Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje dorty 161-180

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10, 9, 87, 65, 4321   

 

 

Dort plachetnice

 

-20.-dort-plachetnice-finn.jpgKorpus mramorovaný (forma průměr 26 stlačená na ovál): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 220 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Korpus do malé zapékací misky - poslouží jako základ na loďku: 1 vejce, 40 g cukru, 40 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 1 PL horké vody. Postup viz výše, péct cca 20 minut na 180 stupňů.

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

-20-1.-dort-plachetnice-finn.jpgKrém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla. Ochutit rumem.

Skládání:  Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem, promazat střídavě světlým, tmavým a zase světlým krémem. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Postup na mramorování hmoty najdete TADY. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, ze stejné hmoty jsou dekorace, žabičky i ryby jsou modelované z ruky. 

Loďka: Korpus 1x proříznout a promazat krémem. Okrojit do požadovaného tvaru, z okrojků vytvořit punčovinu a pomocí ní dort dotvarovat. Plachta je tvořená z jedlého papíru, stěžeň silnější floristický drátek obalený potahovou hmotou. Do hmoty jsem udělala zářez, ten navlhčila a do zářezu jsem vsunula plachtu. Spodní okraj dortu je obštípaný kleštičkami na marcipán, lekníny jsem tvořila vykrajovátky na kopretiny.

 

Dort Bart a Homer na sedačce

 

-21.-dort-bart-a-homer-na-sedacce.jpgKorpus světlý (forma průměr 20x29 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

Krém mandarinkový: 250 ml šťávy z mandarinkového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-21-1.-dort-bart-a-homer-na-sedacce.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 3 pláty a po kratší straně uříznout 6 cm dlouhý pruh, který poslouží jako základ pro sedací soupravu. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě mandarinkovým a světlým krémem. Pod světlý krém namazat meruňkovou marmeládu a krém poklást kompotovanými mandarinkami. Z odkrojeného pruhu vyskládat sedací soupravu, nechat vychladit, okrojit, z okrojků vytvořit punčovinu a tou dort dotvarovat. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, dekorace (figurky) Smartflex Flower. Figurky jsou modelované z ruky. Podkladový dort je obštípaný kleštičkami na marcipán, prošití na sedačce je tvořené rádýlkem, číslice patchworkové vykrajovátko.

 

Dort zahrádka se slávistickým žigulíkem

 

-22.-dort-zahradka-s-zigulikem.jpgKorpus mramorovaný: (forma 36x21 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 340 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu tady. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů.

Krém kávový: 2 vrchovaté lžičky turecké kávy zalít 350 ml horké vody a nechat 20 minut odstát. Potom přecedit, nejlépe přes kávový filtr. Přidat 250 g cukru, ve 100 ml mléka rozmíchat dva vanilka pudinky a lžičku polohrubé mouky a zavařit do vroucí kávy. Vychladlý kávový pudink všlehat po lžících do 400-450 g másla. Při přípravě krému jsem vycházela z receptu od aero-orion, který jsem lehce upravila a zjemnila mlékem. 

-22-1.-dort-zahradka-s-zigulikem.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Po kratší straně odkrojit plátek 6 cm široký, ten poslouží jako základ pro auto. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě kávovým, světlým a zase kávovým krémem. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Autíčko vyskládat do přibližného tvaru, nechat zachladit, okrojit do požadovaného tvaru, z okrojků vytvarovat punčovinu a dotvarovat. Dort i auto je potažený pravým hmotou Smartflex Velvet mandle, hlína je strouhaná čokoláda na vaření, pod kterou jsem namazala krém obarvený kakaem. Postavička a zelenina jsou z hmoty Smartflex Flower. Figurka je modelovaná z ruky. Stromeček jsem stříhala nůžkami.

 

Dort pro běžce

 

-23.-dort-pro-bezce.jpgKorpus světlý (forma 20x28 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35 minut na 150 stupňů. 

Krém karamelový: 1 Salko vařit 3 hodiny, nechat vychladnout. Uvařit 125 ml mléka+1/2 pudinku. Po vychladnutí zašlehat pudink a cca 3/4 zkaramelizovaného Salka do 250 g másla. 

-23-2.-dort-pro-bezce.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě karamelovým, pudinkovým a opět karamelovým krémem. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, dekorace Smartflex Flower. Figurky jsou modelované z ruky.

 

Kadeřnický dort

 

-24.-kadernicky-dort.jpgKorpus světlý (forma kulatá průměr 28 stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém meruňkový: 375 ml šťávy z meruňkového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-24-1.-kadernicky-dort.jpgKrém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty. Každý plát při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě meruňkovým, pudinkovým a opět meruňkovým krémem. Pod pudinkový krém namazat meruňkovou marmeládu a poklást kompotovanými meruňkami. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, dekorace Smartflex Flower. Okraj dortu je zdobený kleštičkami na marcipán. 

Kresba na potahovou hmotu: Vytisknout a vystřihnout požadovaný obrázek (inspirace z internetu), ten po lícu propíchat po obrysech jehlou na měkké podložce. Poté obtisknout rub obrázku, kde jsou vystouplé vpichy od jehly, na potahovou hmotu a následně malovat gelovou barvou zředěnou vodou, vybarvovat lze i pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Nůžky jsou dobarveny stříbrnou pudrovou barvou.

 

Pistáciový dort

 

-25.-pistaciovy-dort.jpgKorpus tmavý: (forma průměr 28 cm): 5 vajec, 100 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g prášku do pečiva, 32 g kakaa, 3,5 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. Korpus rozříznout na dva pláty, jeden vrátit do umytého dortového ráfku a pokapat rumem. 

Světlý a pistáciový krém: 500 g tvarohu ve vaničce, 400 g zakysané smetany, 600 ml šlehačky, 40 g pistáciové pasty, 2 želatinové ztužovače Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 3-4 PL cukru -25-2.-pistaciovy-dort.jpgmoučka. Ušlehat tvaroh se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem a cukrem, poté vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny. Do jedné vmíchat 1 želatinový ztužovač připravený podle návodu, hotový navrstvit na korpus v ráfku a přiklopit druhým plátem. Ten rovněž pokapat rumem. Do druhé poloviny vmíchat  pistáciovou pastu a druhý ztužovač. Krém je potřeba připravovat až těsně před namazáním, aby nezačal želírovat. Po důkladném ztuhnutí v lednici potřít boky dortu a dozdobit povrch dortu přes gumovou dečku ušlehanou Ramou cremefine na šlehání. Poté dokončit zdobení mandlovými lupínky, čokoládovými ozdobami, mochyní peruánskou a kávovými koulemi.

 

Ovál s clematisem a plumérií


-26.-oval-s-clematisem-a-plumerii.jpgKorpus světlý: (kulatá nastavitelná forma průměr 29 stlačená na ovál): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g malinového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-26-1.-oval-s-clematisem-a-plumerii.jpgSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat střídavě jahodovým, vanilkovým a zase jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat višňový Frutafil a krém poklást kompotovanými jahodami. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3. Spodní okraj je tvořený patchworkovým vykrajovátkem, které jsem otiskla přes mikroten (pravý marcipán trochu lepí) a okrojila kosticí. Vrchní okraj je tvořený kleštičkami na marcipán - kvůli "lepivosti" marcipánu jsem štípala přes mikroten. Květy jsou z hmoty Smartflex Flower, vázané na floristických drátkách a dobarvené pudrovými barvami.

 

Dort pískoviště - krab

 

-27.-dort-piskoviste---krab.jpgKorpus mramorovaný (forma průměr 23 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 menší PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY.Péct 10 minut na 180 a 35 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

Krém pudinkový: 165 ml mléka, 24 g vanilkového pudinku, 66 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 160 g másla. Ochutit rumem. 

-27-2.-dort-piskoviste---krab.jpgSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat střídavě jahodovým, pudinkovým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat obchod.urybicky.cz/products-page/suroviny/frutafill-visnovy-1kg/ a krém poklást kompotovanými jahodami. Nechat ztuhnout v lednici a poté okrojit - ukrojit zadní díl kruhu, rozkrojit na polovinu - tyto díly použijeme na klepeta. Vykrojit vnitřek pískoviště a oříznout dort po bocích - z okrojků vytvořit punčovinu a dort dotvarovat. Po ztuhnutí v lednici potáhnout pravým marcipánem 1:3 a narýhovat klepeta. 

Písek jsem vytvořila z drcených piškotů, hračky jsou z hmoty Smartflex Flower.

 

Dort šmoulové s domečkem

Kromě potahu dia.

-28.-dort-smoulove-s-domeckem.jpgKorpus světlý: (forma průměr 26 cm stlačená na ovál a čtvrtlitrový keramický nebo plechový hrnek): 6 vajec, 150 g cukru fruktózy, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. Pozor, korpus s fruktózou rychle tmavne, proto je potřeba ho ke konci pečení přikrýt alobalem nebo pečicím papírem. 

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového DIA kompotu, 70 g fruktózy, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-28-3.-dort-smoulove-s-domeckem.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý při skládání pokapat zbylou šťávou z DIA kompotu a potřít DIA pikantní marmeládou lesní směs, promazat oběma krémy, do jedné vrstvy dát okapané kompotované jahody. Korpus z hrnečku proříznout a promazat. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, domeček hmotou Smartflex Velvet třešeň (je pevnější než pravý marcipán). Figurky a muchomůrky jsou tvořené z hmoty Smartflex Flower. 

Tvarování domečku: Promazaný korpus rozdělit na dvě části, obě okrojit do požadovaného tvaru a z okrojků dotvarovat střechu. Potáhnout zvlášť spodní část a zvlášť střechu, teprve poté sestavit obě části na sebe. Spodní část dortu jsem okrajovala přes mikrotenovou fólii, pravý marcipán se jinak lepí na vykrajovátko. Figurky jsou modelované z ruky.

 

Dort s Bohumilem Hrabalem a Postřižinským pivem

 

-29.-dort-s-bohumilem-hrabalem-a-postrizinskym-pivem.jpgKorpus světlý (forma 22x27 cm a čtvrtlitrový hrnek - plecháček nebo keramický): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 menší ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 a 35 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

-29-2.-dort-s-bohumilem-hrabalem-a-postrizinskym-pivem.jpgKrém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat krémem, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat višňový Frutafil. Korpus z hrnečku proříznout a promazat. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, pivo hmotou Smartflex Velvet třešeň (je pevnější než pravý marcipán). Ze stejné hmoty je rovněž pivní tácek a etiketa na půllitru i na dortu. 

-29-1.-dort-s-bohumilem-hrabalem-a-postrizinskym-pivem.jpgPěna je z bílků šlehaných v páře (1 bílek, 60 g cukru krupice - ušlehat bílky s cukrem ve vodní lázni a šlehat cca 10 minut do tuha. Ke konci zašlehat trochu citronové šťávy. Poté ještě chvíli šlehat, dokud sníh nezchladne). Špičky na pěně jsem vytahovala lžičkou. Ucho půllitru je ve vrchní části na párátku. Spodní okraj dortu je zdobený kleštičkami na marcipán. 

Kresba na potahovou hmotu: Vytisknout a vystřihnout požadovaný obrázek, ten po lícu propíchat po obrysech jehlou na měkké podložce. Poté obtisknout rub obrázku, kde jsou vystouplé vpichy od jehly, na potahovou hmotu a následně malovat gelovou barvou zředěnou vodou, vybarvovat lze i pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort mašinka Tomáš

 

-30.-dort-masinka-tomas.jpgKorpus mramorovaný (forma 27x31 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 340 g polohrubé mouky, 2 rovné ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém světlý podle simony751: 500 ml mléka, 2 PL Gustinu, 2 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 160 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem. 

