Jdi na obsah Jdi na menu
 


Princezna Diana a císařovna Sissy - co měly tyto šlechtičny společné ?

10. 2. 2014

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Princezna Diana 19. století

 Soubor:Erzsebet kiralyne photo 1867.jpg 

,,Desátého září 2011 uplynulo mnoho let od tragické smrti rakouské císařovny a uherské královny Alžběty, známé spíše jako Sissy. Když pročítáme její životopis, nelze se ubránit srovnání s jinou urozenou dámou, která rovněž tragicky zahynula, ovšem o 102 let později, princeznou Dianou. Společné mají i to, že nad oběma se vznáší přízrak vraždy. Sissy zcela italský anarchista Luigi Lucheri probodl pilníkem a Diana zemřela při autonehodě, o jejímž pozadí a tudíž možné vraždě se stále spekuluje."

Diana, princezna Waleská ,,Co tedy měly tyto šlechtičny dále společné? Obě měly své dlouhé urozené jméno, ale veřejnost je znala pod „přezdívkami“ jako „císařovnu Sissy“ a „princeznu Dianu“. Obě se provdaly velmi mladé za podstatně výše společensky postavené muže, z nichž se měli stát budoucí vládcové svých říší. Ani jedna z nich se nedokázala bez potíží přizpůsobit náročným dvorním ceremoniálům, postupem doby došlo mezi nimi a jejich manžely k odcizení a ti jim byli nevěrní. Obě považovaly svá manželství za nešťastná. Podle svého nemohly vychovávat ani své děti, princezna Diana syny Williama a Harryho a císařovna Sissy dcery Žofii, Gizelu a Marii Valerii a syna Rudolfa. Osud dvou Sissiných dětí byl navíc mimořádně tragický, Žofie zemřela v důsledku nemoci jako dvouletá a Rudolf spáchal za nevyjasněných okolností sebevraždu."

Princezna Diana

  ,,Dalším společným rysem obou žen byla určitá vnitřní nejistota a touha po dokonalosti, která je vedla k přehnané, až neurotické péči o zevnějšek. Obě navenek působily krajně elegantně, v soukromí se však trápily poruchami příjmu potravy. Sissy byla například schopná jíst „normálně“ obvyklou bavorskou kuchyni jen v přítomnosti své původní rodiny, jinak byla živa jen třeba o šťávě z masa anebo citronů."

,,V životech obou dam sehráli určitou roli milovníci koní, s nimiž byly podezřívány z nevěry. Zatímco však Sissy jako vynikající jezdkyně sdílela svou vášeň s Bay Middletonem, Diana si s koňmi příliš nerozuměla a u svého trenéra jezdectví Jamese Hewitta hledala spíše útěchu. Jméno Middleton se objevuje také v souvislosti s Dianiným synem Williamem, který se oženil s Kate Middleton. Zřejmě jde jen o shodu jmen, neboť Katiny předci nepocházeli z urozeného rodu. Jako svatební dar dostal mladý pár od ČR co jiného než koně. V životopisech obou dam zaznívá ještě jedno jméno. Diana pocházela z rodu Spencerů a Bay Middleton pečoval o stáje Johna, 5. earla Spencera. Je možné, že tyto dvě rodiny spřízněny jsou."

PRINCEZNA DIANA - KRÁLOVNA LIDSKÝCH SRDCÍ

,,Zajímavé jsou také filantropické a charitativní činy obou šlechtičen. Ty Dianiny máme ještě v čerstvé paměti, Sissy projevovala starost o blázince a dokonce kontrolovala kvalitu stravy pro pacienty." 

,,Nabízí se otázka, jak by císařovna Sissy žila, kdyby se narodila o sto let později, tedy na Štědrý den roku 1937. Využila by možnost rozvodu jako Diana, což bylo před sto lety nemyslitelné? Určitě by se netrápila se svými nepříliš vzhlednými zuby, kterým tehdejší zubaři neměli co nabídnout, zatímco ti současní již ano. Se svojí váhou a výškou (172cm/55 kg) by se jistě stala módní ikonou a určitě nepříjemně by ji asi překvapil rozvoj sdělovacích prostředků a neomalenost bulváru. Svému tragickému osudu by neunikla možná ani o sto let později."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Nejkrásnější císařovna

franz xAVER WINTERHALTER císařovnu portrétoval několikrát. Zde jako dvacetiletou. 

,,Rakouskou císařovnu, uherskou, chorvatskou a českou královnu Alžbětu Amálii Evženii Bavorskou známe všichni jako Sissi. Sama přezdívku používala jen výjimečně. Pokud se tak podepsala, pak s jedním „s“ a zřejmě šlo spíš o Lisi. Předem domluvený svazek jejích rodičů, bavorského vévody Maxmiliána Josefa a dcery bavorského krále Ludoviky, byl velmi formální, byť z něho vzešlo mnoho dětí."

  ,,Max je miloval všechny, ale nejvíc Alžbětu, která se narodila v Mnichově na Štědrý den roku 1837. Vedl je k lásce k přírodě, hudbě a umění. Sissi byla nejšťastnější ve venkovském sídle v Possenhofenu, kde si hrála s dětmi z okolí, plavala, rybařila a jezdila na koni. Její dětství věrně zaznamenal slavný film z padesátých let se sedmnáctiletou Romy Schneider v hlavní roli. V mnohém se příběh s historickými fakty míjel, ale že byla jako budoucí císařovna vychovávána starší sestra Helena (Nené), pravdou je. I to, že se František Josef zamiloval do bezprostřední a krásné, tehdy teprve patnáctileté Alžběty." 

,,Mohla ale v tomto věku tušit, co ji čeká? Sešněrovanou dvorem a pod dohledem tchyně? Pár dní po svatbě, jež se konala 24. dubna 1854, se dostavily první deprese. V necelých šedesáti letech pronesla: „Manželství je nesmyslná instituce. Jako patnáctileté dítě vás prodají a vy vyslovíte přísahu, které nerozumíte a které pak třicet či více let litujete.“

,,Velké boje s císařovou matkou a svou tetou, arcivévodkyní Žofií, svedla, když se narodila první dcera, již pojmenovali po babičce Žofie. Babička si činila právo na její výchovu, muž stál při ní a císařovniny psychické problémy se prohlubovaly. Po narození Gisely vzala děti do Uher, kde dvouletá Žofie onemocněla a zemřela. Po dalším roce narozeného syna Rudolfa dobrovolně ponechala i s Giselou v péči babičky. Až Marii Valerii, která přišla na svět za deset let, vychovávala Sissi sama. Už byla silná."

,,Sebevědomí jí dodávala její krása a štíhlá postava. Fascinace vlastním vzhledem ale odpovídá nemoci, kterou dnes psychologové diagnostikují jako mentální anorexii. Zdravé děvče, jež bylo zcela při chuti, pokud se ocitlo u rodičů, se jinak živilo pouze vajíčky, pomeranči, šťávou ze syrového hovězího masa a mlékem, které spolu s olejem používalo i ke koupelím. Pokud mlsalo, tak fialkovou zmrzlinu. Sissi podnikala několikahodinové procházky tempem, jemuž málokdo stačil. Zběsile jezdila na koni, plavala, nechala si postavit tělocvičnu, kde se věnovala gymnastice. Údajně nikdy neseděla, ve svých pokojích neměla židle a stolovala na klekačce. Kvůli hubnutí začala i kouřit. Při výšce 172 centimetrů vážila 44 až 48 kilo a v pase měla neuvěřitelných 48 centimetrů. Posedlá byla také svými hustými vlasy, dlouhými až po paty. Jejich úprava trvala tři hodiny, což není nijak mnoho, podíváte-li se na slavný obraz Franze Xavera Winterhaltera, na němž má císařovna v účesu diamantové hvězdy. Vypadané vlasy předkládala kadeřnice na stříbrném podnose. Pokud jich bylo mnoho, bylo zle." 

,,Jedinou vadou na její kráse byly zuby, čehož si všimla i arcivévodkyně Žofie. Pro Sissi muselo být asi dost ponižující, když ji je tchyně učila čistit. V pozdějším věku jí začaly vypadávat, a proto mluvila velice potichu a nikdy se nesmála."

,,Časem zjistila, že jakmile onemocní, dvorní lékař jí doporučí ozdravný pobyt a s cestováním se jí vrátí svoboda. Milovala Madeiru, Mallorku, Korfu. Po smrti syna Rudolfa bloudila dáma v černém pohroužená do sebe po celé Evropě. Nic ji nebavilo, chtěla v klidu a bez bolesti zemřít, což jí splnil italský anarchista Luigi Lucheni, jenž ji 10. září 1898 v Ženevě probodl pilníkem."

,,Ukončil tak život zvláštní ženy, která, ač byla císařovnou, nesnášela monarchii. Zajímala se o nemocné a často je v přestrojení navštěvovala v nemocnicích. Škoda že si ze všech národů císařství zamilovala Maďary. Kdyby si zvolila Čechy a stejně nadšeně se věnovala rakousko-českému vyrovnání, vzniklo by v roce 1868 možná Rakousko-Česko a Sissi by byla naší milovanou královnou." 

    Alžbětin svět  

        Narodila se v neděli, a dokonce už s jedním vyrostlým zoubkem, což bylo považováno za předzvěst životního štěstí.

        Byla nejlepší jezdkyně na koni své doby: nepoužívala dámské sedlo a nejen tím fascinovala vynikající jezdce v Anglii, Irsku a ve svých oblíbených Uhrách.

        Přehnané sportování a stálá podvýživa zdevastovaly její tělo tak, že se z překrásné ženy stala během třiceti let nevzhledná osoba, která se od pětačtyřiceti nenechala portrétovat. Z hladu mívala oteklé celé tělo.

        Založila si Album krásek, do kterého sbírala fotografie krásných žen z celého světa, jež jí povinně posílali rakouští diplomati.

        Milovala spiritismus, v její době velmi módní, avšak ona věřila, že opravdu umí navázat kontakt s mrtvými. Všichni okolo ní ale věděli, že jde o podvod, v němž účinkovalo služebnictvo.

        Od dětství psala básně, byly jich stovky a nahrazovaly deníky. Jejím vzorem byl Heinrich Heine, kterého napodobovala. Hrát na klavír ji naučil Franz List. Vždy finančně podporovala talentované umělce.         

Líbil se jí Shakespearův Sen noci svatojánské a ztotožňovala se s postavou královny víl Titanií.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kaiserin.elisabeth1837

(Kaiserin.elisabeth1837, 25. 7. 2018 17:56)

Máš tam pár chyb např. Na obrazu to není Elizabeth