Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bábovky

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Jablková bábovka

 

92-1.-jablkova-babovka.jpgSuroviny: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, asi 1/4 ČL mleté skořice, 2 vejce, 200 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce oleje, 300 g nahrubo nastrouhaných jablek, asi 50 ml mléka.

Postup: Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem šleháme 10-15 minut do pěny, před koncem přidáme olej. Do vzniklé hmoty opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva a skořicí a nahrubo nastrouhaná jablka. Přidáme vlažné mléko, aby těsto nebylo příliš husté. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme cca 50-55 minut na 180°C.

Recept je poupraveným receptem z
www.mamincinyrecepty.cz.

 

Šlehačková bábovka

 

Obrazek

Ingredience: 2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 vejce, 1 šlehačka (250 ml), 1/2 prášku do pečiva.

Postup: Ušlehat sníh z bílků s částí cukru. Žloutky ušlehat se zbylým cukrem do pěny, poté přidat šlehačku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchat ručně sníh z bílků. Péct ve vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formě na 170-180 stupňů. Já část hmoty obarvila kakaem.

 

Bábovka s vaječným koňakem podle Dagmar

 

Obrazek

Těsto: 25 dkg cukru moučky - prosáté, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, hodně vyšlehat za stálého šlehání Obrazekpostupně po malém množstvi přidáváme: 1/4 l oleje, 1/4 l vaječného koňaku - čím hustějši, tim lepší, 13 dkg polohrubé mouky, 13 dkg solamylu, 1 Obrazekprášek do pečiva, vyšleháme do hladké pěny. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme do zlatova.

 

Toto množstvi pasuje i do formy na bábovku a je vynikající s čokoládou.

Zdroj: diskuse.dama.cz/komunita.php

 

Bábovka z pomazánkového másla

 

Obrazek

(od Helča+2 z www.dama.cz)

Těsto: 1 pomazánkové máslo ušleháme se 3 vajíčky a 20 dkg cukru (já dala necelých 15dkg), 1 vanilkovým cukrem a trochu citr. kůry, to jsem si přidala. Přidáme 20dkg polohrubé mouky s 1 pr. do peč. a libovolně oříšky, mandle, kokos, čokoládu, co kdo má rád nebo může být jen tak. Já dala trochu kokosu a nakrájenou čokoládu na vaření (zdála se mi ale málo vláčná).

 

Jablková bábovka od Ireny

 

Obrazek

Těsto: 250 g cukru (dala jsem 190 g), 250 g másla, 250 g hladké mouky (dala jsem 300 g), 5 vajec, 120 g ořechů - vlašské (nedávám), 100 g čokolády na vaření nastrouhané nahrubo, 1 prášek do pečiva, 1 Obrazekvanilkový cukr, 2 velká kyselejší jablka - oloupaná a nastrouhaná nahrubo, přidala jsem ještě šťávu z půlky citronu. Máslo a mouka na vymazání formy.

Zdroj: diskuse.dama.cz/komunita.php

 

Perníková bábovka

 

Obrazek

Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku Obrazekoleje, mléko dle potřeby (cca 1 1/2 hrnku).

Postup: Všechny suroviny ušlehat a nalít do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Péct na 170-180 stupňů.

 

Tvarohová bábovka od Koulidla

 

Obrazek

Suroviny: 250 g Hery nebo Lukany, 250 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 310-320 g polohrubé mouky, 3 vejce, 150 ml mléka, štáva z jednoho citronu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr .

Postup: Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak postupně zašleháváme po malých kouscích tuk, potom tvaroh - všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu!! Nakonec vmícháme mouku se zamíchaným práškem, šťávu z citronu a mléko tak, aby nebylo těsto husté.  Pečeno 45 min při 175°C v horkovzdušné troubě, stačilo by určitě 40, možná i 35 min.

Zdroj: http://diskuse.dama.cz/komunita.php

 

Ořechová bábovka

 

Obrazek

Suroviny: 125g másla (dávám Heru), 250g práškového cukru, 200g polohrubé mouky, 3 vejce, 60 g ořechů, 125 ml mléka, 1/2 prášku do pečiva.

ObrazekPostup: Nejdřív si připravíme sníh z bílků. V druhé míse ušleháme nebo utřeme máslo s cukrem a žloutky, přilijeme mléko, přidáme mouku s práškem do pečiva, vmícháme rozemleté oříšky a nakonec opatrně sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pekla jsem na 180°C cca 40 minut....je třeba pohlídat podle typu trouby. Já přidala ještě kousky nalámené čokolády.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bábovky