Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pepřový sprej

    O pepřových sprejích bylo napsáno i napovídáno mnoho. Jedná se o velmi rozšířený sebeobranný prostředek schopný zvrátit převahu v nebezpečné situaci ve prospěch slabšího. Z tohoto důvodu je vhodný zejména pro ženy, které se ne vždy cítí bezpečně, jdou-li samy po ulici, kterou neznají, nebo jsou-li nuceny jít samy domů za soumraku. Z tohoto důvodu si ženy pořizují pepřové spreje, které však často leží v kabelce. Je otázkou, zda této „zbrani“ samy věří a zda by ji dokázaly použít v případě potřeby.

   Kouzlo pepřového spreje spočívá hlavně v jeho bezpečnosti a zároveň účinnosti. Zpravidla nemívá trvalé následky, ale zároveň způsobuje u zasaženého stav, který ohroženému umožní dostatek času k úniku, popřípadě sehnání pomoci či policie. Ačkoliv se pepřový sprej honosí názvem kuchyňského koření, pepře v něm nenaleznete ani špetku. Funkční aktivní látkou je zde nejčastěji Oleoresin Capsicum, což je výtažek z pálivých papriček, jehož účinkem na lidský organismus je alergická reakce sliznic v obličeji. To má za následek neschopnost dýchat, silné slzení, nemožnost otevřít oči a celkovou dezorientaci. Zároveň způsobuje silné a vytrvalé pálení obličeje, které přetrvává i po odeznění ostatních účinků. Sprejů je k dostání celá řada, s různým objemem nádobky, s LED svítilnou pro dezorientaci soupeře, s různými pojistkami proti nechtěnému spuštění, s různým složením a obsahem aktivní látky (nejčastěji 10% - 15% OC), pro civilní i policejní použití. V zásadě se ale spreje dělí na ty, které způsobují rozptýlení mlhy a na ty, které stříkají paprskem. Druhé jmenované bych doporučil vzhledem k silnější koncentraci kapaliny na malé místo, je ale třeba včas a přesně zamířit na obličej. K dostání je i speciální dekontaminační sprej pro rychlou první pomoc (používaný ale zejména policisty, kteří se sprejem přijdou do styku). Na českém internetu jsou v nabídce také velmi nenápadné spreje maskované jako psací pero nebo řasenka. Zde je však nevýhodou malý objem náplně. Běžný dostačující obranný sprej je možné pořídit do stokoruny a rozměry jeho nádobky (cca 10 cm) umožňují skryté nošení v kapse. 

   Obranné spreje jsou vhodným prostředkem pro všechny, kteří nemají žádný bojový výcvik, zkušenosti s bojovými uměními nebo sebeobranou anebo si prostě jen nevěří dostatečně na to, aby chodili v dnešní době po ulici neozbrojeni. Na obalu spreje nebo z různých doporučení se dozvíte, že se sprej „nesmí používat proti těhotným ženám, osobám mladším 15 let, osobám nemocným a osobám vysokého věku“. Absurditu tohoto sdělení snad není třeba zdůrazňovat, nikdo se nebude ptát útočníka na věk a zdravotní stav. Stejně tak nejsou v povědomí veřejnosti zprávy o napadení „těhulkou“. Nebojte se proto sprej nosit s sebou, ať jdete kamkoliv, může vám zachránit život a pomůže vám vyhnout se problémům se zákonem, které hrozí při použití takzvané nepřiměřené obrany například použitím drtivějších zbraní.

 

Tipy pro používání spreje:

  • rozhodněte se pro typ spreje: Na základě složení a tvaru, zejména však věnujte pozornost způsobu rozptýlení látky. K dostání jsou „typické“ spreje, které rozptýlí mlhu do prostoru před vámi. Osobně nejsem pro tento typ sprejů, neboť povětrnostní podmínky mohou mrak spreje odvanout, mluví se i o zasažení sama sebe v případě protivětru.

  • nepoužívejte v uzavřené místnosti: I sprej s paprskem vytváří kolem proudu aerosol drobných kapiček, jež se mohou rozptýlit kolem.

  • noste jej v kapse a s palcem na spoušti: To vám zaručí bleskové vytažení v případě nutnosti. Nosit sprej v kabelce, kde byste jej musely hledat, není nejlepší volba. Pokud tedy víte, že půjdete nějakou podezřelou ulicí, na těch pár minut si jej dejte do kapsy.

  • buďte připraveni pro možnost dalšího boje: Je možné, že váš sprej nebude účinkovat okamžitě, ale až za pár vteřin. K tomu může dojít, pokud soupeř stačil včas zavřít oči nebo je pod působením adrenalinu. Buďte proto připraveni na možnost, že budete muset chvíli bojovat. Útoky na citlivá místa mimo obličej (rozkrok) jsou dobrou volbou. Vhodným kopem na genitálie po nástupu účinku také neuděláte chybu.

  • naučte se jej vytáhnout a namířit: Jsou známy situace, kdy obránce, nedbalý správného vytažení spreje z kapsy, obrátil trysku nedopatřením proti sobě. Vybírejte takový tvar nádobky, který vám umožní i v kapse poslepu najít spoušť trysky a vhodně zamířit. Pokud máte sprej stříkající paprskem, je správné namíření nezbytné, závisí na něm celkový úspěch. Miřte přímo na obličej, ideálně na oči.

  • v případě vlastního zasažení postižená místa vyplachujte a omývejte studenou vodou, případně vyhledejte lékaře a ukažte mu etiketu nádobky

  • věnujte pozornost informacím na etiketě: Překročení data expirace může mít vliv na funkčnost spreje a informace uvedené na lahvičce mohou mít zásadní vliv na správné použití.

  • vyprázdněte celou nádobku: Použijte tolik střiků, kolik bude nezbytné k eliminaci soupeře. Pokud ihned nereaguje, nebojte se "spršku" opakovat. 

  • po použití jej vyměňte: Pokud sprej použijete a nevyužijete celý objem kapaliny, přesto si pořiďte nový. Většinu sprejů nelze opětovně doplnit a nikdy nevíte, zda v případě dalšího použití nebudete potřebovat celou nádobku. Nespoléhejte na to, že "tam ještě trochu zbylo". Po použití nádobka navíc ztrácí tlak, nemusel by tedy sprej při pozdějším použití splnit svou funkci. 

  • NEBOJTE SE JEJ POUŽÍT!

   Na internetu jsou ke shlédnutí videa, kde se testuje v domácích podmínkách účinek obranného spreje na člověka. Problém je, že některá z videí ukazují, že útočníkovi není způsobeno dostatečné omezení na to, aby přestal v útoku. Je otázkou, jaké složení, původ a stáří má testovaný sprej. Nicméně tato videa pomáhají šířit nedůvěru ke sprejům a někteří lidé je proto nepovažují za dobrý prostředek k osobní ochraně.

 

   Protože zkušenost je nepřenosná, rozhodl jsem se (za účasti a velké pomoci několika svých přátel, kterým tímto velmi děkuji) vyzkoušet dopad spreje sám na sobě. Experiment proběhl 28.12.2013 v lese poblíž Havlíčkova Brodu. Po nafilmování fiktivní nebezpečné situace, která samotnému testu předcházela, jsme přikročili k použití. Sprej, který jsme testovali, byl PEPPER-JET s objemem nádobky 40 ml, který je k dostání (v době psaní článku) na obrana.cz české firmy ESP. Obsah aktivní látky je v tomto případě 10% OC a doporučená vzdálenost pro použití 1 – 3 metry. 

   Sám jsem byl v pozici útočníka, ve chvíli zásahu jsem se nacházel cca půl metru od napadené. V okamžiku, kdy stiskla spoušť spreje jsem měl otevřené oči (což pravděpodobně odpovídá většině reálných situací), proto jsem zásah dostal „naplno“. Námi vybraný sprej má charakter paprsku, proto poslední, co jsem na dlouhé minuty viděl, byl paprsek kapaliny směřující do mých očí. Zasáhlo mne prudké pálení očí a okamžité slzení. Přesto jsem se snažil na napadenou ještě zaútočit, nebo se k ní alespoň dostat blíže, načež jsem dostal druhou spršku na hlavu. Spadl jsem na zem, neboť mi dezorientace neumožnila cílený pohyb. Po pár vteřinách mi natekla nosní sliznice natolik, že jsem nebyl schopný nosem vůbec dýchat. Svaly kolem očí byly v křeči, která společně s neustávajícím slzením znemožňovala oči otevřít. Celá horní polovina mého obličeje byla jako v ohni, krom toho aktivní látka mi stekla i do úst a na rty, které pálily (kromě očí) nejvíc. Po pár vteřinách jsme začali s umýváním obličeje a vyplachováním očí dekontaminačním sprejem. Díky nekonečnému oplachování ledovou vodou jsem byl schopný po patnácti až dvaceti minutách otevřít oči na déle než pár sekund. Slzy však stále tekly z očí i z nosu a plival jsem kolem sebe. Zhruba po čtyřiceti minutách od zasažení ustaly i problémy s dýcháním nosem. Co však nepřestávalo byla silná pálivá bolest pokožky v oblasti celého obličeje, temene hlavy a krku. Zhruba po třech hodinách omývání ledovou vodou jsem se cítil víceméně v pořádku, ačkoliv pokožka byla stále silně zarudlá, dost citlivá na dotek a bolela. Nedovedu si představit pocity, které by zažíval člověk bez přístupu k ledové vodě, speciálnímu spreji a čerstvému vzduchu. I s přítomností všech těchto pomocných faktorů se jednalo o nejhorší zážitek mého života, který však trval jen pár hodin a nezanechal žádné trvalé následky.

 

   Ze své zkušenosti mohu říci, že tento sprej je opravdu funkční a poskytuje více než dostatek času k úniku z nebezpečné situace. Krom toho si můžete být jisti zadostiučiněním, neboť utrpení způsobené útočníkovi je dosti intenzivní a poměrně dlouho trvající. Znovu bych tento pocit zažít nechtěl, nicméně doufám, že moje svědectví pomůže přesvědčit nevěřící Tomáše o smysluplnosti tohoto obranného prostředku. Nebojím se proto doporučit jej komukoliv, kdo hledá způsob k ochránění svého zdraví a kdo nechce podcenit svoji bezpečnost.

 

pred_po.jpg