Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezodpadová domácnost 2019

8. 4. 2019

       Dne 20. února 2019 se v Knihovně městyse Křemže konala přednáška paní Mgr. Václavy Bílkové o bezodpadové domácnosti.
       Paní Bílková je povoláním učitelka, ale nyní je tzv. „na volné noze“. Od malička něco tvořila a před sedmnácti lety potkala svého manžela, který měl rozbouraný statek a stádo oveček, a tím to celé začalo…. Mohla se realizovat, kde se jí zachtělo – u zvířátek, na rekonstrukci domu, na zahradě.
Díky ovečkám se dostala k vlně, sama se naučila plstit a postupně se plstění stalo nejen jejím koníčkem, ale i živobytím. Z vlny vytváří šperky, hračky, oblečení, boty… V Chlumečku, kde bydlí, má svoji „rukodílničku“, kde pořádá různé tvořivé dílny, workshopy pro školy a školky i letní příměstské tábory. Postupem času si k vlně přidala ještě i jiné rukodělné techniky: drátkování, malbu na textil, keramiku, nabízí také ekovýchovné programy: o životě žížal a o racích. Nyní připravuje na jaro další dva programy: o ježcích a o včelkách samotářkách. Kromě oveček chovají ještě lamy, dále se u nich můžete pomazlit s pěti kočkami, pejskem Maxem a se slepičkami, které se také rády chovají. Letos přibyli  ještě dva ježci Hedgie a Hoggy.
      V poslední době paní Bílkovou velice zaujala myšlenka bezodpadové domácnosti – zero waste home, protože její rodina takto žije už dlouho. Nic u nich nepřijde „nazmar“. Zbytky z kuchyně snědí zvířátka, ostatní věci se snaží znovu používat a nevyhazovat. Nedávno se paní Bílková rozhodla předávat své zkušenosti i jiným lidem. Nabízí tedy svým kamarádům i veřejnosti poradenství v této problematice. K prodeji ušila různé typy látkových pytlíků na nakupování i přechovávání potravin, dále nabízí bees wrap pytlíky a folie, dámské hygienické potřeby, tampony na odličování a jiné různé hadříky a utěrky. Můžete se u ní inspirovat i typy na výrobu domácí kosmetiky – od šamponů po rtěnky, stíny atd.

Co je to zero waste home, neboli bezodpadová domácnost?

     Jde o vedení domácnosti se snahou o co nejmenší odpad, který končí v komunálním odpadu. Bezodpadová domácnost není jen o třídění odpadků, ale hlavně o snaze se jakýmkoliv odpadkům vyhnout a nevytvářet je.

      Na přednášce nám paní Bílková ukázala své výrobky, seznámila nás se svými pozitivními zkušenostmi, ale i některými úskalími, spojenými s takovým životním stylem. Na závěr přednášky jsme si ještě vyrobily sůl do koupele.

 

Náhledy fotografií ze složky Bezodpadová domácnost 2019