Jdi na obsah Jdi na menu

Pro ty, co o Erasmu zatím jen uvažují....
(ze stránek PEF ČZU)
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Obsah
1. Všeobecné informace o programu Erasmus
2. Cíl a smysl programu Erasmus
3. Partneři programu Erasmus
4. Institucionální smlouva
5. Podmínky spolupráce

 

Všeobecné informace o programu Erasmus

Program ERASMUS je největším programem evropské spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Tento program využívá více než 50 % celkového objemu prostředků Programu celoživotního učení - Lifelong Learning Programme (LLP). V současnosti spolupracují prostřednictvím tohoto programu skoro všechny evropské vysoké školy.
 
Program ERASMUS je v České republice přístupný všem vysokým školám, tedy i vysokým školám neuniverzitního typu. V rámci tohoto programu prezentuje každá účastnická vysoká škola své aktivity v tzv. institucionálním kontraktu, který předkládá Komisi EU vždy v listopadu na období následujícího školního roku. Hlavními cílovými skupinami programu ERASMUS jsou studenti a učitelé. Studenti mohou získat grant na studium v některé zemi EU na dobu 3-12 měsíců s tím, že celé období studia v zahraničí se studentovi započítává díky existujícímu systému uznávání kreditů (ECTS*). Učitelé vysokých škol mají možnost získat grant v rámci výměny pedagogů, společné přípravy studijních programů nebo intenzivních programů a v rámci řešení projektů tzv. tematických sítí.

 

Cíl a smysl programu Erasmus

Program ERASMUS je součástí programu Evropské unie LLP a jeho základem je snaha Evropského společenství o prohloubení spolupráce mezi vysokými školami členských států Evropské unie. Od roku 1997 se program ERASMUS uplatňuje i v rámci zemí přidružených k Evropské unii. Program je přístupný nejen členským a přidruženým zemím, ale i zemím ESVO a zemím Střední a Východní Evropy oficiálně přijatých do programu a Kypru.
 
Program ERASMUS byl zřízen za účelem posílení vztahů a úrovně vysokoškolského vzdělávání v rámci celé Evropy.
 
Smyslem celého programu je posílení spolupráce vysokých škol evropského regionu při realizaci vzdělávací politiky v jednotlivých zemích a hlavním cílem je postupné sbližování vzdělávacích systémů v zemích Evropy prostřednictvím odstraňování bariér mezi národy a zeměmi.
 
Program LLP je koordinován prostřednictvím Národní agentury pro evropské vzdělávací programy na adrese:  Senovážné náměstí 24, Praha 1.

 

Partneři programu Erasmus

Země Evropské unie jsou: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta,  Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie.
 
Země ESVO: Island, Lichtenštejnsko a Norsko.
 
Kandidátská země: Turecko.
 
Program je otevřen také účasti kandidátských zemí, zemí západního Balkánu a Švýcarské konfederaci.
 
Pracovníci a studenti univerzit v asociovaných zemích mohou v rámci programu Erasmus realizovat výměny jen s univerzitními zeměmi EU (nikoliv mezi sebou, nebo se zeměmi ESVO).

 

Institucionální smlouva

Institucionální smlouva je právní nástroj, kterým vysoká škola (respektive univerzita) přebírá odpovědnost za realizaci některých nadnárodních aktivit směřujících k prohloubení evropské dimenze. Každá vysoká škola uzavírá s Komisí EU pouze jednu institucionální smlouvu. Obsahem smlouvy jsou požadavky jednotlivých fakult, případně kateder. Institucionální smlouva je uzavřena na 3 roky, přičemž finanční prostředky jsou poskytovány na ročním základě. Cílem Komise EU je podpořit potřeby vysokých škol, ale zároveň podpořit jejich zapojení do evropské kooperace, přičemž bere do úvahy jak vlastní strategii vysokých škol, tak i priority EU. EU podporuje zavedení tzv. Evropského kreditního systému mezi partnerskými univerzitami, který by měl výrazně podpořit a zjednodušit mobility studentů. Evropské kredity vyjadřují "objem" studia. Společně s nimi se užívá i klasifikační 5ti stupňova škála, hodnotící "kvalitu" studia. Evropské kredity jsou přenosné z jedné univerzity na další, a tudíž studentovi, který studuje v zahraničí, jsou po návratu na domácí univerzitu započteny jako běžná součást studia. Pro zavedení evropských kreditů poskytuje EU finanční grant, který by měl být využit na zpracování tzv. informačního balíčku pro studium zahraničních studentů.
 

 

Podmínky spolupráce

Každý z účastníků musí být součástí vysokoškolského systému nebo být na seznamu povolených vysokých škol ve své zemi (většinou není problémem, v případě nejasností je dobré se partnera dotázat, zda jeho národní agentura potvrdila, že je přijatelný pro účast v programu). Dále je nutno dodržet stanovený počet účastníků. V bilaterálních aktivitách institucionální smlouvy spolupracují naše vysoké školy s vysokými školami zemí EU, v multilaterálních aktivitách institucionální smlouvy spolupracují účastníci ze 3 zemí, přičemž alespoň 1 partner musí být ze země EU. Počet partnerů té které aktivity je přehledně uveden v kapitole Institucionální smlouva - přehled. Tématické sítě zahrnují zástupce pokud možno všech účastnických zemí programu ERASMUS. Pro program Erasmus neexistují žádné priority. Každá aktivita programu Erasmus má svá pravidla, oborově jsou však otevřené pro všechny. Důležitým strategickým dokumentem institucionální smlouvy každé vysoké školy je Evropské politické prohlášení (European Policy Statement).
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář