Jdi na obsah Jdi na menu
 


Heraldika - symboly obce

24. 1. 2010

Obecní znak

Obrazek

 

 Ve stříbrno-modře vlnitě zvýšeně děleném štítě nahoře lilie mezi dvěma vyrůstajícími hrady se třemi věžemi, prostřední vyšší a širší, vše červené, dole zlatý obilný klas vyrůstající z obrácené stříbrné podkovy.

 

 

 

 

 

 

Obecní prapor 

Obrazek

List tvoří čtyři svislé pruhy, bílý, zubatý červený, bílý a modrý, v poměru 2:1:1:8. Červený pruh má čtyři čtvercové zuby k žerďovému okraji, tři stejné a dvě poloviční mezery. V modrém pruhu žlutý obilný klas vyrůstající z obrácené bílé podkovy. Poměr šířky k délce listu je 2:3.

 

 

 

Symbolika

Dva hrady v horní části štítu vyjadřují název obce, pocházející z německého Hohenburg (vysoký hrad, přičemž Humburky je pomnožné číslo, tedy vysoké hrady).

Lilie coby tradiční mariánský atribut připomíná zasvěcení kaple z roku 1885 Panně Marii.

Podkova vyjadřuje slavnou tradici chovu humburských koní, a dále štěstí pro život v obci.

Obilný klas je jedním z jednoduchých atributů sv. Václava, patrona naší obce. Zároveň poukazuje na zemědělský charakter vesnice.

Modrá barva spodní části vlnitě děleného štítu vyjadřuje polohu obce při řece Cidlině.

Barvy červená a bílá poukazují na příslušnost k historickým zemím Koruny České.

V případě praporu absentují dva hrady, které jsou zde nahrazeny červenými zuby, symbolizujícími cimbuří, dále na praporu chybí lilie.

  

Vznik

     Vzhledem k absenci odkazů a připomínek na historické pečeti obce, byl heraldikem Mgr. Janem Tejkalem z Ostravy ve spolupráci se zastupiteli vytvořen návrh obecního znaku a praporu (vlajky), přičemž se vycházelo především z místopisu a tradic. Po diskusi s občany byly obecní symboly schváleny na veřejném zasedání zastupitelstva dne 26. října 2001. Poté byla dne 4.9.2002 podoba obecních symbolů schválena rozhodnutím Parlamentu České republiky pod číslem 104.