Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znojemsko

Příspěvky

Hraniční přechod v Hnanicích po deseti létech (2004 -2014)

1. 5. 2014

obsluhu-v-rakousku-zajistovali--dobrovolnici-z-ruznych-spolku.jpgPrvního května 2014 je tomu přesně deset let, co na úzké neupravené silnici vedoucí k hraničnímu přechodu Hnanice – Mitterretzbach bylo na obou stranách čáry desítky let dělící naše národy, nebývale rušno. Na naší, české straně tu stály řady obyčejných stolů se zabíjačkovými pochoutkami na talířích a podnosech a s lahvemi vína různých vinařů, hromadami koláčů a kdoví jakých ještě dalších pochoutek.

 

Vítonická sklepní ulička

12. 9. 2013

kopie---03.jpgNa Znojemsku jsou sklepní uličky velké, malebné a veřejnosti známé (Hnanice, Nový Šaldorf, Šatov, Chvalovice, Vrbovec atd..) nebo menší někde v ústraní obce či v některé okrajové části nebo dokonce daleko za ní (Borotice, Božice, Želetice, Žerotice atd..). O většině podobných uliček ví málokdo, jen místní nebo z blízkého okolí.

 

Romantická zřícenina hrádku Lapikus

28. 9. 2012

zricenina-lapikus--2.6.2012--17-.jpgJe poklidné slunné červnové nedělní odpoledne, když Jarda navrhl, že pojedeme do Hlubokých Mašůvek ke zřícenému  hrádku Lapikus, kde je keška (cache), kterou ještě nemáme.  Oba jsme totiž doslova propadli vynikající hře geocaching.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Znojemsko | Fotografie: Lapikus 2012

Za vínem do sklepů ve Chvalovicích

3. 7. 2012

ing.filipowski.jpgKaždý turista, který jede k moři na Jadran č nebo do Itálie ke Středozemnímu moři nebo tím směrem třeba i do hor a jede li přes Znojmo, musí přes hraniční přechod v Hatích. Pár kilometrů za Znojmem projede dlouhou vlevo a vpravo táhnoucí se sklepní uličku ve Vrbovci, poté po levé straně mine vinice a šlechtitelskou stanici Ampelos a přijíždí do staré vinařská obce Chvalovice.

 

Po dvou létech opět na koštu v Těšeticích

9. 4. 2012

Historie místního koštu v Těšeticích není příliš dlouhá. V roce 2004 se domluvilo pár místních vinařů, že uspořádají nějakou veřejnou degustaci vín. Tehdy se prezentovalo 273 vzorků a vlastní košt proběhl za velkého zájmu v Hostinci U Vlků, kde se pořádá až do současnosti.

 

Cyklomapa „Znojemsko – Weinviertel“

1. 2. 2012

01.jpgPřed jarní cyklistickou sezonou všichni zájemci a milovnící vinařské cykloturistiky jistě přivítají novinku, se kterou přišlo na veřejnost Sdružení znojemských vinařů v podobě nové cyklomapy.

 

Pozvání na červnové putování za znojemským Veltlínem

7. 4. 2011

ObrazekVinařská turistika a různé vinařské programy se stávají v našich končinách stále žádanější a populárnější. Je příjemné, že vinaři či jejich organizace a spolky neustále vymýšlejí nové zajímavé akce, při kterých může zájemce nejenom ochutnat víno, poznat práci vinaře, ale i jeho sklepy, vinice či okolí krásné vinařské krajiny a její historii i současnost. Pro milovníky vína a především veltlínu zeleného, jednoho z typických vín naší Znojemské vinařské podoblasti je připravena pro letošní pozdní jaro zajímavá a nepochybně atraktivní novinka.

Další ročník Putování za znojemským veltlínem - 1. - 2. června 2012

 

Víno z AMPELOSU v centru města

11. 7. 2009

ObrazekKdyž jsme se vrátili odpočinutí a opálení z hor a od moře, měli jsme v poštovní schránce pozvánku pro dvě osoby na slavnostní otevření nové vinotéky ve Znojmě. Při pohledu na datum jsem byl potěšený, protože devátého července bylo až za dva dny.  Ještě jsme ani pořádně nevybalili zavazadla, neaklimatizovali se na naše uplakané a nevyzpytatelné počasí a už vyrazili do Znojma na Zelenářskou ulici, kde se celá záležitost bude odbývat.

 

Historie kaktusářství na Znojemsku II.

7. 6. 2009

ObrazekMotorem dění klubu byla skupinka nadšených kaktusářů a organizátorů. Zpočátku to byli zejména pan Jan Jánský, který byl předsedou do roku 1973,  společně s Pavlem Kováříkem, ing. Miroslavem Stehlíkem, Františkem Fialou, Františkem Melánem, Pavlem Pelíškem, Otou Boudou, Mirkem Knapem, Janem Dusíkem, Oldřichem Míšou a dalšími.

 

Historie kaktusářství na Znojemsku I.

6. 6. 2009

ObrazekPěstování kaktusů a jiných sukulentů je  jednou z mnoha zálib, naplňujících smysl života mnoha generací amatérských pěstitelů zejména v Evropě. Čeští kaktusáři patří  k předním světovým pěstitelům  a od dob botanika a lovce orchidejí B. Roezla a zejména  A. V. Friče,  má kaktusářství u nás bohatou, úspěšnou a slavnou tradici.