Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Zdarec lidi,

vítejte na mých nových stránkách o fingerboardingu. Asi nebudou nic moc, ale to se u mně dá čekat. Tečka.

 

Fingerboard. Skejťákům asi nemusím říkat, co to je. Tato relativně nová hračka se ve světě stává stále větším fenoménem. Jedná se o maličké skateboardové prkénko, dlouhé jen 96 mm, na kterém místo nohama stojíte dvěma či třemi prsty. S fingerboardem se dají dělat stejně neuvěřitelné skoky a triky jako se skutečným skateboardem a ke svému sportovnímu vyžití vystačíte se hřištěm o rozměrech psacího stolu. Jízdě s prstoskejtem se říká fingerboarding.

 

  Sběratelská záležitost

 

Na sbírku motýlů už dneska sotva nějakou slečnu nalákáte. Není daleko doba, kdy se sbíraly pogy, ale i s těmi už jste v novém tisíciletí vedle jak ta jedle. Dnes se sbírají jiné věci. Například fingerboardy. Už ve chvíli, kdy první fingerboardy sjížděly z výrobní linky, bylo jasné, že je na světě nový sběratelský artikl. Spodní část decků, tedy vlastních prkének fingerboardů, skýtá plochu, byť maličkou, pro různé nápisy či grafické motivy. To samozřejmě platí i pro velká prkna a zde je plocha dokonce větší. Těžko si ale někdo bude do sbírky kupovat různobarevné skateboardy. Za prvé by se taková sbírka pěkně prodražila a za druhé - obyčejné skejty na poličku nepostavíte. Fingerboardy jsou pro sbírání jako stvořené.

Kolečka i osy fingerboardu lze snadno vyměnit

1 - kingpin 2 - deck 3 - wheels 4 - trucks

 

Vždy po ruce

 

Fingerboarding je naprosto nenáročný sport. Stačí si pořídit prkénko a můžete začít jezdit. Kdekoli. A nemyslete si, že je to jen tak. Naučit se základní triky fingerboardingu je pěkná dřina. I fingerboarding má své mistry a dostat se mezi špičku chce velkou píli, trpělivost a samozřejmě i dávku šikovnosti. Naštěstí své prkno můžete mít stále u sebe v kapse. Oblíbené skejťácké triky pak můžete zkoušet o přestávce ve škole na lavici, doma v obýváku, s kamarády venku. Stačí si jen najít vhodné hřišťátko s rovným povrchem. Ale co si takhle pěkně zařádit na u-rampě? Takový terén budete asi hledat těžko.

 

Rampičky a lavičky

Základem vašeho finger skateparku by měla být rampa se zábradlímFingerboardové firmy vyrábějí v měřítku k boardům i vlastní rampy a jiné překážky, se kterými se může skejťák ve městě setkat. Originální skatepark s plastovými rampami, lavičkami a schody se zábradlím by vás však v obchodě přišel pěkně draho. Chcete-li to s fingerboardingem zkusit, vyrobte si první skatepark doma sami. Můžete použít třeba starou, nepoužívanou stavebnici, lepenku či překližkové desky.

 

Prstosporty

 

Ať se vám zdá ježdění s malým prkénkem jakkoli postavené na hlavu, vězte, že je to opravdu zábavné. A není to jediná prstoobdoba velkého sportu. Stejné oblibě se těší například fingerbiking, což je hra s malou maketou kola či motocyklu (samozřejmě bez skutečného motoru). Minibicyklům se říká také fingerBMX, protože jsou imitací právě této kategorie krosových kol. Ovládají se dvěma prsty - ukazováček je mezi řídítky a prostředníček na sedadle. Stejně jako u fingerboardu můžete jezdit v malé u-rampě, skákat přes překážky a provádět různé triky. Ještě podivnější se může zdát fingersnowboard, ke kterému sice nutně nepotřebujete sníh, ale ukazovák a prostředník máte pevně přichyceny k prknu. A aby nepřišli zkrátka ani milovníci vodních sportů, vyrábějí se i fingersurfy a fingerwakeboardy. Jak ale takoví surfaři hledají ty správné vlny, zůstává pro mne záhada.Všem těmto hrám se souhrnně říká fingergafingergame a všechny se dají sbírat .

 

V řeči prkýnkářů

 

Balance - rovnováha Ollie - jednoduchý skok, základ všech triků Grind - sklouznutí po jednom či obou trucích, např. po zábradlí Slide - sklouznutí deckem např. po zábradlí Combo - kombinace dvou nebo více triků za sebou Deck - samotné prkénko bez os a kol Nose - přední část fingerboardu (skejtu) Tail - zadní část fingerboardu Trucks - kovové osy boardu (nápravy) Wheels - kolečka Griptape - horní části decku z jemného brusného papíru proti skluzu Kingpin - nosný šroub trucku.