Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třebsín

 Vesničku Třebsín, obklopenou lesy a loukami, nalezneme pod 447 metrů vysokým Chlumem, v turisticky atraktivní krajině mezi Vltavou a Sázavou. K oběma z těchto řek je to vzdušnou čarou méně než kilometr, avšak s převýšením okolo 150 metrů. To předurčuje okolí obce k pěkným výhledům do krajiny. Ostatně kousek od Třebsína se nachází Smetanova vyhlídka, jedna z nejhezčích Vltavských vyhlídek.

První písemná zmínka o Třebsíně pochází z roku 1310, lze však předpokládat, že osídlení bylo na tomto místě již mnohem dříve. Název obce se v minulosti měnil, v dobových pramenech ji nalezneme také jako Třebšín či Trzepschin.

Třebsín spolu se sousední Závistí nikdy nepatřil k lidnatým sídlům. Nejvíce obyvatel zde žilo roku 1880 a to 305. Od té doby počet obyvatel klesal. V období druhé světové války navíc došlo k nucenému vystěhování obyvatelstva, neboť se území obce stalo součástí budovaného cvičiště SS, zahrnujícího celou oblast Nevklovska. Po válce se vrátili jen někteří. V lese mezi Hradišťkem a Závistí působila od roku 1943 jedna z poboček koncentračního tábora Flossenburg. Dnes má Třebsín okolo stovky obyvatel.

Nacházíme se v oblasti s tradicí trampingu a tak není divu, že na katastru Třebsína nalezneme řadu chat a chatových osad. První z nich byly zakládány v letech 1927 až 1928 v údolích sbíhajících k Sázavě. Dnes je na území Třebsína evidováno na 431 chat.

Nejvýznamnější Třebsínskou památkou je zvonička v centru obce. Zděná stavba šestibokého půdorysu s šindelem krytou střechou ukončenou cibulovitou zvoničkou s lucernou byla vystavěna ve druhé polovině 18. století. Před zvoničkou stojí památník obětem první světové války („V upomínku našim padlým hrdinům ve světové válce 1914-1918. O jeho výstavbu se zasloužil místní spolek divadelních ochotníků „Lumír.“

zajímavosti:

v obci se každoročně v červenci koná country a folk festival Třebsínská zvonička.

nedaleko obce se nachází Usedlost Medník, nabízející produkty ekologického zemědělství.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář