Jdi na obsah Jdi na menu
 


Terezino údolí u Nových Hradů - květen 2017

24. 5. 2017

      Při letošním jarním výletě, jsme se tak jako loni, vydali do přírody. V úterý 23. května 2017 jsme navštívili Terezino údolí u Nových Hradů.

Z Křemže jsme jeli autobusem v 9.10 do Českých Budějovic, kde jsme měli spoustu času, před odjezdem autobusu směr Nové Hrady, a tak jsme si zašli do cukrárny na kávu a zákusek.

Po příjezdu do osady Údolí u Nových Hradů, která je částí města Nové Hrady, jsme se vydali, na lesnickou naučnou stezku Terčino údolí.

V údolí řeky Stropnice byl založen v místě původní bažantnice, v polovině 18. století na přání Terezie Buquoyové přírodní park, původně nazván „Krásné údolí“, kde byly vysázeny okrasné stromy a keře. Postupně zde byly také postaveny různé stavby. Vstupní brána, hamerský mlýn, v kterém je dnes penzion, Václavovy lázně tzv. Lázničky, kde je penzion a restaurace. Modrý dům, z kterého je dnes pouze zřícenina, Švýcarský dům, rybníky a hlavně skalnatý kaňon s umělým vodopádem, který je napájen náhonem dlouhým 750 m z říčky Stropnice. Na konci Terčina údolí stojí pozdně gotická tvrz Cuknštejn.

Parkem vede několik různě dlouhých naučných tras. My jsme do parku nevstoupili hlavní branou, ale cestou přes nově zbudované záchytné parkoviště.

 Minuli jsme, penzion Hamr, a došli k Lázničkám, kde jsme si dali oběd a odpočinuli si před další procházkou. Poté jsme kolem Modrého domu došli až k umělému vodopádu.

 A odtud jsme se stejnou cestou vydali zpět k autobusové zastávce.

     Byl to velice příjemný výlet, počasí nám opět přálo, a tak se již teď těšíme na něco podobného v příštím roce.