Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sauna a Saunování

17. 11. 2008

Sauna a saunování
Zima ještě pořádně nezačala, ale možná ji už máte po krk a nejraději byste byli někde v teplíčku. Jedním takovým místem může být sauna, ve které se nejenom zahřejete, ale i prospějete svému zdraví. Ale jak to celé funguje?
Saunování má zejména preventivní účinek. Napomáhá klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty, bolesti kloubů a svalů ustoupí. Stejně tak utiší Vaše podrážděné nervy, migrénu či nervozitu. Sauna se tak zdá jako jedno z vhodných míst pro relaxaci.
Díky saunování se tělo začne silně okysličovávat, dojde k rozšířování kožních pórů a cév. Zlepší se dýchání kůže, ta je potom vláčnější a svěžejší. Končetiny se lépe prokrví, což je vhodné, pokud Vás, zejména v zimním období, trápí studené nohy. Díky silnému pocení, začne tělo vylučovat mnoho látek, mezi kterými jsou i látky škodlivé.
Jak na saunování
 Před vstupem se nejprve důkladně omyjeme, nejlépe mýdlem. V zásadě platí, že do sauny vstupujeme nazí. Jak už bylo řečeno, z těla se odvádí toxické látky, takže pokud bychom chtěli saunovat v plavkách, riskujeme tím alergické reakce, v důsledku nahromadění toxinů, které se hůře odvádějí.
V sauně usedneme na ručník, doba saunování je asi 15 minut, pro děti zhruba 5 – 10 minut. Teplotní rozdíl v sauně může být klidně i 25°C. Od země směrem k nejvyšší pryčně (tj. téměř stropu) se teplota pohybuje od 80°C až po 105°C. (u infrasaun je to okolo 50°C) Ze začátku si tedy sedněte na nejnižší místo. Pokud je Vám pobyt nepříjemný, nejlépe uděláte, když saunu opustíte.
Po opuštění sauny si neochlazujte ihned hlavu, ale nejprve si pomalu opláchněte rukama obličej. Pokud nejste zkušení saunisté, nebude to pro Vás takový šok. Ze začátku můžete vynechat ochlazení v bazénu. Pokud vstupujete do bazénu, nikdy do něj neskákejte, použijte schody. Po ochlazení je lépe setrvat na studeném vzduchu až do úplného pocitu chladu a poté se vraťte do sauny. Opakování postačí ve třech cyklech – třikrát ohřátí a třikrát ochlazení.
Po posledním ochlazení se krátce osprchujte vlažnou vodou bez použití mýdla nebo šamponu (mohlo by dojít k podráždění pokožky) osušte se a setrvejte v odpočívárně. Po cestě domů se už potit nesmíte – pokud se tak stane, zůstaňte příště v odpočívárně déle.
Pokud se rozhodnete navštívit saunu s dětmi, nenuťte je násilím, čím menší dítě je, tím mějte větší pochopení a trpělivost. Vhodný věk je až od tří let.
Saunování v kostce
    * teplota v sauně se pohybuje kolem 90°C, u infrasaun kolem 50°C
    * optimální doba saunování je v podvečer, kvůli následnému spánku
    * během půl hodiny ztratí tělo přibližně půl litru vody
    * doporučená doba saunování je 1 až 2 krát týdně 90 – 120 minut
    * ceny se pohybují zhruba mezi 50 Kč až 200 Kč v závislosti na poskytovateli, denní době či době strávené v sauně, např. 1,5 hod – 65 Kč, neomezeně – 200 Kč. apod.
S čím Vám sauna nepomůže…
 Pokud si myslíte, že díky sauně zhubnete, bohužel Vás zklamu. Tuková zásoba se nezmenší, pouze vypotíte asi půl litru vody (během půl hodiny), kterou po saunování doplníte tekutinami brzy zpět. Další mýtus je ten, že nemoc nebo začínající nemoc nelze jen tak vypotit.
…a kdy se nedoporučuje
Saunu rozhodně nenavštěvujte při virózách a zánětlivých onemocněních, kardiovaskulárních chorobách, horečce, po vydatném jídle či nalačno, s žízní nebo po vyčerpající námaze. Rovněž sebou nenosíme alkohol v krvi (ani mimo ní). Nemocné osoby by se o vhodnosti saunování měly poradit se svým lékařem!
Trpělivost přináší otužilé růže
Účinek saunování se projevuje až po několika návštěvách, nejlépe jednou týdně. Dochází tak ke zlepšení krevního oběhu a látkové výměny a posílí se cévní systém. Střídáním horkého a studeného vzduchu se nutí sliznice horních cest dýchacích k přizpůsobování se tepelným výkyvům, mohutným prokrvováním zlepšujeme jejích výživu a přívod obranných látek.
Výsledkem Vám budiž celková otužilost a odolnost proti infekcím.