Jdi na obsah Jdi na menu

Rohatka cranwellova (Ceratophrys cranwelli) se švábem

www.bombina.org

 

Toto není univerzální návod na chov žab, jde o osobní poznatky

a  zkušenosti a tyto se mohou lišit od ostatních chovatelů... 

 

 

V létě 2021 se mi po několika letech zkoušení podařil můj

1. odchov rohatek, foto zde: 

 https://www.bombina.org/horned-frogs

 

Rohatka Cranwellova (Ceratophrys cranwelli)

veliká žába obývající pampu v oblasti

                         Gran Chaco v Jižní Americe                                 

Je to pozemní druh žab, který preferuje horizontální tvar terária.

 

 

Rohatky chovám při denní teplotě 25-28 °C a v noci pokles na 21-24°C. Pro udržení správné teploty používám topné fólie (např. pod misku s vodou, aby nehrozilo poranění zvířete), nebo ze strany terária, kdy teplotu hlídá termostat a čas ohřevu časový spínač. Pokud máme terárií více, můžeme temperovat celou terarijní místnost. 

Rohatka je velice málo aktivní žába, která žije převážně nočním životem. Jsou to absolutně nekontaktní zvířata! Manipulace a fyzický kontakt žábu stresuje. Berou se do ruky jen při čištění terária a krmení. Dospělí samci hlasitě kvákají!

 

DOPORUČUJI : publikaci vydavatelství Robimaus  - Ondřej Hes, Rohatky 

 

Rohatka ozdobná (Ceratophrys ornata)

KRMENÍ: žáby krmím pomocí větší pinzety - zkrmuji především  žížaly dešťovky a rousnice, holátka a malé myši, šváby. Dále pak filety ze pstruha, nebo kapra a drůbeží srdce. Velikost sousta záleží na velikosti žáby. U myší je potřeba dát pozor, aby krmné zvíře žábě neublížilo. Mladé žabky krmím obden. K jídlu je stimuluji šimráním potravou po čelistech. Starší žáby a dospělé krmím 1x týdně - 1x za 3 týdny, vždy záleží na druhu a velikosti potravy. Není výjimkou, že žáby nejedí i několik měsíců. Pokud si drží stále svojí váhu a nijak nestrádají není důvod k panice.   

 

Potravu sypu Reptivitem a podobnými vitaminy pro plazy s obsahem vitamínu D3. A zvlášť dávám ještě kalcium, pravidelné podávání je důležité hlavně u mladých žab. Střídám to, jedno krmení vitaminy, druhé kalcium.

 

Druhy rohatek a jejich anglické názvy

Ceratophrys aurita - Brazilian horn frog 
Ceratophrys calcarata - Colombian hear frog 
Ceratophrys cornuta - Surinam Horned Frog 
Ceratophrys cranwelli - Cranwell's horn frog 
Ceratophrys joazeirensis - Joazeiro hear Frog 
Ceratophrys ornata - Argentinian hear frog 
Ceratophrys stolzmanni - Stolzmann's horn frog 
Ceratophrys testudo - Ecuador horn frog

 

 

terárium pro rohatkuTERÁRIUM: pro malou žabku používám rozměr okolo 30 x 20 x 25 cm  (d,š,v) a pro dospělce minimálně 40 x 30 x 30 cm s dostatečnou ventilací (cca polovina stropu + boční větrací mřížka) a pouze pro jednoho jedince, jinak může hrozit vzájemné napadání nebo kanibalismus žab. Je nutné zajistit pro žábu bezpečné terárium, kde jí nebude ohrožovat např. nestabilní dekorace a kde nebude hrozit možnost útěku.


 

SUBSTRÁT: Osvědčená je přírodní rašelina smíchaná s pískem - ne křemičitým! - cca 5 cm vrstva. V té se zahrabou a útočí ze zálohy. Substrát musí být vlhký ne zcela promáčený a podle potřeby rosíme a měníme přibližně 1x týdně nebo 1x za 14 dní. Substráty jako je jávský, sekaný mech, dřevěné štěpy a štěrk se nedoporučují! Rohatky jsou velice citlivé na znečištění (bakterie, plísně). Dobrá hygiena je základ kvalitního chovu. V hygienických chovech se můžeme setkat místo substrátu s filtračním molitanem a jako chovné ubikace se dají použít i tzv. Faunaboxy a boxy z umělé hmoty, které nejsou vzhledné, na druhou stranu má jejich používání několik výhod: jsou lehké na manipulaci, dobře se čistí (tyto typy nádrží se čistí častěji) a snadno se vyhřejí pomocí topné podložky...

VODA: miska s vodou bez chloru! - odstátá min. 24 hod. je důležitá pro hydrataci a vyměšování, přiměřeně velká k velikosti žáby s hladinou nižší než je žába sama, se snadným přístupem do i ven. Voda se mění, když je poznat, že se žabka koupala, nebo 1x týdně.

ROSTLINY: nejlépe v květináči - zkrášlí vaše terárium a poskytnou úkryt (stejně jako kus kůry atp.). Pozor na hnojiva!

OSVĚTLENÍ: žádné speciální osvětlení netřeba, spíše tlumené s 12 hod. fotoperiodou (časový spínač). Klasické žárovky (tepelné zářiče) uvnitř terária nelze v takto malém prostoru doporučit, jejich vysoká teplota rychle vysušuje vzduch.

www.bombina.org

 

Rohatka cranwellova (Ceratophrys cranwelli)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rohatka cranwellova