-30-1.-dort-masinka-tomas.jpgSkládání: Korpus jsem rozřezala následovně - 1 díl 27x13,5 cm (podvozek potažený červenou barvou), druhý díl 27x10,5 cm, který jsem dále rozřízla na 20x10,5 cm (spodní modrý díl mašinky) a 7x10,5 cm (střecha). Zbylý pruh korpusu jsem použila na vykrojení částí středu mašinky (kolečka a půlkolečka, která jsem vyskládala před a na spodní modrý díl mašinky). Každý díl korpusu jsem rozřezala na 3 pláty a prokapala rumem se šťávou z kompotu. Plnila jsem střídavě oběma krémy, na jahodový krém jsem kladla kompotované jahody, pod světlý krém mazala višňový Frutafil. Podvozek i vrchní část jsem nechala ztuhnout zvlášť a poté okrojila a dotvarovala punčovinou. Oba díly jsem zvlášť také potahovala a sesadila až po ztuhnutí. Komíny jsou umístěné na špejlích. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle.

Obdobné postupy na sestavení mašinky najdete TADY nebo TADY.

 

Tvarohový dort - čokoabstrakce

 

-31.-tvarohovy-dort---cokoabstrakce.jpgPiškot světlý (forma kulatá průměr 25 stlačená na ovál): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20-25 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu smíchanou s rumem a potřít vydatně višňovým Frutafilem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 250 g tvarohu, 300 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, asi 2 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle -31-1.-tvarohovy-dort---cokoabstrakce.jpgnávodu. Krém je nutné připravovat až těsně před použitím, jinak začne želírovat. Polovinu hmoty nalít do ráfku na piškot, poklást kompotovanými jahodami. Přiklopit druhou částí korpusu. Ten opět pokapat šťávou z kompotu s rumem, potřít Frutafilem a zalít druhou polovinou krému. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit. Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit přetřením přes gumovou dečku. Boky dortu jsou zdobené bílou čokoládou s tranferfólií, hlavní ozdobu jsem tvořila tak, že jsem si nejdříve z transferfólie vystřihla požadovaný tvar a poté na ni natřela ve dvou vrstvách bílou čokoládu. Dort je dozdobený červeným hroznem, broskví, jahodami, borůvkami a kuličkami Rafaelo. Ovoce je na řezu potřené dortovým želé, aby neosychalo.

 

Bílá "chlupatá" paříž

 

-32.-bila-pariz.jpgKorpus z hladké mouky (forma průměr 29 cm): 5 vajec, 100 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 10 g prášku do pečiva, 32 g kakaa, 3,5 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. 

Pařížská šlehačka: 2 pařížské šlehačky Kunín ušlehat a spojit se 30 g želatinového ztužovače dr. Oetker připraveného podle návodu. 

Vanilkový šlehačkový krém: 400 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 180 g vanilkového ztužovače Cremfix + 180 ml vody. Ušlehat šlehačky se smetanou, zvlášť vymíchat ztužovač s vodou (asi 30 sekund) a zlehka vmíchat do šlehačky. Oba šlehačkové krémy je nutné připravovat až těsně před použitím, aby nezačaly tuhnout. 

-32-2.-bila-pariz.jpgSestavení: Prokrojit korpus na dva pláty, jeden vrátit do umytého dortového ráfku, pokapat rumem a zalít pařížskou šlehačkou. Tu poklást podélně rozkrojenými banány. Přiklopit druhým plátem, opět pokapat rumem a zalít vanilkovou šlehačkou. Nechat důkladně ztuhnout v lednici. 

Dokončení: Po ztuhnutí sundat ráfek (boky vždy objedu ostrým nožem), ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání a 1/2 vanilkového cukru. Nejprve potřít povrch dortu přes gumovou dečku šlehačkou a dečku opatrně sundat. Poté jsem si do středu dortu dala malý dortový ráfek (možno i misku apod), dort okolo něj a boky dortu jsem potřela plošně ušlehanou Ramou. Tato místa jsem obsypala strouhanou bílou čokoládou. Teprve pak jsem ráfek sundala a dort dozdobila jahodami, špicemi z jablek a borůvkami. Čokoládové tyčky jsou koupené.

 

Princezna na květině

 

-33.-princezna-na-kvetine.jpgKorpus mramorovaný: 7 vajec, 280 g cukru krupice, 270 g polohrubé mouky, 1,5 menší ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

-33-1.-princezna-na-kvetine.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem, promazat střídavě tmavým, světlým a zase tmavým krémem. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3. Postavička a květy jsou z hmoty Smartflex Flower. Figurka je modelovaná z ruky. Spodní okraj je tvořený lištou - pásková krajka.

 

Trojúhelníkový dort s pivoňkou


-34.-trojuhelnikovy-dort-s-pivonkou.jpgKorpus (forma o straně 34 cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Krém tvarohovo-smetanový: 250 g tvarohu ve vaničce, 400 g šlehačky, 120 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Vzniklý krém spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Krém je potřeba připravit až těsně před promazáváním dortu, aby nezačal tuhnout. 

-34-1.-trojuhelnikovy-dort-s-pivonkou.jpgSkládání: Korpus rozříznout na tři pláty, každý plát pokapat rumem se šťávou z kompotu. Na první plát udělat mantinely z pudinkového krému, jako je na postupu ZDE, vnitřek potřít marmeládou a navrstvit polovinu tvarohovo-smetanového krému. Poklást kompotovanými jahodami. Přiklopit druhým plátem, postup zopakovat. Na tento plát jsem již nevrstvila jahody, aby nedělaly na povrchu boule. Přiklopit posledním plátem, zarovnat lehkým stlačením a nechat důkladně vychladit. Dort je lepší skládat do ráfku, ale není to nezbytně nutné. Po zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i povrch dortu potřít pudinkovým krémem. Dort je potažený pravým marcipánem, květy jsou z hmoty Smartflex Flower. Pivoňku jsem tvořila podle návodu ZDE a ZDE pokračování, vykrajovačky jsem ale použila jsem vykrajovačku ze sadyFlower-prostřední řada první zprava na menší lístky, na větší pak klasickou kovovou kytičku, kterou jsem si roztáhla na ovál a ve spodní části sestřihla do obloučku. Pivoňka je dobarvená pudrovou barvou, stejně jako lístky. Spodní lem dortu a květy na rozích formy jsou tvořené vykrajovátky Orchard - Lace Flower Cutter Set.

 

Dort s koníky

 

-35.-dort-s-koniky.jpgKorpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 29 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 menší ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.

-35-1.-dort-s-koniky.jpgKrém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat krémem, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3. Koníci a květy jsou z hmoty Smartflex Flower. Květy i koně jsou dobarveny pudrovou barvou, tráva pravý marcipán protlačený přes lis na česnek. Koníky jsem modelovala z ruky, základní tvar jsem ale modelovala obdobně, jako je na postupu zde. U většího koně jsem musela hlavu modelovat zvlášť, aby se udržela, a teprve po ztuhnutí jsem ji přilepila a spoje uhladila kouskem lehce naředěné potahové hmoty.

 

Netradiční svatební - jeep veterán

 

-36.-netradicni-svatebni---dzip-veteran.jpgKorpus světlý (forma cca 28x30 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 rovné ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém světlý podle simony751: 500 ml mléka, 2 PL Gustinu, 2 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 160 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem.

-36-1.-netradicni-svatebni---dzip-veteran.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 3 pláty a poté rozříznout na polovinu (takže vznikne 6 plátů 15x28 cm). Každý plát při skládání pokapat rumem smíchaným se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami. Vyskládat do přibližného tvaru auta, poté nechat důkladně vychladit, seříznout, z okrojků vytvarovat punčovinu a tou auto dotvarovat. Z celých okrojků piškotu lze auto podle potřeby trošku prodloužit přilepením piškotu na zadní část auta. Nezapomenout na dostatečně velké díry na kola. Ta jsem vytvořila potáhnutím kulatých sušenek - Žloutkové věnečky. Celý dort je potažený hmotou White icing, kola pravým marcipánem 1:3. Přední sklo je plátková želatina, "sklo" je jištěné z vnitřní části dvěma špejlemi obalenými v marcipánu. Párátka jsou umístěna vzhledem k vlhkosti vzduchu, při které jsem tvořila, rovněž pod blatníky a z vnitřní části dveří. Anténa je floristický drátek obalený ve spodní části icingem. Švy na sedadlech jsou tvořeny rádýlkem na švy, květiny na kapotě vykrajované pístovým vykrajovátkem na kopretiny. Prstýnky jsou nejedlá dekorace.

 

Potápěčský svatební dort

 

-37.-potapecsky-svatebni-dort.jpgKorpus světlý (forma průměr 29 cm stlačená na ovál): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40-45 minut na 150 stupňů. 

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

-37-1.-potapecsky-svatebni-dort.jpgKrém světlý podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet (příchuť třešeň), figurky a dekorace hmota Smartflex Flower. Spodní okraj dortu je zdobený kleštičkami na marcipán. 

Kámen, na kterém sedí nevěsta, je vytvořený z Bebe sušenek promazaných krémem a okrojených do požadovaného tvaru, poté potaženo Smartflex Velvet. Figurky, rybičky, mušle i kamínky jsou modelované podle fantazie.

 

Ovocný dort zdobený rybízem

 

-38.-ovocny-dort-zdobeny-rybizem.jpgPiškot světlý (forma 30x30 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 7 PL horké vody, 1,5 menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a potřít meruňkovým džemem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 500 g tvarohu, 500 ml šlehačky, 400 g zakysané smetany, 3 vanilkové cukr, asi 4 PL cukru moučka, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny. První z nich spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu (místo vody jsem použila šťávu z jahodového kompotu) a do krému vmíchat -38-3.-ovocny-dort-zdobeny-rybizem.jpgokapané jahody z 1 kompotu. Navrstvit na korpus, poklást ještě okapanými mandarinkami z 1 kompotu a přiklopit druhou částí korpusu. Ten opět pokapat šťávou z kompotu. Druhou část krému spojit s druhým želatinovým ztužovačem a navrstvit do formy. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vršek dortu dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Boky dortu jsou zdobené kuličkami černého rybízu a trojúhelníky z čokolády zdobené transferfólií. Vršek pak čerstvým ovocem (použila jsem mochyni peruánskou, hrozno, maliny, rybíz, borůvky, nektarinky, meruňky, jostu). Čokoládové ozdoby jsou odlévané do formy na čokoládu a některé zdobené transferfólií. Ovoce na řezu je potřené želatinou, aby neosychalo.

 

Jin a jang s lotosem

 

-39.-jin-a-jang-s-lotosem.jpgKorpus světlý (forma průměr 27 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 menší ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém mangový: 250 ml šťávy z mangového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém světlý podle simony751: 375 ml mléka, 1,5 PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 2 -39-2.-jin-a-jang-s-lotosem.jpgvanilkové cukry, 110 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, pod světlý namazat višňový džem a poklást kompotovaným mangem. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, tmavé části hmota Chocoflex smíchaná s hmotou White icing a dobarveno na černo. Květ hmota Smartflex Flower, dobarveno pudrovou barvou. Šablonu na tmavou část jsem si vytiskla z internetu a hmotu podle ní vykrojila. Stejně tak tmavé části na malých kolečkách okolo dortu.

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10, 9, 87, 65, 4321