Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihovna roku 2014

7. 3. 2016

 Vesnice roku

Je soutěž, kterou pořádají společně Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a od roku 2007 i Ministerstvo zemědělství ČR a řada dalších institucí a spolků, a to v rámci Programu obnovy venkova. První ročník se uskutečnil v roce 1995. Cílem této soutěže má být zviditelnění obcí, ve kterých se snaží obyvatelé i samospráva udržovat a rozvíjet společenský život, tradice, a podobně.
Soutěž probíhá ve dvou kolech. Z každého kraje je v 1. kole vybrána (nejvýše) jedna obec, která získává zlatou stuhu a zároveň postupuje do kola druhého, celostátního. V rámci této soutěže mohou Krajské hodnotitelské komise udělovat též speciální diplomy a ocenění, například modrou stuhu za společenský život, bílou stuhu za činnost mládeže, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí, oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem, a diplomy za vedení obecní knihovny, kroniky, rozvíjení lidových tradic nebo květinovou výzdobu a mimořádná ocenění za péči o kulturní dědictví.
 

Knihovna roku

 Soutěž Knihovna roku je dvoukolová. Krajské kolo probíhá v rámci soutěže Vesnice roku – je hodnocena regionální komisí, která je složena ze zástupců rozličných profesí. Knihovníky do této komise deleguje regionální organizace SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků).  V Jihočeském kraji je každoročně  vybírána nejlepší jihočeská venkovská knihovna. Ocenění činnosti této vítězné knihovny probíhá v rámci slavnostního vyhlášení "Jihočeské Vesnice roku". Knihovna získává vyšívanou stuhu (jihočeský kraj je jediný, který ji uděluje) a finanční odměnu. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích vydává každoročně informační skládačku, přibližující činnost vítězné knihovny. 

stuha.jpg
 
     Slavnostní předávání ocenění krajského kola soutěže se konalo
ve čtvrtek 21. srpna 2014 v Jihočeské vesnici roku 2014 - Úsilném na Českobudějovicku. Této obci se podařilo získat zlatou stuhu a zvítězit ve 20. ročníku soutěže, kde se letos o titul ucházelo rekordních 42 obcí.
Ocenění naší knihovny jsme převzali společně se starostou Ing. Josefem Troupem.
      Z tohoto ocenění mám velkou radost a ráda bych touto cestou poděkovala vedení úřadu i zastupitelům Městyse Křemže za jejich vstřícnost.
 

diplom3.jpg

 
  Vítězná knihovna, v případě doporučení knihovnického komisaře, postupuje do celostátního kola. Ústřední kolo je záležitostí „profesní“, knihovny hodnotí knihovníci. V letech 2000 – 2002 oceňoval vítězné knihovny SKIP, slavnostní vyhlašování se od roku 2001 koná v Zrcadlové kapli Klementina. Od roku 2003 je titul Knihovna roku státní cenou, udělovanou Ministerstvem kultury ČR. Ministr kultury jmenuje na 3 roky pětičlennou hodnotitelskou komisi. Ta navštíví všechny nominované knihovny a po zhodnocení jejich činnosti vybere vítěznou knihovnu. Nás navštívila celostátní komise 1. září 2014. Výsledky byly známy počátkem října.

p9011708kopie.jpg

 
Knihovna roku
      Knihovna městyse Křemže se zúčastnila celostátního kola soutěže Knihovna roku v kategorii „základní knihovna.“
      Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v Praze v Zrcadlové kapli Klementina 16. října 2014.
     Naše knihovna získala Ocenění za moderní knihovnické a informační služby, poskytované ve zdařile stavebně řešených bezbariérových prostorách a organizaci literárně poznávacích akcí.
     Hlavní cenu získala knihovna z Horní Lidče na Vsetínsku.
 

diplom001kopie.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Knihovna roku 2014