Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orlické hory na běžkách

Aktuality:

4.3.2024 Už i poslední úseky nejvýše položených tras nesjízdné.
9.2.2024 Během dneška či předvčerejška projety úseky hřebenové trasy mezi Vrchmezím a Anenským vrchem. I na hřebenech ale nadále probíhá silná obleva (v sobotu i na hřebenech 8 °C), která bude navíc v neděli nejspíše doprovázena vydatným deštěm. Podmínky se tedy budou rychle zhoršovat.
5.2.2024 Oteplení a celonoční déšť. Podmínky na trasách se dále zhoršují. V první polovině týdne též silný vítr.
1.2.2024 Sjízdné hřebenové trasy od Vrchmezí po Anenský vrch (částečně i dál směrem k Haničce), úsek od Šerlichu po Vrchmezí v o něco horší kvalitě (ledové plotny, napadané jehličí), a nástupní trasy ze Šerlišského mlýna, Luisina Údolí a Zakletého. Na níže položených úsecích okolo Deštného, Záhoří a Zdobnice pouze maximálně sněhový poprašek. O víkendu se na hřebenech konají běžkařské závody Orlického maratonu (v oblasti mezi Deštným a Šerlichem). V sobotu dopoledne se konají dětské závody (jejichž vliv bude poměrně malý), od 12:30 závod na 20 km volnou technikou. V neděli několik závodů od 10:30 (dojezd všech závodníků se předpokládá do 14 hodin). Od pátku do neděle bude pro osobní auta zcela uzavřeno parkoviště na Šerlichu. V pátek se ještě budou teploty na hřebenech pohybovat pod bodem mrazu. Na víkendové dny se očekává oteplení, dešťové přeháňky a vítr s nárazy okolo 60 km/h.
23.1.2024 Až do soboty se v Orlických horách konají závody psích spřežení Šediváčkův long. Trasa je volena tak, aby co nejméně kolidovala s lyžařskými trasami, ne vždy to je ale možné: využívány budou obě varianty hřebenovky mezi Homolí a Pěticestím, trasa z Orlického Záhoří na Pěticestí, horní část sjezdu z Pěticestí směr Zdobnice a několik krátkých úseků kolem Luisina Údolí. Pohyb na trasách je ale i během závodu pro běžkaře s menšími omezeními možný. Ve středu nás čeká krátká oblevy, poté by se na horách měly teploty pohybovat kolem nuly či spíše lehce nad. Lze očekávat postupné odtání sněhu z úseků na loukách v dolních paritích.
17.1.2024 V horských obcích okolo 15 cm, na hřebenech 40 cm. Upravena celá hřebenovky, trasy ze SKIareálu v Říčkách, Zdobnický okruh, nástupní trasy z Bedřichovky na Jelenku a ze Záhoří přes Korunku směr Homole/Pěticestí. V oblasti Červenohorského sedla uválcovány okruhy, pro menší množství sněhu /(okolo 20 cm) ale mohly být vyříznuty stopy jen na některých úsecích okolo Suchého vrchu. V polském středisku Spalona okolo 20 cm, upravena trasa k rozhledně Jagodna. Zvláště dolní úseky na loukách může v noci na čtvrtek poškodit krátká obleva.
15.1.2024 Připadlo okolo 5 cm, v hřebenových polohách až 10 cm nového sněhu.
11.1.2024 Dobré podmínky panují na hřebenovce od Šerlichu po Pěticestí. Stopy drží po úterní úpravě. Upraven též úsek Pěticestí - Mezivrší - Anenský vrch (s několika problematickými místy), Převážně sjízdný, ale neupravený, by měl být i severní konec hřebenovky ze Šerlichu na Vrchmezí. Níže položené úseky poblíž horských obcí jsou bez sněhu nebo se sněhovým popraškem. Sníh zmrzlý s možností výskytu ledových ploten. I po zbytek týdne by se měly teploty pohybovat pod bodem mrazu, o víkendu možnost slabého sněžení.
7.1.2024 Množství přírodního sněhu víceméně nezměněno (včera a dnes napadl jen slabý poprašek). Sníh zmrzlý s možností výskytu ledových ploten. Zvláště pondělí a úterý má být velmi mrazivé (na hřebenech až k -14°) se silnými nárazy větru.
5.1.2024 Rozumně sjízdné zůstávají nejvýše položené úseky tras v okolí Velké Deštné, Jelenky a Homole. (ostatní hřebenové trasy s občasnými vytátými úseky)
27.12.2023 Upraveny hřebenové trasy od Vrchmezí po Anenský vrch a přípojné trasy z Luisina Údolí, od lanovky na Zakletém a ze skiareálu v Říčkách. Po nočním mrazu se kvalita stop zlepšila. Dnes lze na hřebenech očekávat teploty okolo nuly, v dalších dnech několik stupňů nad nulou. Vánočně-silvestrovské období bývá tradičně dobou nejvyššího zájmu o lyžování - lze očekávat horší průjezdnost silnic a brzké zaplnění parkovacích míst. Po dobu vánočních prázdnin jsou vybrané skibusové linky (Náchod - Olešnice - Deštné - Šerlich - Záhoří; Lanškroun - Ústí nad Orlicí - Letohrad - Žamberk - Rokytnice - Hanička - Neratov - Šerlich - Deštné a Litomyšl - Česká Třebová - Lanškroun - Čenkovice - Čerenovodské sedlo - Dolní Morava) v provozu i v pracovní dny (navíc též spoj z Hradce Králové (7:45 terminál) na Šerlich.

 25.12.2023 Trasy sjízdné až od cca 800 m n.m. výše. Hřebenové trasy sjízdné, ale neupravené (měkký sníh, možnost výskytu vody ve stopě)
24.12.2023 Hory zasypala v uplynulých dnech pořádná sněhová peřina. Výška sněhu se pohybuje od 20 cm na úpatí po 80 cm na hřebenech. V následujících třech dnech se ale budou teploty pohybovat nad nulou s dešťovými přeháňkami a možnými nárazy věru až 70 km/h. V sobotu ráno upraveny hřebenové trasy od Vrchmezí po Panské Pole, z Deštného přes Sedloňovský vrch, z Luisina Údolí na hřeben a obě trasy od skiareálu v Říčkách na hřebeny. Úprava může být místy překrytá navátým sněhem. Masarykova chata na Šerlichu přes svátky uzavřena (otevírá 27. 12.) Dnes ráno upraveny trasy okolo Suchého vrchu a Bukové hory, okruh ze střediska Spalona k rozhledně Jagodna a také v okolí Českých Petrovic (od Kašparovy chaty přes křižovatku v centru obce ke kapli na Čiháku - vzhledem k nižší nadmořské výšce bude ale tato trasa nejspíš v příštích dnech odtávat)

 

Pro vyznavače bílé stopy (běžeckého lyžování) je v Orlických horách za dobrého počasí k dispozici řada upravovaných běžeckých tras. Nejvíce navštěvovaná je samozřejmě Hřebenovka kopírující svou trasou do značné míry Jiráskovu horskou cestu. Při dostatečné sněhové pokrývce lze dojet z Rokytnice přes Haničku, Anenský vrch a Pěticestí až na Velkou Deštnou a třeba i dále třeba na Šerlich a na Vrchmezí.

 

MAPY LYŽAŘSKÝCH TRAS:

 

VIDEOPOZVÁNKA DO ZASNĚŽENÝCH ORLICKÝCH HOR:

 

SHÉMATA TRAS A JEJICH NÁROČNOSTI:

Schéma běžeckých tras v okolí Deštného (s vyznačením obtížnosti úseků dle sklonitosti naleznete ZDE (v sekci Trasy)

 

bunkr.jpg

 

Ideálním výchozím bodem je pro běžkaře sedlo na Šerlichu (980 m n. m.). Nachází se zde parkoviště, o víkendech je však s ohledem na kapacitu a velký zájem lépe využít linkových autobusů či SKIBUSŮ (aktuální dopravní situaci u vjezdu na parkoviště lze vidět prostřednictvím dopravní kamery na webu www.dopravniinfo.cz).

Díky husté síti upravovaných tras však lze výlet snadno zahájit v kterékoliv obci na úpatí horského hřebene. V Deštném v Orlických horách je možno nastoupit na trasu na prostranství za hotelem Národní dům či proti čerpací stanici. Na opačném konci hor je oblíbeným výchozím bodem sedlo poblíž Haničky (parkoviště, autobusová zastávka). Do stopy můžeme nastoupit i v Olešnici, Sedloňově, Zdobnici, Říčkách, Rokytnici, Bartošovicích, Neratově či Orlickém Záhoří.

 

Aktuální stav stop:

Aktuální informace o stáří projetí stop lze nalézt na mapě na stránce: www.destne.info/bezecketrate/ (oblast hlavního hřebene - Olešnice, Deštné, Říčky, Rokytnice apod) případně http://ski.ttnet.cz/ (oblast Suchého vrchu a Bukové hory)

Aktuální postřehy lyžařů přímo z terénu naleznete na: www.kamzasnehem.cz

 

Webkamery:

 

Počasí:

  • Meteogramy ČHMÚ (z oblasti Orlických hor lze zadat taato místa: Deštné, Říčky, Zdobnice, Čenkovice)
  • Norské předpovědní modely: www.yr.no
  • Výška sněhové pokrývky (ČHMÚ) (Deštné, Polom, Rokytnice): zde

 

Výchozí místa k výletům na běžkách:

 

Šerlich

Sedlo na Šerlichu (980 m n.m.) je ideálním výchozím bodem k výletům na běžkách do Orlických hor. Nachází se zde parkoviště, můžeme se sem ale pohodlně dostat též skibusy či linkovými autobusy, díky nimž si můžeme výlet naplánovat třeba tak, abychom skončili v některé z podhorských obcí - větší část výletu pak bude pohodlně z kopce. S ohledem na kapacitu parkovacích ploch a velký zájem lyžařů je o slunečných zimních víkendech vhodnější využít skibusů  (přehled ZDE)

 

výchozí bod běžeckých tras směr:

Šerlich - Velká Deštná a zpět (7 km)

nenáročná trasa mírně lesy na hřebenech Orlických hor, zpočátku mírně do kopce či po rovině k rozhledně a bistru na Velké Deštné, a s pozvolným sjezdem zpět (7 km)

 

Hřebenovka: Šerlich - Velká Deštná (rozhledna) - Jelenka - Homole - Pěticestí - Mezivrší - Anenský vrch (rozhledna) - pevnost Hanička - Hanička, parkoviště (23 km) 

Hřebenová trasa sledující hlavní hřeben Orlických hor ze Šerlichu až k (je-li dostatek sněhu) k Panskému Poli nad Rokytnicí. Vede od bunkru k bunkru přes dvě rozhledny, v celé délce lesem. Občerstvení možné na Šerlichu, v kioscích na Velké Deštné a Pěticestí a v bistru na parkovišti na Panském Poli. Při horších sněhových podmínkách je trasa upravena po Anenský vrch (případně pevnost Hanička. Šerlich i Panské pole se nacházejí na autobusové lince 240, s ohledem na menší počet spojů je ale třeba zvolit směr projetí hřebenovky dle naších časových možností.

 

Severní částí Orlických hor (21 km)

Trasa ze Šerlichu přes rozhledny na Velké Deštné a na Vrchmezí do Deštného. Vhodná i pro méně zkušené lyžaře. S výjimkou krátkého úseku mezi Polomským sedlem a Polomským kopcem je bez výraznějších stoupání. Sjezdy jsou také méně prudké než na jiných trasách popis a itinerář

 

Hřebenovka kolem Homole (25,5 km)

K populárním trasám patří také hřebenovka ze Šerlichu zakončená okruhem obcházejícím hřeben Homole a Tetřevce. V hlavní sezóně se můžeme v půli cesty občerstvit v kiosku na Pěticestí (případně nedaleko od něj u horní stanice lanovky na Zakletém).

 

Deštné v Orlických horách - prostranství za hotelem Národní dům

lokalizace: z centra obce (kostel, hotel Národní dům) cca 100 m. po asfaltové komunikaci (směr penzion Satelit).

GPS souřadnice: 50°18'19.289"N, 16°21'4.917"E (50.3053581N, 16.3513658E)

parkování: malé parkoviště při vjezdu do obce ve směru od Dobrušky (po levé straně), parkoviště v centru obce před kostelem, centrální parkoviště pod sjezdovkami (1 km)

dopravní spojení: autobusová zastávka Deštné v Orlických horách, Národní dům  je vzdálena cca 100 metrů (spojení směr Náchod, Nové Město nad Metují, Dobruška, Hradec Králové, Praha, Rychnov nad Kněžnou, Orlické Záhoří) vyhledat spojení

Výchozí bod běžeckých tras směr:

  • Deštenský okruh směr: Nad Národním domem - Černý kříž - Sedloňovský vrch - Polomské sedlo - hřeben Orlických hor
  • Skuhrovské okruhy - okruhy o délce 1, 2, 3, 4 a 5 km vedené zvlněným terénem převážně po loukách směr Víska - Ošerov a zpět

 

Deštné v Orlických horách - u penzionu Kozí chlívek

lokalizace: proti penzionu Kozí chlívek, nedaleko křižovatky silnic směr Rychnov nad Kněžnou x Dobruška x Orlické Záhoří

nadmořská výška: 650 m n.m.

GPS souřadnice: 50°17'58.992"N, 16°21'9.086"E (50.2997200N, 16.3525239E)

parkování: hlavní záchytné parkoviště pod sjezdovkami (400 metrů)

dopravní spojení: autobusová zastávka Deštné v Orl. h., sjezdovka (400 metrů)

Výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Deštenský okruh směr: Nad sv. Matoušem (1,5 km) - Luisino Údolí (3,5 km) - Pod Jelenkou (6,5 km) - Velká Deštná (8 km) - Šerlich (11 km) - Bukačka (13,5 km) - Sedloňovský vrch (16 km) - Deštné (22 km)

 

Doporučené trasy z Deštného

 

Deštenský okruh (22 km)

oblíbená okružní trasa z Deštného přes Luisino Údolí, Jelenku, rozhlednu na Velké Deštné, Šerlich s Masarykovou chatou, prales Bukačka, Sedloňovský vrch a Sedloňovský Černý kříž zpět do Deštného. Výlet si lze o 3 km prodloužit odbočkou k rozhledně na Vrchmezí. popis a itinerář trasy

 

Okruh k zámečku Pádolí (13 km)

Klidnější trasa, strojově upravovaná pouze v hlavní (a na sníh bohaté) sezóně Náročnější výstup/sestup z Deštného na Studený vrch (resp. od altánu nad Matoušem) kombinován rovinatým či mírně skloněným charakterem zbytku trasy. Poklidná projížďka smíšenými lesy k loveckému zámečku Pádolí.

 

Skuhrovské okruhy

Převážně méně náročné okruhy délky od 1 do 5 km na okraji Deštného. Přístupné v době mimo pořádání tréninků či závodů.

 

Šerlišský mlýn

lokalizace: v osadě Šerlišský mlýn, nástup do udržované trasy za depandancí Barborka (od parkoviště pokračujeme cca 100 metrů po směru silnice).

nadmořská výška: 870 m n.m.

GPS souřadnice: 50°19'45.309"N, 16°22'12.101"E (50.3292525N, 16.3700281E)

parkování: u hotelu Šerlišský mlýn (100 m)

dopravní spojení: nejbližší autobusové zastávky: Deštné v Orlických horách, Šerlich, Masarykova chata (1,5 km); Deštné v Orlických horách, Zákoutí, hotel Orlice (3,5 km) vyhledat spojení

Výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Grünwaldský most - údolí Bělé - Polomské sedlo - Sedloňovský vrch/Vrchmezí/Bukačka
  • Šerlich (frekventovaná trasa, avšak není strojově udržována)

 

Olešnice v Orlických horách - chata Číhalka:
 

lokalizace: u chaty Číhalka ve stejnojmenné osadě navazující na horní konec Olešnice v Orlických horách

nadmořská výška: 750 m n.m.

GPS souřadnice: 50°22'30.489"N, 16°21'13.812"E (50.3751358N, 16.3538367E)

parkování: u chaty Číhalka (100 m)

dopravní spojení: nejbližší autobusová zastávka v Olešnici v Orlických horách na náměstí (3,5 km) vyhledat spojení

Výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Černý kříž - Nad Ruským údolím - Sedloňovský vrch - Polomské sedlo - Vrchmezí/Šerlich

 

Olešnice v Orlických horách - Ruské údolí

lokalizace: udržovaná stopa začíná u hájovny v Ruském údolí ( z Olešnice asi 1,5 km po modré turistické značce). Běžky lze ale většinou nasadit již v Horní Olešnici.

nadmořská výška: 660 m n.m.

GPS souřadnice: 50°22'1.726"N, 16°19'37.156"E (50.3671461N, 16.3269878E)

Výchozí bod běžeckých tras směr:

Ruské údolí, pomníček - Knížecí cesta - Sedloňovský vrch - Vrchmezí/Šerlich

 

Sedloňov - za kostelem
 

lokalizace: Za kostelem (z centra obce po silnici směr Olešnice na kraj obce). V případě horších sněhových podmínek nutno z výchozího místa pokračovat po odbočující asfaltové cestě k hájovně na Polomu (po téže cestě vede cyklotrasa 4327)

nadmořská výška: 650 m n.m.

GPS souřadnice: 50°20'31.058"N, 16°18'50.315"E (50.3419606N, 16.3139764E)

parkování: v centru obce (400 m)

dopravní spojení: nejbližší autobusová zastávka Sedloňov, hostinec (500 m) vyhledat spojení

Výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Polom, hájovna - rozc. Knížecí a Polomské - Sedloňovský vrch - Polomské sedlo - Vrchmezí/Šerlich

 

Orlické Záhoří

lokalizace: V centru obce u rybníka (při horších sněhových podmínkách lze nastoupit na trasu na kraji lesa, přístup od silnice okolo zemědělského areálu)

nadmořská výška: 670 m n.m.

GPS souřadnice:

parkování: v centru obce (u hotelu a prodejny potravin (0,4 km)

dopravní spojení: autobusová zastávka Orlické Záhoří, u kostela (0,2 km) vyhledat spojení

 

Zdobnice

lokalizace: u kostela

nadmořská výška: 670 m n.m.

GPS souřadnice: 50°14'20.997"N, 16°24'32.543"E (50°14'20.997"N, 16°24'32.543"E)

parkování: u lyžařského areálu (0,8 km)

dopravní spojení: autobusová zastávka Zdobnice, hotel (0,7 km)

výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Zdobnický okruh: Zdobnice - kaple sv. Anny - Nad Kolavou - Rašeliniště pod Pěticestím - Zdobnice
  • Rašeliniště pod Pětirozcestím (3km; +250 m) - Pěticestí (4,5 km; +100 m)

 

Říčky v Orlických horách - skiareál
 

lokalizace: u lyžařského areálu

nadmořská výška: 750 m n.m.

GPS souřadnice: 50°13'36.253"N, 16°27'35.342"E (50.2267369N, 16.4598172E)

parkování: u lyžařského areálu

dopravní spojení: zastávka skibusu Říčky v Orl.h., SKI areál (0,2 km)

výchozí bod běžeckých tratí směr:

  • Mezivrší (3,5 km; +180m) - Bunkr Průsek (4,5 km) - Anenský vrch (6km; +60m)
  • Zakletý (2 km; +230m) - Pěticestí (3 km); návaznost na hřebenové trasy
  • Rašeliniště pod Pětirozcestím (4,5 km) - Zdobnice (6,5 km)

 

Hanička

 

lokalizace: v sedle Hanička při silnici Rokytnice v Orlických horách - Bartošovice v Orlických horách

nadmořská výška: 750 m n.m.

GPS souřadnice:50°11'15.931"N, 16°30'32.177"E (50.1877586N, 16.5089381E)

parkování: v místě

dopravní spojení: autobusová zastávka Rokytnice v Orlických horách, Panské Pole, Hanička
výchozí bod běžeckých tratí směr: 

  • odbočka k tvrzi Hanička (1,5 km; +100 m) - Anenský vrch (4,5 km; +150 m) - Mezivrší (7 km) - Pěticestí (10,5 km) - Homole (16 km) - Velká Deštná (20 km)  - Šerlich (24 km) - Vrchmezí (29 km)
  • Polův kopec (3 km) - Rokytnice v Orlických horách (4,5 km)

TIP: pokud chcete přejet celý hřeben, lze zanechat auto na parkovišti u Haničky a nechat se vyvézt skibusem na Šerlich. Ten odjíždí v zimní sezoně 2016/2017 v  9:10 o sobotách a nedělích až do 12. března. V 10 hodin jste na Šerlichu a  zpátky je to na lyžích převážně mírně z kopce nějakých 25 km.

 

Rokytnice v Orlických horách

lokalizace: z centra obce po zelené a modré turistické značce (směr Hanička/Bartošovice) na kraj zástavby, kde začíná udržovaná trasa (případně lze do trati nastoupit u horní stanice lyžařského vleku)

nadmořská výška: 630 m n.m.

parkování: v Rokytnici u nákupního střediska (Horská ulice)
dopraní spojení: železniční stanice Rokytnice v Orlických horách; autobusy z Rychnova nad Kněžnou, Žamberka, Ústí nad Orlicí, Říček a Orlického Záhoří

výchozí bod běžeckých tratí směr

  • Polův kopec (1,5 km) - Hanička, parkoviště (4,5 km) - Anenský vrch (9 km) - dále po hřebeni Orlických hor směr Pěticestí - Velká Deštná - Šerlich

 

Tipy na výlet na běžkách

 

TIP PRVNÍ: běžecký okruh okolo Deštného (cca 21 km)

Začátek je v centru Deštného za bývalým hotelem Národní dům. Odtud vede stopa po loukách a následně po "bunkrovce" mírně stoupá k vyhlídkovému altánu na Kamenném vrchu. Dále pokračuje téměř po rovině k Sedloňovskému Černému kříži a stále rovně na rozcestí běžeckých tras, kde pokračuje vpravo (vlevo bychom se dostali do Sedloňova či na Číhalku). Mírně vystopáme na turistické rozcestí "Pod Sedloňovským vrchem" a následuje sjezd do údolí Bělé, kde uhneme vlevo a po několika desítkách metrů staneme na rozcestí Polomské sedlo. Pokračujeme přes národní přírodní rezervaci Bukačka a mineme odbočku turistické trasy k Šerlišskému mlýnu. Na konci rezervace odbočuje upravovaná trasa vpravo a obchází tak vrchol Šerlichu takřka po vrstevnici. Po chvíli vyjíždíme z lesa přímo u Masarykovy chaty (možnost občerstvení).

Od chaty sjedeme (případně sejdeme) do Šerlišského sedla, překonáme silnici a stoupáme širokou cestou na Malou Deštnou a ke kiosku Horské služby u Velké Deštné. Následuje sjezd ukončený prudkou zatáčkou  a pak již víceméně po rovině dojedeme na rozcestí Pod Jelenkou (odtud můžeme případně pokračovat dále po běžecké trase po hřebenovce). Z rozcestí následuje poměrně prudký sjezd k lovecké chatě za níž mírně stoupáme a poté klesáme do Luisina Údolí. Na okraji osady však uhýbáme a po kraji louky osadu objedeme. Překonáme silnici a spolu s červenou turistickou trasou pokračujeme na Studený vrch k horní stanici lanovky. Odtud trasa sjíždí lesem a po loukách k čerpací stanici u křižovatky v Deštném. Na výchozí místo se vrátíme pěšky po silnici (asi 0,5 km)

lyžaři před kioskem Horské služby na Velké Deštné

z Polomského sedla můžeme využít dvou odboček:

běžecká trať na Vrchmezí (souběžně s červenou turistickou značkou) 1,5 km

Z rozcestí nás čeká strmější výstup na rozcestí Polomský vrch, odtud pokračujeme po vrstevnici či mírným stoupáním na rozcestí pod vrcholem Vrchmezí. Z Vrchmezí se vrátíme zpátky, případně pokračujeme širokou cestou mírně z kopce přes státní hranici a vyzkoušíme některou z běžeckých tras v sousedním Polsku. (rozhodně však nepokračujeme po červené do Olešnice!!!)

K Šerlišskému mlýnu (cca 2,5 km)

pohodový mírný sjezd (podkladem je asfaltová silnička) k hotelu Šerlišský mlýn. Od Šerlišského mlýna se vrátíme stejnou cestou nebo vystoupáme po modré turistické značce na Šerlich.

 

 

TIP DRUHÝ: Hřebenová běžecká trasa (Šerlich - Rokytnice cca 28 km)

Z Šerlichu (parkoviště, skibus) pokračujeme vyhlídkovou cestou velmi mírným stoupáním přes Malou Deštnou na Velkou Deštnou (občerstvení v kiosku horské služby). Následuje táhlý sjezd ukončený ostrou pravotočivou zatáčkou, dál nás běžecká trať zavede víceméně po vrstevnici na rozcestí "Pod Jelenkou", odtud převážně klesáme okolo Valinova pramene na rozcestí pod Homolí. Odtud se vydáme nikoliv po hřebenové cestě, ale po boční "bunkrovce" (sloužící v létě cyklistům) obcházející samotný hřeben. Na hřebenovku se opětovně napojíme na Pěticestí (kiosek horské služby) a pokračujeme okolo Komářího a Anenského vrchu (na vrchol s rozhlednou vede významová odbočka) do osady Hanička. Za příznivých sněhových podmínek můžeme pokračovat dále až na okraj Rokytnice v Orlických horách.

 

TIP TŘETÍ: Z Deštného na Číhalku

Putování začneme na nástupním místě v Deštném za hotelem Národní dům (650 metrů nad mořem). Vystoupáme "bunkrovkou" k Černému kříži, pokocháme se pohledem  na zasněženou bučinu a staneme na rozcestí (1025 metrů nad mořem), kde se trasa napojuje do ostré zatáčky druhé cesty. Teď máme na výběr ze dvou variant, které se po nějaké době zase spojí:

varianta první (vedená výhradně po jinak asfaltových cestách): vydáme se vlevo a čeká nás táhlý, 3 kilometry dlouhý sjezd. Pozor na dvě ostré zatáčky, v nichž se cesta otáčí téměř o 180 stupňů. První nás čeká po zhruba 900 metrech, druhá je o 600 metrů dál. Na posledních metrech se k nám připojí žlutá turistická značka a to již staneme na poměrně rozlehlém rozcestí. Klesli jsme o rovných 200 výškových metrů. Dáme se vpravo a po zhruba 150 metrech jsme na dalším rozcestí., kde vybereme ze dvou širokých cest tu více vpravo. Cesta střídavě mírně stoupá a mírně klesá, občas se otevřou výhledy do kraje, překřížíme červenou značku a pokračujeme dále. Cesta velkým obloukem obchází údolí potoka Bělidlo. Zprava se k nám připojí trasa z druhé varianty. Po nějakém čase se nalevo u cesty objeví horní stanice lyžařského vleku a dole přímo pod námi uvidíme chatu Číhalka. Nás k ní však čekají ještě dva kilometry (pokud to nevezmeme šusem po sjezdovce ) - Nejprve k hraničnímu přechodu a pak k chatě samotné. V nohách máme 19 kilometrů.

Druhá varianta je o něco náročnější, mezi Polomským kopcem a rozcestím Nad Bělidlem navíc není strojově udržována: Z rozcestí se vydáme vpravo, sjedeme do údolí Bělé a pokračujeme na rozcestí Polomské sedlo. Odtud stoupáme společně s červeně značenou turistickou trasou (směr Vrchmezí) na Polomský vrch. Z rozcestí se lesním průsmykem naskýtá výhled daleko do kraje. Můžeme si odtud udělat nenáročnou odbočku na Vrchmezí. Z rozcestí pokračujeme příkřeji dolů společně se žlutou turistickou trasou. Pod námi stojí před pár lety vyhořelá, dnes však již opět obnovená lovecká chata. Žlutá značka záhy uhýbá takřka do protisměru, my však pokračujeme rovně, až se na dohled přiblížíme k červeně značené turistické trase (můžeme si tak udělat odbočku na vrchol Ostružníku, kde se z nevysoké skály naskýtá pěkná vyhlídka. Po krátké chvíli se s červenou potkáváme znovu, překřížíme ji (dříve zde stával rozcestník, dnes zde je (nebo byla) jen směrovka, kterou občas někdo přemístí, jak se mu zlíbí. Tak se tím nenechte zmást. Lesní cestou sjíždíme skrz přírodní rezervaci Pod Sedloňovským vrchem a po zhruba dvou kilometrech se napojíme na trasu první varianty. 

Z Číhalky se můžeme vydat zpět, případně dojdeme (nebo sjedeme - záleží na podmínkách) do Olešnice. Do Olešnice bývávala upravovaná i trasa po svahu Panského vrchu, zda je však tomu tak i nyní, netuším. Až budete sjíždět od hraničního přechodu k Číhalce, pak by zhruba v polovině cesty odbočovala vpravo. Tak uvidíte.

Mapa první z variant: www.mapy.cz/s/6gPV

 

Mimo to existují ještě další trasy z Olešnice, Sedloňova, Říček, Zdobnice, či Orlického Záhoří.

 

 

Další informace: pro jistotu si zapamatujte číslo na telefonní číslo na horskou službu: 1210 (v případě pobytu v místě kam zasahuje pouze signál zahraničních operátorů je třeba použít ještě předvolbu + 420)

Kam se určitě nevydávat? Pokud  k běžeckému lyžování nepotřebujete upravovaných stop, pak je to jen na vás. Některým cestám se je ale lépe se vyvarovat. Začneme li od severu, pak je prvním nebezpečným místem horní část červené turistické trasy z Olešnice na Vrchmezí, vedená přímo po spádnici cestou vyhlodanou erozí. Na posledních 400 metrech vystoupá o 80 vyškových metrů (tedy 20 % sklon). Příliš vhodná není ani žlutá ze Šerlichu směrem do Deštného či modrá ze Zákoutí na rozcestí "Nad Národním domem". Určitě bychom se měli vyvarovat modré ze Zákoutí do Luisina Údolí a horního úseku zelené z Luisina Údolí na Velkou Deštnou.

 

ORIENTAČNÍ MAPA BĚŽECKÝCH TRAS V ORLICKÝCH HORÁCH:

pozn: Trasy jsou znázorněny barevně podle náročnosti daného úseku: zeleně - relativně rovinaté úseky se sklonem do 4%, žlutě středně náročné úseky (sklon 4-7,5%), červeně obtížnější úseky (sklon 7,6 - 10 %), nejnáročnější úseky pak černě (sklon více než 10 %) (u šedě vyznačených úseků bude informace o náročnosti doplněna později)

Běžecké trasy z celé republiky zobrazovány i na www.mapy.cz (zimní mapa)
 

Aktuální informace od běžkařů lze nalézt na webovém portálu www.kamzasnehem.cz

Další zprávy o stavu sněhu - Orlické hory

 

VÝŠKOVÝ PROFIL A KILOMETRÁŽ HŘEBENOVÉ TRASY

        stoup kles sklon
chata Číhalka   0 km 740 m n.m. --- --- ---
sedlo u Černého kříže (CZ/PL)   0,7 km 790 m n.m. 50 m 0 m 7 %
Číhalka, horní stanice vleku   1,8 km 805 m n.m. 30 m 15 m 4 %
Rozcestí Knížecí a Řivnáčovy cesty   3,3 km 890 m n.m. 85 m 0 m 6 %
Střední kopec (křížení s červenou značkou)   5,1 km 890 m n.m. 10 m 10 m 1 %
Knížecí cesta (nad Ruským údolím)   7,7 km 830 m n.m. 10 m 70 m 3 %
Rozcestí Knížecí a Polomské   7,9 km 825 m n.m 0 m 5 m 3 %
Pod Sedloňovským vrchem, jižní rozcestí   10,8 km 1025 m n.m. 200 m 0 m 7 %
Údolí Bělé   11,1 km 1005 m n.m. 0 m 20 m 7 %
Polomské sedlo   11,5 km 1010 m n.m. 5 m 0 m 1 %
Bukačka   13,2 km 980 m n.m. 30 m 60 m 5 %
Šerlich, Masarykova chata   14,8 km 1015 m n.m. 40 m  5 m 3 %
Šerlišské sedlo, hájovna   15,3 km 980 m n.m. 0 m 35 m 8 %
Jelení lázeň   17,4 km 1075 m n.m. 100 m 5 m 5 %
Velká Deštná, kiosek HS   18,6 km 1100 m n.m. 30 m 5 m 3 %
Prudká zatáčka   19,3 km 1045 m n.m. 0 m 55 m 8 %
Pod Jelenkou   19,9 km 1050 m n.m. 5 m 0 m 1 %
Valinův pramen   21,9 km 1045 m n.m. 30 m 35 m 2 %
Pod Homolí   23 km 965 m n.m 0 m 80 m 7 %
Pod Tetřevcem   25,1 km 1025 m n.m. 90 m 30 m 6 %
Pěticestí   28,1 km 1005 m n.m. 45 m 65 m 4 % 
V Šindelích   29,2 km 950 m n.m. 0 m 55 m 5 % 
Spojovací cesta - horní rozcestí   30,2 km 890 m n.m. 0 m  60 m  6 %
Mezivrší   31,8 km  925 m n.m. 70 m  35 m  7 %
 Bunkr Průsek   32,8 km   935 m n.m. 20 m 10 m  3 %
 U Anenského vrchu   33,4 km 950 m n.m  20 m 5 m  4 % 
 Anenský vrch, odbočka k vrcholu   33,8 km 960 m n.m. 10 m  0 m 3 % 
 Pod Anenským vrchem   34,4 km  945 m n.m.  0 m  15 m 3 %
 Hanička, odbočka k pevnosti   35,3 km 845 m n.m.  0 m  100 m  5 %
U Černodolské rezervace   35,8 km  805 m n.m. 0 m  40 m  8 %
Panské Pole, Hanička (sedlo)   36,7 km 745 m n.m.  0 m  60 m  7 %
Srub na Holém   36,9 km 750 m n.m.  5 m  0 m  3 %
Srub Nízká   37,7 km  725 m n.m.  0 m  25 m  3 % 
U Kabelové studny   39,5 km  695 m n.m.  0 m  30 m 2 % 
Václavova Seč   40,5 km  690 m n.m.  10 m  15 m  3 % 
U Polova kopce   41,7 km  650 m n.m.  10 m  55 m  5 % 
Nad Rokytnicí   42,8 km 615 m n.m.  5 m 40 m  4 % 
Rokytnice nad Koupalištěm   43,5 km  580 m n.m. 0 m  35 m 5 % 
             

 

 

KAM DÁL?

Na lyže se ale můžeme vydat i do sousedního Polska či na Náchodsko. Více v samostatném článku.

  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

běžky

(Marťas, 5. 1. 2017 17:59)

Dneska (5.1.) z Deštného po bunkrovce na Sedloňovský vrch a zpátky - hodně nového sněhu, čerstvě projetá stopa, ale dost foukalo

stav stop 3.1.2017

(Petr Jasný, 3. 1. 2017 21:16)

Zkusil jsem okruh Okolo Deštného. Velkou část cesty chumelilo (asi 5 cm nového sněhu), stopa se už ztrácela, takže to dalo zabrat. Ale super zážitek.