Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtení a besedování o knihách 2014

7. 3. 2016
     V úterý 25. listopadu 2014 jsme oslavili 10. výročí založení „Čtení a besedování o knihách“, které v roce 2004 navrhla a také se ujala jeho vedení paní Mgr. Ludmila Dvořáková.
     V prosinci 2004 proběhla 1. seznamovací schůzka pro zájemce z pečovatelského domu i z Klubu důchodců, kteří z různých důvodů (většinou zdravotních), nemohou navštěvovat knihovnu.
     Pro čtení na pokračování je vybrána vždy jedna hlavní kniha, která je prokládána úryvky z jiných knih, recitováním básní, různými zajímavostmi ze všech možných oblastí našeho života a besedováním.
     Schůzky se konají 1x týdně v úterý od 15.30 do 17.00 hod., v jídelně Domu s pečovatelskou službou, celý rok s výjimkou letních měsíců. „Čtení“ je přístupné každému senioru obce Křemže, který má zájem o předčítání z knih.
Od roku 2008 vede „Čtení“ společně s paní Mgr. Ludmilou Dvořákovou i paní Doubravka Kopecká.
     Od roku 2007 pořádáme v rámci „Čtení a besedování o knihách“ jarní literární výlety do bližšího okolí, pod společným názvem „Po stopách Rožmberků“. V  roce 2007 to byl výlet do Zlaté Koruny, v roce 2008 jsme navštívily Český Krumlov v doprovodu spisovatelky paní Heleny Braunové, v roce 2009 České Budějovice, 2010 Třeboň, 2011 Nové Hrady, 2012 Jindřichův Hradec a v roce 2014 jsme navštívili opět Český Krumlov.
     A protože jsme chtěly navštívit i některá vzdálenější místa, požádaly jsme o spolupráci Úřad městyse Křemže. Od roku 2010, vždy počátkem září, tak pořádáme zájezdy pro více účastníků z řad místních seniorů. Jezdíme objednaným autobusem a cestovné hradí Úřad městyse Křemže. První místo, které jsme navštívili, byl Státní zámek Kratochvíle. V roce 2011 Lovecký zámek Ohrada a ZOO Ohrada, 2012 Státní hrad Rožmberk a Poštovní muzeum a klášter ve Vyšším Brodě a Lipno nad Vltavou. V roce 2013 jsme navštívili Státní hrad Zvíkov a Vodní zámek Blatná a v letošním roce jsme navštívili Tábor a Soběslav.
     V letošním roce jsme přečetly tyto knihy: Hajer, Václav – Historky ze Zahor, aneb Podkleťský kaleidoskop, Kubka, František – Legendy o květinách, Vaněček, Jan – Povídky z krumlovského Česka, Durrell, Gerald – Vdáváme matku a jiné povídky, Drijverová, Martina – Lásky českých hudebníků, Drijverová, Martina – Lásky českých malířů, Kratochvíl, Miloš Václav – Lásky královské.

     Jsme moc rády, že čtení knih na pokračování se tak ujalo, a zveme další posluchače na tato příjemná odpolední setkání.  

 

Náhledy fotografií ze složky Čtení a besedování o knihách 2014