Zkouška klíčivosti
Zkouška klíčivosti :
Semena nesmí být ,,přeleželá'',protože dlouhým skladováním se z nich ztrácejí důležité živiny a další látky. Proto než začnete semena zkrmovat, můžete ověřit jejich výživnou hodnotu zkouškou klíčivosti :
Jednu kávovou lžičku semen nasypte do skleněné misky a přelijte dvoucentimetrovou vrstvou vody. Misku přikryjte, ale tak, aby dovnitř mohl vzduch.
Semena nechte po 24 hodin bobtnat, pak prolijte v cedníku vlažnou vodou a nechte okapat.
Opět semena nasypte do skleněné misky, dobře přykrijte a nechte 48 hodin klíčit při pokojové teplotě nasvětlém místě. Pokud vzejde asi 60% semen, je sadba v pořádku
Příznaky poškození semen :
Hniloba: nahnilá semena páchnou, zdravá jsou bez zápachu
Žluklá semena: poznáme je podle nehořklé chuti
Plíseň: semena jsou potažená bělavou ,,vatou''. Plísněkontrolujte zvláště pečlivě! Některé běžné druhyu ptáků vyvolávají smrtelnou aspergilózu (nemoc, která postihuje zejména dýchací orgány, může být smrtelná)
Zavíječi a roztoči: zrnka jsou vzájemně slepená nebo propletená pavučinkami vláken.
zdroj: Annette Wolterová, Papoušci 2