Jdi na obsah Jdi na menu
 


Weinviertel - Retzer Land

Příspěvky

Rakousko - Nová publikace o Bergmannově větrném mlýnu v Retzu

1. 1. 2012

kniha-p-mlynu-retz-2011.jpg V polovině prosince 2011 byla v Retzu pokřtěna nová krásná a výpravná publikace vydaná v  nakladatelství  Verlag Günther Hofer, věnovaná rekonstrukci větrného mlýna s mnoha nádhernými fotografiemi „ DIE RETZER WINDMÜHLE“ s podtitulem „Bilder, Dokumente, Texte zu Geschichte und Restaurierung „ autorů  fotografa Herberta Bednarika a textů Philipp Maurera

 

Rakousko - Romantický památník Hermanna Lönse

12. 12. 2011

lonsstein-keska-pulkau--listopad-2011--3-.jpgPři hledání cache v rámci sportovně turistické hry (www.geocaching.com ) jsem se v listopadu dostal k malému pěknému  městečku Pulkau v mikroregionu Retzer Land ve Weinviertelu. Nad Pulkau se táhne pohoří Manhartsberg porostlé hustými lesy, převážně doubravami.

 

Weinviertel - literatura v češtině

27. 1. 2011

O vinařské oblasti Weinviertel je v německém jazyce velké množství regionální literatury jak turistické, historické, etnografické a samozřejmě vinařské atd. podobně jako o malém regionu Retzer Land. V každém knihkupectví či informačních střediscích je opravdu nepřeberné množství drobných publikací. V češtině je toho opravdu zatím velice málo. Postupně budu zde doplňovat, pokud něco u nás bude o Weinviertelu nebo o Retzer Landu vydáno.

 

Ochutnali jsme letošní mlynářku

20. 11. 2009

ObrazekJe tu listopad, uplakaný mlhavý měsíc, ve kterém vinaři ale i my, kteří máme vína rádi, s netrpělivostí očekáváme první ochutnávání nových letošních mladých vín. Dávnou naší tradicí to byl den 11. listopadu na sv. Martina, který se v posledních létech stal oficiálním dnem Svatomartinských vín s velkou slávou například v Brně a jiných městech.
 

Víno a větrný mlýn v Retzu

18. 8. 2009

Je léto, doba dovolených a také bezstarostného lenošení, prožívání volného času někde u vody, na zahradě, doma anebo aktivním poznáváním krás kraje u nás nebo v cizině. Jak je každému po chuti. Znojemsko je samozřejmě známé svými víny. Ale v těsném sousedství je rakouská neméně slavná vinařská oblast Weinviertel a jeho část Retzer Land (http://www.retzerland.at/).

 

Zweigelt a moje oblíbené Zweigelt(rebe)

24. 12. 2008

ObrazekNěkdy koncem sedmdesátých let minulého století nebo tisíciletí, obojí zní pro mne docela hrozně, jsem se poprvé setkal s vínem tehdy z nové ještě neuznané odrůdy André, která vznikla v roce 1961 z dílny Ing. Jaroslava Horáka ve ŠSV Velkých Pavlovicích. Popíjeli jsme jej z bratrem Jiřím, který někdy v té době nastoupil do Šlechtitelské stanice ve Vrbovci (dnešní Ampelos), kde potom pracoval přes dvacet let jako zaměstnanec, šlechtitel i vedoucí stanice a André tam bylo vysázené a oba jsme jím byli nadšeni.

 

Poutní místo - Svatý kámen v Mitterretzbachu

10. 12. 2008

ObrazekBudete li na své dovolení či o víkendu na znojemsku, kromě cestování po vinařských cyklistických stezkách mezi vinicemi a rázovitými sklípky s nezbytnou ochutnávkou skvělých vín, je nedaleko hranic velice zajímavé místo, odkud můžete přehlédnout nádhernou vinařskou krajinu na našem i Rakouském území.

 

Srpnové vinařské slavnosti v Röschitz

6. 12. 2008

ObrazekV polovině srpna letošního roku jsme se s Alešem a našimi krásnějšími polovičkami dohadovali, kterým směrem z vinařského městečka Retzu vyrazíme za vínem a kterou vinařskou obec či slavnost navštívíme. Je jich totiž tolik, že si musíme opravdu pečlivě vybírat, co vlastně chceme vidět, zažít, jaká vinařství navštívit a jaká vína ochutnat, pít a případně koupit. Prázdninový (a nejenom prázdninový) program snad ve všech  obcích  Weinviertelu je velice bohatý na různé akce, slavnosti a ochutnávky. Po delším vybírání a dohadování nakonec padlo rozhodnutí.

 

39. ročník Retzer Weinwoche

16. 11. 2008

Každým rokem se   těšíme na druhou polovinu května na návštěvu tradičního „Retzer Weinwoche“, parádní vinařské akce v nedalekém městečku, několik kilometrů od Znojma v rakouském Retzu.

Maratón vinařských akcí, výstav a koštů ve Znojemské vinařské podoblasti je za námi protože většinou končí v dubnu, snad Miroslav je ojedinělou výjimkou svojí třetí květnovou nedělí.