Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Cyril Gajdík , AFIAP, ASČF

Ratíškovice - Moravské Slovácko 

 

Můj první fotografický přístroj byl Flexaret standart. Odstartoval jsem fotografování, kterému se po celou dobu věnuji. Přes hledáček fotoaparátu vnímám svět kolem. Představuje pro mne setkávání s lidmi, se kterými bych se asi jinak ani nepotkal. Tím je řečeno, že mám rád reportážní fotografii, která mnohdy dozrává až po letech. Nevyhýbám se ani jiným žánrům, jako je akt, portrét, zátiší či krajina.

Významným impulsem v mé fotografické tvorbě bylo založení fotografické skupiny Kontakt Hodonín  v roce 1978 , na kterém jsem se podílel. Na mezinárodní soutěži Interfotoklub Vsetín 2012 jsme získali zlatou medaili.  V roce 2018 jsme  výstavou oslavili 40. výročí.

V roce 1982 jsem ukončil studium na Institutu výtvarné fotografie v Olomouci, tam se mi naskytla možnost seznámit se a spolupracovat s tehdejší fotografickou špičkou.  Dostavily se i fotografické úspěchy na domácí i zahraniční půdě, kde jsem získal řadu ocenění. V roce 1989 jsem splnil podmínky pro udělení titulu Autor svazu českých fotografů a v roce 2012 jsem získal titul AFIAP. Radost jsem měl i z hlavní ceny na národní soutěži amatérské fotografie ve Svitavách v r. 2003. Na mezinárodní prestižní fotografické soutěži Interfotoklub Vsetín 2008 jsem získal pro českou republiku v kategorii černobílá fotografie zlatou medaili. Soutěže se zúčastnili fotografové z 34 států světa. Dalších význačných úspěchů jsem dosáhl na bienále Žena Woman Strakonice, mezinárodní soutěži pod patronací  FIAP.  Moje fotografie byly na  čtyřech bienále od roku 2011 oceněny, včetně zlaté medaile v roce 2017. To je výčet jen těch mých nejvýznamnějších ocenění.

Vážím si ocenění od ministrů kultury ČR Mgr. Daniela Hermana a doc. Mgr. Antonína Staňka, za aktivity v oblasti neprofesionální fotografie a galerijní činnost.

Raději než slovně se vyjadřuji svými fotografiemi , do nichž promítám výtvarné vnímání, smysl pro humornou situaci, pro okamžiky, které jsou neopakovatelné a dokáží navodit kouzlo dávno minulého. Fotografování je pro mne víc než záliba a vidím, že se stále mám čemu učit, například fotografickým technologiím, které nabízejí nové možnosti. .

Po ukončení podnikání jsem si udělal radost a v prostorách autodílny jsem zřídil galerii fotografie. Vystavuji v ní fotografie své i pozvaných významných fotografů a přátel.

Tímto Vás do fotogalerie v Ratíškovicích srdečně zvu.

Vystavoval jsem např. v Anglii, Austrálii, Belgii, Francii, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Polsku, Rakousku, Rusku, Skotsku, Slovensku a Španělsku. Fotografie jsou zastoupeny ve sbírce Svazu českých fotografů v Praze .