Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavá místa Kladské kotliny

 

Bardo

Mětečko Bardo vzniklo přivýznamné cestě z Čech do Polska, v místě kde řeka Kladská Nisa opouští Kladskou kotlinu. Dnes má Bardo zhruba tři tisíce obyvatel.

památky: 

Dominantou města je bazilika Navštívení Panny Marie. V letech 1686 - 1704 ji nechali postavit cisterciáci z Kamience Zabkowického, spravující zdejší farnost. Bazilika je považována za jednu z nejhezčích církevních staveb Dolního Slezka. Stavba má impozantní rozměry: délka 54 metrů, šířka 26 metrů. Dokaáže prý pojmout na 5 tisíc lidí.

hora Kalvárie (583 m n. m.) s horskou kaplí na vrcholu, ke které vedou dvě křížové cesty.

Ladek Zdrój

Pod masivem Zlatých hor (Góry Zlote) a Kralického Sněžníku se  v údolí říčky Biala Ladecka rozkládá lázeňské město Ladek Zdrój (česky též Landek, německy Bad Landeck). Zdejší lázně se řadí mezi jedny z nejstarších v Evropě.

Město samotné vzniklo v první polovině 13. století za Přemysla Otakara II.

Dominantou lázeňské části města je neobarokní budova přírodně léčebného ústavu Wojciech, zbudovaná koncem 18. století po vzoru tureckých lázní. V centrální části objektu (pod mohutnou kopulí) bychom nalezli kruhový, mramorem obložený bazén užívaný k léčebným koupelím. 

Barokní farní kostel Narození Panny Marie byl vysvěcen roku 1697.

Wojciechowice

Wojciechowice jsou protáhlou, téměř 6 kilometrů dlouhou údolní obcí, táhnoucí se od okraje Klodzka k severovýchodu. Silnice procházející obcí pokračuje serpentinami do sedla Przełęcz Łaszczowa na hřebeni Bardských hor (585 m n. m.). V obci se nachází památkově chráněný kostel sv. Michala z 15 - 17. století. V obci žije téměř 600 obyvatel. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář