Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asie

Příspěvky

Uzbekistan - Jsme „hvězdami“ urgenčské televize

26. 7. 2020

 Rebjata, na zítřejší odpoledne si nic neplánujte, domluvil jsem návštěvu a natáčení v místní televizi v Urgenči a také rozhovor pro rádio o vašem pobytu v Uzbekistánu. O čem všem, to se dohodnete odpoledne v 14.00 s redaktorkou přímo v televizi“, oznámil jednoho dne Igamov, řízným autoritativním hlasem nesnášejícím odporu. 

 

Uzbekistan - Velká mešita Bibi - Chanym v Samarkandu

26. 7. 2020

 

Arménie - Dort potřeboval uležet

4. 2. 2012

Celý den jsme se toulali po historických památkách Jerevanu. Unaveni, žízniví a hladoví jsme vešli do velkého obchodu s potravinami, několik minut před zavírací dobou.

 

Uzbekistan - Prašná bouře v Karši

28. 1. 2010

Venku zase řádil „afgháněc“. Hnědožluté šero padlo na celé Karši i když byly dvě hodiny odpoledne. Žlutá prachová mlha hnaná silným horkým větrem je tak hustá a neprůhledná, že nevidíme dál než na dvacet či třicet kroků. Prach a písek skřípe mezi zuby, dráždí oči, vysušené rty praskají. Přes to, že vítr s námi lomcuje a s obtížemi jdeme, po ulicích se plouží spousta lidí, auta jezdí většinou s rozsvícenými světly.
 

Izrael - Pevnost Masada v Judské poušti

7. 10. 2009

ObrazekHned za branami Jeruzaléma, vystavěného na Judských horách se na východní straně rozkládá Judská poušť. Je to velmi suchá oblast, neboť dešťové mraky přinášené větrem od Středozemního moře se zaráží o 1000 m vysoké Judské hory. Průměrné roční srážky tu dosahují asi 100 mm. Poušť poté prudce klesá až k Mrtvému moři, ležícímu  -408 m pod hladinou Středozemního moře.

 

Izrael - Párty na střeše

30. 12. 2008

ObrazekPři toulání Tel Avivem, jsme potkali několik Alešových kamarádů. Žádný z nich neopomenul dodat důležitou informaci: „Určitě přijďte večer do hostelu Hayarkon, Omri otevírá na střeše nový bar a bude tam party. Dva dny jsme to připravovali.

Nedalo se tedy nic jiného dělat. Po desáté večer jsme vešli úzkými dveřmi na značně prostornou střechu hostelu. Vpravo byl malý barový pultík, před ním několik stolků s vysokými stoličkami. Kolem zděné zídky ohraničující střechu stály květináče s rozkvetlými ibišky a oleandry.

 

Uzbekistán - Timurův Šachrisabz má 2000 let

29. 11. 2008

ObrazekJedním ze 47 oficiálně vyhlášených kulturních výročí UNESCO pro léta 2002 – 3 je 2000. výročí založení města Šachrisabz.

Zelené město, tak by se mohl přeložit název Šachrisabz (Šahr-i-Sabz) co do velikosti druhého největšího města v Kaškadarské oblasti Uzbekistánu, leží v kotlině rozkládající se na úpatí Zarevšanského hřbetu v nadmořské výšce 658 m

 

Uzbekistán - Šéf v hotelu Dustlik

29. 11. 2008

ObrazekUbytovali jsme se v jediném hotelu „Dustlik“ stojícího mezi několika nízkými topoly na zaprášeném bajsunském náměstí. Je to stará jednopatrová budova s rovnou střechou a s dvaceti dvoulůžkovými pokoji. A se záchodem – dřevěnou boudou , asi sto metrů za hotelem. Vzhledem k našim střevním potížím přetrvávajícím už čtvrtý den, to bude tedy dost náročné.

 

Uzbekistán - Zašlá sláva Bajsunu

26. 11. 2008

ObrazekSedím na nízké zídce z hlíny, krosna leží v prachu přede mnou. Kolem dokola žluto – červeno - hnědá, vyprahlá krajina, nikde kousek zeleně. Okolní strmé hory mají barvu stejnou. Je veliké teplo, dobře přes 40 ve stínu. Jako ostatně téměř vždy v uplynulých dnech. Držím v ruce tři lískové oříšky, jež jsem dostal doma před odjezdem pro štěstí a přeji si, aby konečně jelo nějaké auto.

 

Uzbekistán - Zbytky slavného města

26. 11. 2008

ObrazekTradičně vstáváme brzo, dokud je ještě přijatelná teplota, chceme udělat první prohlídku celé lokality Kunja Urgenče. Ani není potřeba se nutit do vstávání. Po celou noc jsme kvůli snad nejtěžším náletům komárů po dobu pobytu ani nespali. Dokonce i Igamov se jednou probudil z hlubokého spánku, aby zabrblal pod svůj mohutný knír: "svoloč jedna zatracená" a spal dál. Ovšem nevím, zda se mu jen něco nezdálo.