Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chválov

 Součástí středočeské obce Počepice je i řada vesniček rozesetých po kopcích, svazích i údolí v širokém okolí. Jednou z nich je i Chválov, rozkládající se v údolí Slabé.

alternativní názvy: Chvalov, Chwalow

Potok Slabá pramení nedaleko odtud u Nosetína a po zhruba 12 kilometrech se u Nedrahovic vlévá do Sedleckého potoka (jenž je v Sedlčanech levostranným přítokem Mastníku).

Vesnici tvoří dvě urbanisticky oddělené části.  První celek utváří skupina domů, lemujících nepříliš frekventovanou silnici spojující Mokřany a Nosetín. Na pravém břehu potoka se pak soustředí dochované původní zemědělské usedlosti. Zde také stával na potoce mlýn.

Dle Chytilova místopisu (resp. jeho aktualizované verze z roku 1929) byl Chválov samostatnou obcí s 51 domy a 271 obyvateli (z nichž bylo 270 české národnosti), přifařen byl pod Nechvalice, zdravotní obvod a četnická stanice v Nadějkově, pošta a telegraf v Chyškách, jako nejbližší železniční stanice uvádí Sedlčany (14,25 km) a Heřmaničky-Sedlec. Soudní okres Sedlec, země Čechy

Památky: Na křižovatce se nachází kokovový křížek s ukřižovaným kristem na vysokém nepříliš zdobném kamenném podstavci.

Bučiny u Chválova

Území bučin je bohaté na balvany a skalní výchozy, tvořené porfyrickými amfibol-biotitickými granity typu Čertovo břemeno.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář