Pravděpodobně každý to už zažil. Přesto, že vám kolegové v práci neřekli nic konkrétního, máte pocit, že jim zkrátka nesedíte. Periferním viděním jste zachytila výsměšný pohled, který si spolu vyměnili. Nebo někdo protočil panenky k nebi. Vešla jste do místnosti a hovor okamžitě utichl. Uvařili si kávu a váš hrneček zůstal prázdný. Podobné pocity nemusíte zažívat jen v zaměstnání, někdy si je »užijete« i na rodinné oslavě, nebo se obdobně zachovají i vaše letité kamarádky na pravidelném sedánku u kafíčka. Je vám z toho na nic. Nechcete se vyptávat, nebo dokonce na lidi okolo »útočit« otázkami, co že jste to vlastně provedla. Trápíte se, užíráte a vaše sebevědomí je na bodu mrazu.

Kdy se jedná o nemoc?

Je úplně normální, že nepříjemné pocity stíhání a ohrožení vlastní osoby zažíváte tehdy, když k tomu máte reálný důvod. Je jasné, že vás kolegové nemůžou ani cítit poté, co zjistili, že spíte se šéfem a v práci z toho profitujete. Je jasné, že se bojíte o zdraví a o děti, když na vás psychopatický soused míří z okna vzduchovkou. Pokud jste pomluvila kamarádku, může se to odněkud dozvědět a máte na odvetu zaděláno. Skutečný problém nastává tehdy, kdy pro paranoidní myšlenky reálné odůvodnění není.

Co je to paranoia?

Paranoia je psychická porucha, která se vyznačuje nadměrnou podezíravostí, vztahovačností, nebo žárlivostí. Intelekt přitom zůstává normální. V závažnějších případech je tato porucha spojena s bludy.

Cesta zpět do kvalitního života

Podle internetového serveru mojepsychologie.cz u nadměrně vztahovačných a žárlivých lidí bývá problém ukryt v minulosti. Prožili nějaký traumatický zážitek, silné emoční zranění. To se podepsalo na jejich sebevědomí a sebehodnocení. Můžou mít problémy s navazováním dalších vztahů, ale nic není ztraceno. Můžete si pomoci i sami tím, že si uvědomíte, kde je zakopaný pes a budete mít vůli se sebou něco dělat. Můžou vám pomoci i dobří a trpěliví přátelé. V některých případech je vhodné obrátit se na psychologa. Odhalení původního traumatu a dobře vedená psychoterapie často vede k úspěchu.

Netrapte se zbytečně!

Je to jako začarovaný kruh, myšlenky na vaše »zlé« okolí, vám ani nedají spát. Co může pomoci?

  1. Mějte vždy na paměti fakta a přemýšlejte, zda jde o skutečně důvodná podezření. Nezaměňujte je za smyšlenky, vykonstruované příběhy. Víme, že vaše bujná fantazie vás někdy může pořádně potrápit, ale pokuste se na věci nahlížet opravdu reálně. „Mají důvod mne podezřívat? Mají důvod mne pomlouvat? Mají důvod mne osočovat nebo nemít rádi?“ 
  2. Neberte si vše tak osobně
  3. Nevyptávejte se stále, co si o vás druzí myslí 
  4. Pokud se užíráte, někomu blízkému se svěřte. Někomu, kdo vás dobře zná. Když to nezabírá, obraťte se na odborníka

 četbu k dané problematice

Don Migeul Ruiz – Čtyři dohody

V poslední době stále čtenější kniha Mexičana a toltéckého učitele Miguela Ruize. Praktický průvodce osobní svobodou. Autor odhaluje zdroj omezujících názorů, které nás připravují o radost a vedou k zbytečnému utrpení. Čtyři dohody, založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky. Pokud se chcete dozvědět mnoho o sobě a vztazích, mnoho o tom, co třeba děláte v mezilidské komunikaci špatně a co je ve vaší moci ovlivnit, rozhodně si nenechte tuto (co do počtu stránek) subtilní, ale myšlenkově bohatou knihu ujít. Přečtete ji jedním dechem, ale budete se k ní stále vracet.

Cena: 299 Kč