Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odpočítávání

22. 8. 2011

Odpočítávání

Děj filmu je prostý. Americký občan, bývalý odborník na výbušniny a praktikující muslim Steven Arthur Younger alias Jusuf Ata Mohamed (Michael Sheen) umístí tři bomby do velkých amerických měst a nechá se zatknout. Bomby mají vybuchnout v pátek v poledne, tedy asi za čtyři dny po zatčení. Otázkou je, co tím zamýšlí a proč to vlastně udělal. Ke spolupráci mu mají pomoci velmi drsné metody vyjednavače Henry Hummfriese vystupujícího jak "H" v podání S. L. Jacksona. Ten si ke spolupráci vyžádá agentku FBI Helen Brody (moji oblíbenkyni Carrie-Anne Moss). Začíná souboj s časem, ale také se svědomím, co je ještě správné a kam už by donucovací prostředky neměly zajít. To jen k postavě "vyjednavače H", který vede tichý boj s Helen, jíž se jeho metody pranic nelíbí.
Film je natočen velmi realisticky a přitom s minimálními náklady. Ačkoliv je označen jako akční, řekl bych, že se jedná spíše o psychologický thriller. Autoři zde otevírají otázku terorismu v USA a nebezpečí ze strany vyznavačů islámu, zde navíc znásobenou skutečností, že zajatý terorista je Američan. Osobně vidím jako nejdůležitější poselství filmu požadavky vyřčené Jusufem po několikadenním mučení. Cituji: "1) Loutkovým režimům ani diktaturám v žádné islámské zemi nebude poskytována žádná další finanční nebo vojenská podpora, 2) Všechny americké ozbrojené síly budou staženy ze všech islámských zemí." To je možná důvod, proč tento film nebyl uváděn v kinech, ale byl šířen jen na DVD. Tohle totiž není fanatismus, ale velmi rozumné argumenty, které ťaly do živého. Teroristické útoky zaměřené na USA jsou vlastně jen důsledkem americké zahraniční politiky, kterou Jusuf částečně odkryl. Tím nechci říct, že schvaluji terorismus, ať je jakkoliv spravedlivý a veden ušlechtilými záměry, neboť vždy při něm umírají nevinní lidé, ale snažím se poukázat na fakt, že nikdy není dýmu bez ohně a že kdo seje vítr musí počítat s bouřlivou sklizní. Film je však plný mnoha dalších otázek a skrytých odpovědí. Na ně si ovšem musí každý divák odpovědět sám.
Výše zmínění hlavní  protagonisté zastiňují svými výkony všechny ostatní, kteří spíše sekundují a dělají jakési nutné křoví těmto třem soupeřícím jedincům. Každý z nich má svoji pravdu a také jiný způsob její prezentace. Kam až je ochoten člověk zajít, aby dosáhl svých cílů? To pochopíte po shlédnutí tohoto výjimečného snímku. A věřte, že nudit se rozhodně nebudete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář