Jdi na obsah Jdi na menu

 


Kdy vezmou lékaři marihuanu na milost?

Konopí u nás sice patří mezi nelegální drogy, ale přesto stovkám lidí slouží jako lék. Třeba pro lidi s roztroušenou sklerózou je často jedinou nadějí.
Kouření marihuany je spolehlivou cestou do pekla. Tak to vidí část veřejnosti a lidovečtí poslanci. Ale pro stovky nemocných je užívání konopí jedinou možností, jak zmírnit příznaky těžké choroby. I když jde o lidi "slušné" a "normální", podle českých zákonů jsou to stejní kriminálníci jako snědé postavičky obtěžující na pražském Můstku kolemjdoucí otázkou "Chceš hero?".
Lucii je osmadvacet a už šest let trpí roztroušenou sklerózou. Nevyléčitelnou nemocí, mezi jejíž příznaky patří křeče, třes, poruchy vidění a koordinace pohybů, snížená pohyblivost nebo úplné ochrnutí končetin. "Marihuana mi pomáhá hlavně v situacích, kdy už takzvaně nemůžu a mám silné křeče. Když nezabírá klasická léčba, vezmu si večer kousek čokolády s THC a ráno je mi mnohem líp. Jsou jistě i léky, které dokážou křeče a bolest tlumit, ale já nechci být závislá na prášcích. Ty jsou často mnohem nebezpečnější než konopí." Marihuanu užívá dvakrát třikrát do měsíce, buď v čokoládě, nebo si ji přisype do jídla. "Zkusila jsem ji i kouřit, ale to ve mně vyvolává jen větší pocit slabosti," vzpomíná Lucie. Letos si poprvé pěstuje konopí sama, předtím ji zásobovali přátelé, kteří o jejím problému vědí. O marihuaně ví i její lékař. "Nikdy mě nenabádal, abych ji používala. Ale protože mu na mně záleží, raději řekne, ať zkusím všechno, co jde." Lucie se za pár týdnů vdává, její přítel má stejnou diagnózu jako ona a marihuanu užívá také. "Kdyby se uzákonilo užívání marihuany pro léčebné účely, byla bych šťastná. Je absurdní, že někdo může klidně čichat toluen nebo pít tvrdý alkohol a je to morálně v pořádku, kdežto já jsem brána jako divná. Ať si zákonodárci laskavě uvědomí, jak by se zachovali, kdyby tahle nemoc postihla jejich dítě. Asi by své dceři neříkali: ´Holka, ty nemůžeš chodit? Bolí tě to? A nevidíš? No to nic, zlatíčko, hlavně že nejsi feťák. Tumáš, vezmi si rohypnol.´"

Travička zelená
Lucie není zdaleka jediná, komu marihuana pomáhá. Výzkumy totiž prokázaly, že některé z účinných látek obsažených v konopí - takzvané cannabinoidy - se v mozku vážou na receptory, které jsou spojeny s pohybem, emocemi a vnímáním bolesti. V marihuaně vidí šanci i někteří nemocní rakovinou, AIDS nebo Parkinsonovou nemocí: cannabinoidy zmírňují nevolnost, navozují chuť k jídlu, tiší bolest a uvolňují svalové napětí. O konopí se mluví i v souvislosti s jeho protizánětlivými a antibakteriálními účinky, léčbou astmatu, vysokého krevního tlaku nebo nespavosti. "Vědci navíc před pár lety zjistili, že látky podobné cannabinoidům produkuje i lidský mozek," konstatuje Evžen Růžička z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK. "Víme také, že tyto látky mají nějaký význam při přenosu informací mezi nervovými buňkami v mozku a podílejí se tak na řízení hybnosti a psychiky." Léčebnými účinky konopí u různých nemocí se zabývalo už několik studií. Zatím největší průzkum proběhl loni ve Velké Británii a jednoznačně ukázal, že jeden z cannabinoidů - THC - pacientům s roztroušenou sklerózou pomáhá. Ačkoli podobných studií vzniklo ve světě už několik, část lékařů je pořád nepovažuje za důkaz, že marihuana skutečně léčí. "Jako přesvědčivý vědecký důkaz se dá brát teprve to, když je látka vyzkoušena v takzvaném dvojitě slepém pokusu. Tedy když se její účinky jednoznačně prokážou ve srovnání s neúčinnou látkou, placebem," vysvětluje Evžen Růžička. "Tento pokus zatím s konopím proveden nebyl. Proto se také těžko odlišuje, jestli za výsledky různých pozorování nestojí například jen efekt očekávání pacienta."

Nemocní mimo zákon
Bushka Bryndová žila dlouhá léta v jižní Francii, a když se před devíti lety vrátila do Čech, propuklo u ní astma. "Doktoři mi předepsali asi čtyři druhy léků. Některé měly silné vedlejší účinky," vzpomíná Bushka, která má s trávou bohaté zkušenosti, takže měla určité povědomí i o jejích léčebných účincích. "Naordinovala jsem si kúru z konopného másla a do tří let se mi podařilo vysadit všechny léky. Dřív jsem měla za rok několik záchvatů, kdy jsem musela volat záchranku. Postupně jsem vypozorovala, že když do sebe na začátku záchvatu vpravím aspoň jeden šluk ze silného skunku, do deseti minut můžu normálně dýchat a do dvou hodin jsem zase v normálním stavu. Po zásahu záchranné služby jsem byla dva dny vyřízená." Lucie, Bushka i stovky dalších, často těžce nemocných lidí mají společný problém: úřady se na ně dívají stejně, jako kdyby prodávaly školákům heroin. "Ve spoustě vyspělých zemí Evropy už zákony na tuto situaci reagují aspoň tím, že jednotlivé ilegální drogy rozdělují do skupin podle rizika, které jejich neléčebná konzumace představuje pro společnost," vysvětluje lékař Pavel Kubů z občanského sdružení Drogmem. "Liberální společnosti běžně umožňují pacientům, kterým cannabinoidy pomáhají, opatřit si je legálně v lékárně stejně jako ostatní fytofarmaka obsahující účinné látky z léčivých bylin." Česká republika mezi tyto osvícené státy nepatří a asi ještě dlouho patřit nebude. Aspoň soudě podle tónu, jímž mluvčí ministerstva zdravotnictví Karla Kubíková pronesla větu: "O povolení marihuany pro léčebné účely rozhodně neuvažujeme."

Konopí na recept
Vůbec první zemí na světě, která povolila prodej marihuany na lékařský předpis, je Nizozemsko. Než se tak loni v září stalo, chodilo si pro svůj lék do coffee shopů asi sedm tisíc nemocných. Nizozemští lékaři dnes smějí předepsat konopí lidem s rakovinou, chronickou bolestí či pacientům s virem HIV. V lékárnách jsou k dostání dva druhy pětigramových balení - jeden za 44 eur a druhý, silnější, za 50 eur. Marihuanu mohou používat i nevyléčitelně nebo chronicky nemocní lidé v Kanadě. Třicetigramové balení sušeného konopí stojí 113 kanadských dolarů. Tamní ministerstvo zdravotnictví ale po vzoru Nizozemska uvažuje o změně a plánuje prodej v lékárnách. Na lepší časy se blýská i ve Velké Británii. Britská firma GW Pharmaceuticals totiž požádala o povolení prodávat jako lék sprej, který obsahuje výtažek z konopí. Podle časopisu New Scientist daly úřady najevo, že jsou ochotny povolení vydat.
Marihuana a Parkinsonova nemoc
Tým kolem českého lékaře Evžena Růžičky provedl loni výzkum mezi pacienty s Parkinsonovou nemocí. Šesti stovkám z nich rozeslal anonymní dotazník. Vrátilo se přes tři sta odpovědí, přičemž pětaosmdesát pacientů odepsalo, že marihuanu zkoušelo. "Zhruba polovina z nich pozorovala zlepšení svého stavu, tedy zmírnění třesu, uvolnění svalové ztuhlosti, zpomalení pohybů nebo odstranění či zmírnění mimovolních pohybů," komentuje výsledky Růžička. Dotazník přitom vyplňovali většinou starší lidé, průměrný věk respondentů byl 65,7 roku. "Není to jasný důkaz, že konopí léčí Parkinsonovu nemoc. Ale je to důvod k tomu, aby výzkumy pokračovaly," uzavřel lékař

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář