Jdi na obsah Jdi na menu

 


USA

 

Jak je to s Marihuanou?

marihuana

 

Stále probíhají neustálé soudy, diskuse, spory a v tisku spousty článků a zpráv ať kladných či záporných, týkajících se právě indického konopí.

 

Pro řadové občany nejen v USA se marihuana stala symbolem všeho zla, které ohrožuje "tradiční hodnoty". Pro nás je to však jeden ze symbolů osvobození. Fanatismus bují na obou stranách, ale co vlastně víme o marihuaně a jejich účincích?

V USA se jí oddává 10% obyvatel. Po celém světě stamiliony lidí. Co je tedy na ní škodlivé a jakou ,,slast" přináší?

Díky výzkumným programům, které neustále probíhají niž od šedesátých let většinou na náklady vlády jsme se o marihuaně již mnohé dověděli:nejen o jejím složení, ale i její toxicitě a ovlivňování fyziologických a duševních procesů po jejím užití.

marihuana

Lidé, kteří se zabývají podrobným výzkumem, se už shodli na několika věcech. Pokud jde o účinky na poživatele samé, je zhruba jasné, že tzv."tráva", která se běžně dostane v USA, je poměrně neškodná zralým a zdravým jedincům, pokud ji požívají v mírných dávkách, tj. jednu až dvě cigarety týdně. Na druhé straně může být marihuana nebezpečná těm, kdo ji požívají ve velkých dávkách, dospívajícím a některým dospělým i při mírném dávkování.

marihuana

Pro středostavovskou Ameriku je marihuana zbrusu novým strašidlem, ale ve skutečnosti je to - vedle alkoholu - jedna ze dvou nejstarších drog. V Asii se už nejméně tři tisíce let různě zpracovává obyčejné konopí, Cannabis sativa, z jehož vláken se kdysi ve velkém měřítku vyráběly provazy, a připravují se z něho drogy, ovlivňující náladu. Cannabis, jak se také obecně říká všem konopným drogám, je pravděpodobně druhý na světě i co do popularity. V té či oné formě ho pravidelně užívá přes 200 milionů lidí v Indii na Blízkém Východě, V Africe a Latinské Americe.

marihuana

Marihuana tvoří nasekané lístky, květy a stonky rostliny konopí. Obsahuje poměrně málo "psychoaktivní" složky tetrahydrocannabinolu, čili THC, o které se předpokládá, že způsobuje opojení.

Kvetoucí vrcholky samičích rostlin ale vylučují lesklou pryskyřici, která je asi desetkrát bohatší na THC, než obyčejná marihuana. Tento přípravek se bud kouří nebo přimíchává do jídla. V Indii se mu říká charas, v arabském světě hašiš. Obyčejná marihuana je tedy jen velmi slabou formou velmi silné drogy.

O jedné vlastnosti marihuany máme jistotu, nepatří k tzv. vražedným drogám. Neví se ani o jediném případě na celém světě, kdy by cannabis v jakékoliv formě zabil člověka. Osoby opojené marihuanou vykazují jako jediné vnější fyzické změny, zrychlený tep a zrudlá oční bělma. U některých lidí vyvolává marihuana také ospalost. Tím se liší např. od LSD, jež rozšiřuje zornice, vyvolává čilou bdělost a nepokojnost, zvyšuje krevní tlak a tělesnou teplotu.

marihuana

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vlasní názor na věc!

(nellyna, 27. 9. 2008 13:13)

Ahoj,tvuj clanek me zaujal,je velmi zajimavi,je zajimavi,ze marihuana dokaze lecit i skodit..nekdy si zahulit si myslim ze neni na skodu,ale kdyz je to dene,vice dzontu za den tak to se mi prici,myslim si ze kdyz pestujes travu(marihuanu)a neprodavas to,nepasujes,tak je to tvoje vec,co stim pak udelas,nechapu jak to muze byt nelegalni,kdyz to dokaze i vylecit nejaky nemoce,ale z druhy strany kdyz si to vemu tak je to i dobre,aspon tim nezabijime druhy,..uzavru tema..marihuana je fajn vec pokud to neprepiskenes vis jak to myslim ne?..dekuju ze jsi zalizil tuhle tu stranku,aspon se drobet par lidi priuci.pa.