Jdi na obsah Jdi na menu

Taktické cvičení jednotek okrsku Benešov 2015

31. 5. 2015

Únava všech přítomných hasičů na konci cvičení vypovídala o nelehkém námětu a hlavně dobře odvedené práci. Jednotky byly na místo události vysílány ve dvou vlnách. Po příjezdu první a to místní jednotky byl veliteli předán námět a jednotlivé úkoly, které mají jednotky splnit. Hlavním námětem cvičení bylo čerpání vody z nádrže, neboť při dlouhodobých deštích došlo ke zvýšení přítoku vody z polí a lesa do požární nádrže. Vlivem špatného technického stavu hráze a nemožnosti regulace hladiny stavidlem hrozí přelití vody a vyplavení přilehlých zahrad a rodinných domů.

Na  čerpání byla nasazena všechna dostupná čerpadla. Aby to ale nebylo tak jednoduché, bylo nutné četpat hlavní část vody přes horizont kopce vzdálený 250 m, tak aby nedocházelo k opětovnému vtékání do nádrže. Do dešťové kanalizace pod nádrží byla vypouštěna voda pouze ze dvou vedení B75. Z ostatního vedení, a to celkem 7 x paralelních vedení B75, byla voda vypouštěna přes horizont kopce do lesního porostu. Na místě byla tedy realizovaná dálková doprava vody ze stroje do stroje, čerpání pomocí elektrických a motorových kalových čerpadel a plovoucích čerpadel různého výkonu.

Vzhledem k tomu, že jednalo o dlouhodobý zásah, byla nasazena i předurčená jednotka OOB (JSDH Okrouhlá) na vytvoření týlového zázemí. Stravu a ochranné nápoje zajistila obec Benešov.

Po téměr 7 hodinách čerpání bylo rozhodnuto. Hasiči si připsali na konto velké vítězství a vyčerpali celou nádrž, která projde v nejbližších dnech rekonstrukcí. Nicméně ztráty byly veliké ... na místo zásahu nedojela jedna CAS 25 - závada na spojce, další CAS 25 - porucha čerpadlové části, porucha 3 ks PS 12 a jedna prasklá hadice B75. Alespoň takhle byly sečteny předběžné ztráty. Na starších strojích se podepsal dloho trvající zásah. Nicméně nepláčeme ... "těžko na cvičišti, lehko na bojišti".

Cvičení se zůčastníly JSDH Benešov, Okrouhlá, Suchý, Velenov, Valchov a Ludíkov. Všem hasičům patří velké poděkování. Z naší jednotky se zúčastlili Jiří Vít (velitel), Miroslav Juřík, Miloš Mareček, Aleš Čížek, Jiří Veselý a Josef Kadlec.

 

Náhledy fotografií ze složky Okrskové cvičení 2015 - čerpání vody