stále aktivní už asi 2 milióny roků, tj. od počátku pleistocénu až do současnosti. Její nadmořská výška je 5321 m."

,,Sopka Nevado del Ruiz je součástí národního přírodního parku Los Nevados. Na území tohoto národního parku se nachází i několik dalších sopek. Vrchol Nevado del Ruiz je pokryt velkým ledovcem. Sopka Nevado del Ruiz nadále představuje hrozbu pro okolní města a vesnice. Odhaduje se, že erupcemi této sopky může být ohroženo až 500 000 lidí."

Týdeník SPIRIT

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Chirurgickému šití je odzvoněno

,,Americko-australský tým inženýrů vyvinul speciální lepidlo MeTro. Předpokládají, že časem nahradí chirurgické jehly, nitě a svorky. Odborníci o něm hovoří jako o průlomovém objevu. Dokonale totiž spojí okraje ran, pevně je drží i při neustálém pohybu. Organismus lepidlo dobře snáší, na ránu se nanáší ve formě hydrogelu, který rychle tuhne poté, co je vystaven ultrafialovému záření."

„Lepený“ spoj navíc zůstává i po zatuhnutí pružný a napomáhá hojení. V současnosti se již chystají klinické zkoušky, během nichž budou chirurgové používat MeTro k zacelení plic operovaných pacientů. Název MeTro je zkratkou pro metakryloylem substituovaný tropoelastin, což je laboratorně vytvořená variace bílkoviny, která se přirozeně vyskytuje ve tkáních. Pro výrobu lepidla produkují vědcům tropoelastin geneticky modifikované bakterie."

_________________________________________________________

,,Poměrně rozsáhlá studie australských vědců potvrdila, že nic není jen černobílé." O čem je řeč? Následující řádky se týkají pro někoho kontroverzního tématu – KOUŘENÍ.

Po celém světě běží protikuřácké kampaně a o tom, že jsou cigarety pro

lidské zdraví škodlivé, nikdo nepochybuje. Však také kouření může vést k rakovině plic a poruchám krevního oběhu. Prokazatelně zvyšuje riziko infarktu, mrtvice nebo onemocnění cukrovkou.

Jenže ačkoli negativní aspekty převažují, odborníci z univerzity v Adelaide na základě výsledků svých výzkumů museli přiznat, že v některých případech může kouření naopak lidskému zdraví prospět.

Jak konkrétně? Podle všeho odbourává stres, snižuje riziko obezity (nikotin snižuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus), onemocnění Parkinsonovou chorobou, zmírňuje příznaky schizofrenie (vyrovnává hladiny serotoninu a dopaminu) a Alzheimerovy choroby. Vědci netuší proč, ale kuřáci jsou v mnohem menší míře postiženi osteoporózou a nepodstupují tak často výměnu kyčelních a kolenních kloubů (nikotin zřejmě brání opotřebování kloubů a chrupavek).

DODATEK

Ze studie mimo jiné vyplynulo, že ačkoli kouření stojí za četným počtem infarktů, paradoxně mají kuřáci, kteří infarkt prodělali, menší míru úmrtnosti než nekuřáci. Pravdou však zároveň je, že kuřáky postihne první infarkt v průměru o deset let dříve než nekuřáky.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO