Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co ovlivňuje zdraví-Pomoc bez léků-Pupek je úžasný-Nemoc promlouvá-Houby proti depresím-Křen je žen-šen-Jak se staráte o zdraví?

6. 6. 2020

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Igor Prodan 2.5.2020

Makrofág a štěstí

Co je imunitní systém a jak se vyvíjí v průběhu našeho života? - End Duchenne

Foto - endduchenne.cz

,,Budu vyprávět o zajímavé zkušenosti. Byl jsem pozván, abych přednesl online přednášku o koronaviru. Avšak v ájurvédě se hlavní význam nepřikládá natolik viru samotnému, nakolik stavu imunitního systému. A zde je, jak jsem své vyprávění začal."

,,Byl proveden jeden velmi zajímavý výzkum. Vyšetřovanému člověku byla odebrána kapka krve a přes mikroskop zobrazena v počítači. Na obrazovce bylo možno spatřit zajímavý obrázek. Jsou tam baktérie, které se v krvi pomalu pohybují, a makrofágy, krvinky, jejichž povinností je hlídat čistotu cévy. Jsou jako sanitáři, mají na starosti desinfekci. Jejich mise je odstraňovat vše cizorodé. Ale... Jaksi spí. Baktérie se krví bezpečně pohybují jako při večerní procházce po bulváru, ale makrofágy spí. Nevidí je.V té chvíli zkoumanému člověku začnou promítat veselý film, komedii, a začíná se mu zlepšovat nálada.A tu začíná to nejzajímavější. Makrofág se najednou probudí a okamžitě přistupuje k plnění svých přímých služebních povinností. Přivalí se k baktérii a schutí ji začíná pohlcovat. Asi přišel čas oběda a on pocítil nevšední chuť, ale..."

,,Ve skutečnosti je to všechno mnohem zajímavější. Souvislost „vědomí tělo“ se dávno probírá a existuje pro to mnoho důkazů. Ale v tomto výzkumu je zajímavé to, že buňky imunitní ochrany reagují na naši náladu velmi citlivě. A to ještě není všechno. Zaznamenal jsem důležitou věc. Vždyť kapka krve byla od svého majitele oddělena. Její majitel v té chvíli seděl v jiné místnosti a jeho nálada jakýmsi nepostižitelným způsobem působila na kapku krve, která se nacházela v další místnosti."

,,Začal jsem přemýšlet: To znamená, že existují nějaké informační kanály, jimiž mohou vlny vědomí vykazovat vliv na objekt, který je od samotného zdroje vědomí vzdálen. Ale tento výzkum má ještě další stránku. Zkoumané osobě promítali úryvky z hororového filmu. A copak? V tu chvíli se začalo v kapce krve dít něco podivného. V tu chvíli se aktivizovaly baktérie! Najednou ožily, probraly se a najednou jich bylo jaksi více. A začaly hospodařit, jako by byly doma. A dokonce začaly napadat bezbranné makrofágy. Ty začaly ustupovat a rozbíhat se na všechny strany. Pochopitelně jen ty, které to stihly." ,,Princip je jasný. Stav vědomí je nejdůležitější faktor podpory naší vnitřní ekologie. A nejen naší. Vždyť vlny vědomí, jak jsme zaznamenali výše, se začínají šířit kolem a vykazují vliv na vzdálené buňky vlastní krve. A nejen vlastní. Vždyť moje děti jsou také moje krev. Moje nálada tedy ovlivňuje stav makrofágů mých dětí, ať se nacházejí kdekoliv, blízko nebo například v Americe."

,,Můj stav vědomí je tedy účasten tak zvanérodové imunity“. Zároveň jsem si vzpomněl na legrační příběh. Vyprávěl mi jej můj pacient, mistr hodinář. Jak víte, je to práce velmi přesná a vyžaduje velkou pozornost a přesné úkony. Občas mu při práci začal škubat ukazováček levé ruky. Je jasné, že v tomto stavu není možné pracovat. Co hodinář dělá? Ne, nemasíruje si prst, nebere si hořčík pro odstranění spasmu, nenechává ruku odpočinout. Bere telefon a volá matce, která žije daleko, daleko, tisíce kilometrů. Myslíte si, že ji žádá o radu jak odstranit otravný třes? Mýlíte se. Poslechněte si, co říká:„Mami, zase máš o mě starosti! Přestaň se znepokojovat, jinak nemohu pracovat!“

,,Jestliže je dokonce i lehké znepokojení matky schopno vyvolat vady ve fyziologii jejího syna, co potom velké otřesy? Zde děláme důležitý krok v chápání podstaty věcí. „Ve všem se mi chce dojít k samé podstatě. V práci, v hledání cesty, v neklidu srdce.“ (Boris Pasternak)

A závěr je prostý: Dřívější věta: „Je to můj život, co chci, to si s ním dělám,“ a beznadějně zastaralá. Náš stav vědomí je odpovědný za stav imunity našich dětí, příbuzných a blízkých. Tak je dnes třeba život chápat. Ale to ještě není konec naší pohádky. Vždyť my jsme děti jedné Matky, Boží matky, proto v našich žilách teče společná krev."

Védové říkají: „Moje rodina je celý svět.“ Existuje tedy taková věc jako „světová imunita“, a my v ní nehrajeme poslední roli. Lépe řečeno naše vědomí."

,,Z toho vyplývá otázka: Jak zlepšit kvalitu vědomí? Jestliže štěstí je schopno posilovat imunitní systém samotného člověka a celého světa, potom je velké štěstí schopno učinit imunitní systém vskutku nezdolný. Je tedy potřeba najít způsob jak tvořit štěstí a je žádoucí vytvářet je v co největším množství."

Přeložila Libuše Bělousová -14.5.2020

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 ,,Máš zdravotní problémy a chceš si pomoci bez léků,
tak klikej na modré písmeno a hledej, jak si pomůžeš."

  http://cestyksobe.cz/prehledny-seznam-nemoci-s-radou-a

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Pupek je úžasný dar

Detaily fotografie

Foto - fotky-foto.cz

,,Věděli jste, proč dávat různé oleje dovnitř a na pupík?"

,,Náš pupek (Nabhi), je úžasný dar, který nám dal náš Stvořitel." ,,Podle vědy je první část vytvořená po početí pupek. Poté, co vznikne zárodek se připojí k placentě matky přes pupeční šňůru."

,,Náš pupek je jistě úžasná věc! Všechny naše žíly jsou spojeny s naším pupkem, který se stává ústředním bodem našeho těla. Pupík je život sám o sobě!"

,,Za pupkem stojí - Přechod, který má více než 72 000 žil. Celkové množství cév, které máme v těle, se rovná dvojnásobnému obvodu země."

,,Věděli jsme, že abychom snížili teplotu miminkům, dali jsme do pupku bavlněný mul s olejem. Aplikace oleje v pupku léčí suchost očí, špatný zrak, slinivku a popraskané rty. Udržuje obličej světlý, vlasy zdravější, působí na bolest kolen a kloubů, zimnici a suchou pokožku."

,,Věděli jsme, že abychom snížili teplotu miminkům, dali jsme do pupku bavlněný mul s olejem. Aplikace oleje v pupku léčí suchost očí, špatný zrak, slinivku a popraskané rty. Udržuje obličej světlý, vlasy zdravější, působí na bolest kolen a kloubů, zimnici a suchou pokožku."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Nemoc promlouvá k člověku

disease-4392168_960_720

Foto - jakbytfit.cz

,,Naši předkové věřili, že prostřednictvím nemoci promlouvá k člověku Bůh. Nemoc přichází, když člověk nejedná správně, když nectí boží zákony."

,,Zdroj svojí nemoci můžeme nalézt, vyléčit se a pak se snažit žít správně, aby se už nevrátila."

,,Při hledání příčin můžeme použít několik různých postupů. Když člověk ví, proč ho daná nemoc postihla, obzor hledání příčin se samozřejmě výrazně zúží; pokud ale příčinu nezná, pak první, co je třeba udělat, je vybavit si a pečlivě analyzovat všechny události, jejichž součástí byl posledních čtyřiadvacet hodin před projevem prvních příznaků nebo indispozice. Podle zákonů přirody postihne člověka trest během jediného dne od porušení jakéhokoli z nich."

Například: v pět ráno vás rozbolelo v krku.

1. způsob:

Vybavte si konflikty, které jste s někým mohli mít do včerejšího večera. Vzpomeňte si, kdo se na vás rozzlobil, kdo byl s něčím nespokojen, koho něco pobouřilo, s kým došlo k neshodě.

2. způsob:

Pokud si nic podobného nevybavujete, zkuste použít následující techniku: posaďte se sami někde v klidné místnosti a v myšlenkách si vybavte obrazy všech lidí, s nimiž jste v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách měli nějaký kontakt . Každého z nich se v myšlenkách ptejte: „To kvůli tobě jsem nemocný?“ Obvykle se stává, že člověk, kvůli kterému jste trestáni nemocí, zazáří na vaší myšlenkové „obrazovce“ jasněji než podoby těch ostatních. Zeptejte se ho tedy, v čem se cítí dotčen, co po vás chce. Pokud se nedočkáte odpovědi, snažte se sami pochopit, co jste způsobili.

3. způsob:

Předpokládejme, že příčinu se vám najít nepodařilo. Můžete se v myšlenkách obrátit na své vlastní síly a požádat, aby vám důvod vyjevily ve spaní. Ve spánku se ocitnete v situaci podobné té, která vyvolala nemoc. Chyba, které jste se dopustili, tam bude zřetelněji viditelná.

4. způsob:

Jeden ze základních způsobů, vycházející ze zákona podobnosti. Velmi často se stává, že onemocnění svojí formou, vnějším vzhledem, povahou bolesti a částí těla, kterou zasáhlo, připomíná náš přestupek.

Když vás rozbolí hlava, věnujte pozornost povaze bolesti. Velmi často má povahu jakéhosti tlaku a to může být spojeno s tím, že jste na někoho vyvíjeli psychologický tlak a nedosáhli jste svého. Pokud vás píchá u srdce, nejspíš jste sami někomu „probodli srdce“..

Žaludeční vředy jsou bezprostředně spojeny s jízlivým jednáním.

Bolest zubů bývá spojována s kritikou, kterou si obrazně můžeme představit a často ji také nazýváme kousavou. Když nás rozbolí v krku a máme kašel, říkáme mu „štěkavý“. A nepodobá se někdy štěkotu hlasitý křik, jímž odsuzujeme a známkujeme své blízké a známé, když jim v hádce chceme za každou cenu něco dokázat? Existuje dokonce výraz „štěkají se jako psi“, případně „poštěkali se“.

Existuje ještě další způsob hledání příčin onemocnění, rovněž založený na základě podobnosti. Někoho například bolí kolenní klouby. Klíčová je otázka: „Co mi ta bolest brání dělat?“ Odpověď zní: brání v chůzi, omezuje pohyblivost. Možná tedy postižený sám někomu brání, aby šel v životě svou vlastní cestou a pohyboval se, kam chce, omezuje jeho svobodu, jeho vlastní volbu.

5. způsob:

Můžeme požádat své vlastní síly, aby k nám přivedly někoho s podobnou indispozicí, jakou trpíme sami. Když se díváme na někoho jiného, jsou nám přestupky zřejmější, uhodí nás spíš do očí, zejména pokud se týkaly nás. Požádejte, aby vás síly svedly s takovým člověkem v průběhu nějakého určitého časového úseku, řekněme týdne. A celý ten týden se snažte být vnímaví a citliví na vše, co se kolem vás děje. Každá drobnost může být znamením, nápovědou. Pokud jste na to ve shonu všedního dne zapomněli, posaďte se večer před spaním a proberte si v duchu celý den, zda jste náhodou nepotkali někoho, kdo se choval podobně jako vy.

6. způsob:

Uplatňuje se při chronickém onemocnění, jehož příčinu se nám za žádnou cenu nedaří odhalit. Požádejte své vnitřní síly, aby mírně zhoršily váš stav hned potom, nebo přímo při tom, když se dopustíte nějakého přestupku.

,,Máte například žaludeční vřed. Někdy o něm víte, jindy vůbec ne. Záleží to na chování a stravování. Jezte týden přísně dietně, aby vaše pozorování nerušily žádné vedlejší faktory. Aktivně a bez zábran se bavte s lidmi, ať se vaše ironie, sarkasmus a jízlivost mohou naplno projevit. Až se váš vřed ozve, bude to ta situace, v níž se dopouštíte porušení zákona přírody."

www.prokondici.cz

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Britští vědci to již zkoumali, neboť chtěli vyřešit otázku, jakým způsobem se dají využít psychotropní látky, které jsou v některých houbách přítomny. A výsledky byly překvapující. Prý mozek pacientů trpících těžkými depresemi doslova ožil díky látce psilocybin, která je v houbách obsažena. Má tedy prokazatelně léčebné účinky, ke zlepšení stavu stačila prý jedna dávka."

,,Vyšetření odhalilo, že u testovaných pacientů došlo díky psilocybinu ke zvýšení průtoku krve v těch oblastech mozku, které jsou podle vědců zodpovědné za emoční stabilitu, stres či strach."

,,Zatím však bylo testovaných pacientů málo a neexistovala kontrolní skupina. To neumožňuje ze studie vyvozovat definitivní závěry. Zapotřebí jsou tedy opakované studie s pozitivním efektem na větším vzorku pacientů. Odborníci doufají, že psychotropní látky mohou v budoucnu představovat naději pro stále se zvyšující počty lidí trpících depresemi."

Týdeník Spirit

čerstvý strouhaný křen

Foto - zahrada-centrum.cz

,,S trochou nadsázky se dá říci, že křen je takovým evropským žen-šenem. Pochází totiž z jihovýchodní Evropy a také z jihovýchodní Ukrajiny. Předpokládá se, že do střední Evropy ho přinesli Slované. Je velmi zdravý a v naší kuchyni hojně používaný a známý svými léčebnými účinky."

,,Kořen křenu totiž obsahuje velké množství vitaminu C, což již věděli i středověcí námořníci. Proto byl nezbytnou součástí lodního jídelníčku, neboť jeho konzumace zabraňovala kurdějím – tehdejšímu velikému strašáku mořeplavců. Přičtěme draslík, fosfor, vápník, fosfor, železo a sirné silice a máme k dispozici přírodní antibiotikum. Jeho přirovnání k zázračnému žen-šenu tedy rozhodně není od věci."

,,A o křenové placce, na kterou nedali dopustit naši předkové, jste již určitě také slyšeli. Je prý dobrá na ischias, bolest kloubů, při nachlazení a zánětech průdušek, ale i na bolest v krku. Musí se však pečlivě dodržovat technologický postup jejího zhotovení."

,,Křen patří do brukvovitých rostlin, které mají stejně jako hořčice obdobnou štiplavou chuť. Středověké i pozdější oblibě křenu napomáhala nejen jeho chuť, ale i léčivé účinky. Veškerá moc a síla křenu je soustředěna do kořenu, který obsahuje dusíkatou látku, v níž je síra ze skupiny thioglykosidů. Tyto značně nestálé látky se štěpí zvláštním enzymem. Výsledkem tohoto pochodu zůstává cukr, hořčičná silice a typicky ostrá chuť, která vhání až slzy do očí. Podstatnou složkou těkavé silice je látka, která má právě ony léčivé fytoncidní účinky. Proto se také nezkazí okurky ani červená řepa naložená s křenem, a nezplesniví jablečný křen, neboť zde působí konzervační účinky křenu."

   ,,Křen, který kdysi nechyběl v žádné venkovské zahrádce, se tam dnes může klidně opět vrátit. Snadno se totiž množí vegetačními kořenovými řízky. Pro dobré zdraví a chuť by každý člověk měl ročně sníst alespoň kolem 0,2 kg křenu, třeba jen už pro vitamin C, kterého je v kořenech opravdu dostatek. Konzumace křenu by se však neměla zase přehánět, neboť i v tomto případě platí osvědčená rada - všeho s mírou."

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Že je zdraví nejcennější hodnotou si člověk někdy uvědomí, až když ho potká nějaká nemoc, zdravotní potíže. Na celkovou pohodu, dobrou fyzickou a psychickou kondici má nepochybně vliv životospráva, životní styl. O tom, zda se umíte nemoci ubránit, jak moc si svého zdraví ceníte, se můžete dozvědět z našeho zábavného testu. Vyberte si vždy jednu z možných odpovědí a nakonec body sečtěte."

1. Dokážete otevřeně hovořit o svých pocitech?

a) nemáte s tím žádný problém 3

b) když máte krizi, snažíte se tím nikoho neobtěžovat 1

c) záleží na tom, co máte na srdci, co vás trápí 2

2. Věříte na alternativní způsob léčení, bylinky?

a) moc ne 1

b) v prevenci i v nemoci mohou tělu prospívat 2

c) člověk by měl vyzkoušet všechno 3

3. Chodíte pravidelně k lékaři?

a) pouze tehdy, když vás něco bolí 1

b) preventivní prohlídky si hlídáte 3

c) záleží na okolnostech 2

4. Jste spokojení se svým zaměstnáním?

a) nemůžete si stěžovat 2

b) něčím se živit musíte 1

c) máte štěstí, že vás naplňuje 3

5. Co vám pomůže, když jste ve stresu?

a) pořádná porce dobrého jídla, něco ostrého na kuráž 1

b) kvalitní a dlouhý spánek 3

c) to je různé 2

6. Znáte svou rodinnou anamnézu?

a) u vás doma se o nemocech nemluvilo 1

b) do určité míry ano, i když vše není dědičné 3

c) ano, většina chorob má genetický základ 2

7. Co si myslíte o alkoholu?

a) v rozumné míře může být zdraví prospěšný 3

b) dá se na něm vypěstovat závislost 1

c) patří k životu 2

VYHODNOCENÍ

7 - 11 bodů: Jak naznačuje počet dosažených bodů, své zdraví zřejmě vůbec neřešíte. Teprve ve chvíli, kdy je bolest takřka nesnesitelná, se snažíte vyhledat odbornou pomoc. Když si na talíři dopřáváte, většinou nepřemýšlíte o tom, zda tím nějak ubližujete svému tělu, jak se to z dlouhodobého hlediska odrazí na vašich křivkách, hmotnosti, celkové pohodě. Podstatné je, že vám chutná, chcete si zkrátka v životě užívat, zabývat se příjemnými věcmi. Nad nějakými hříchy v souvislosti se zdravím zřejmě nepřemýšlíte.

12 - 16 bodů: To, že zdraví máte jen jedno, si plně uvědomujete. Víte dobře, že když sedíte celý den za počítačem, nemůžete přijít z práce domů a udělat totéž. Ani shon, ve kterém neustále žijete, není nic zdravého. Někdy se vám vaše odhodlání, pevná vůle k tomu se zdravě stravovat, pravidelně hýbat, tělu dopřávat, co je mu prospěšné, daří v reálném životě uskutečňovat jednou s dobrým, jindy s mizivým výsledkem. Víte, že v tomto směru máte rezervy.

17 - 21 bodů: Podle bodového skóre lze usuzovat, že zdraví rozhodně nestavíte na druhou kolej. Jste si vědomi toho, že správná životospráva výrazně ovlivňuje jak psychickou, tak fyzickou pohodu. Důležitost přikládáte nejen výběru potravin, ale máte na paměti, že stejně důležité je vedle pestrého jídelníčku také střídat práci s odpočinkem, věnovat pravidelně svůj čas fyzickým aktivitám, dostatečnému spánku, svým koníčkům, zálibám, příjemným činnostem. Uvědomujete si, že fyzické zdraví s psychickým jsou spojené nádoby a snažíte se o ně co nejlépe starat. K takovému výsledku si můžete jen gratulovat.

Spirit

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO