Jdi na obsah Jdi na menu

Vía Verde de la Sierra (22.2.2008)

8. 11. 2008

Součástí konečného hodnocení některých předmětů je tady na "Facultad de Geografía e historía" vedle zkoušky, různých seminárek a aktivity v hodinách (hehe) také účast a vypracování práce na Salida de campo – jakési terénní cvičení, prostě výlet do přírody. No a právě v pátek 22.2. 2008 jsme se s panem profesorem machrem Lunou a bandou Španělů a Američanek vypravili do Sierra de Cádiz, přesněji na Vía Verde de la Sierra.

Teď zase nějakých vzdělávacích informací za pomocí odkazů, takže kdo nechcete nic vědět, přeskočte tenhle odstavec. Vía Verde de la Sierra patří mezi zelené stezky (greenways), které se nacházejí samozřejmě i u nás. Jen ve Španělsku mají trošku větší tradici a konkrétně tahle byla v roce 2005 vyhlášena jako nejlepšejší stezka Evropy.

Jinak samotná akce byla spíše turistickou procházkou se zaujatým výkladem profesora Luny (ten člověk fakt vypadá jak měsíček, když se směje) a já jsem byl při pomyšlení na návrat do rovinaté Sevilly moc rád za každou minutu mezi kopcema. Navíc zde bylo k vidění hodně dalších zajímavých věcí. Hlavně teda pohled na masif Peňón de Zaframagón s hnízdištěm kolonie supa bělohlavého, čítající prý na tři stovky jedinců. To se tak podíváte nad sebe a kolem skaliska nad váma krouží desítky supů. Prošli jsme tam a zpátky část z 36km úseku této Vía Verde po rovinaté a rovné cestě, vedoucí v hornaté krajině řadou tunelů skrz kopce a po viaduktech, překlenující rozmanitá údolí a kaňony. Prostě bývalá železnice, dnes akorát bez kolejí. Tady se tak někdy dostat na kole... Dále jsme viděli třeba takové „polje“ (krasový útvar, viz foto - jsou na něm ovečky). Španělé to čtou [polche], ale to je normálka. Třeba Spiderman je pro ně prostě [espidérman], airbus čtou jako [ajírbus] a podobně. Navštívili jsme také místo s názvem Chaparro de la Vega s dubem starým přes 700 let. A je to opravdu starý strom, když si člověk řekne, že v době objevení Ameriky už měl nějakých 200 let. Kolem něj je plácek pro víkendové radovánky rodin s dětmi a pár místeček ve svahu, kde mohou pořádat [barbakou] - samozřejmě barbecue.

Fotogalerie:

http://malavi.rajce.idnes.cz/Via_Verde_de_la_Sierra/

Info:

Zkrátka hodně zajímavé přírody zadarmo na malém a pro turisty dobře přístupném prostoru. Spíše pro milovníky pěší turistiky v přírodě, ideální také na kolo - velmi nenáročná trasa v krásném prostředí bez jakékoliv dopravy.

Více zážitků a fotek z letního semestru 2008 viz blog: sevillavi.blogspot.com

 

-lav-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář