Jdi na obsah Jdi na menu
 


Několik málo informací o základním včelím produktu – medu

Med je produktem včely medonosné, která sbírá nektar z květů nebo medovici ze stromů, obohatí je látkami z vlastního těla a ukládá v plástech, kde dozrávají v med. Z tohoto pohledu dělíme medy na květové (neboli nektarové), medovicové a smíšené.Obrazek

Med obsahuje řadu pro organismus důležitých látek: organické kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny, enzymy, řadu vitaminů (vitamin B1, B2, B6, B12, K, E, karoten), minerálních látek a stopových prvků (draslík, hořčík, mangan, měď, sodík, vápník, železo, fosfor). Med je také přírodním zdrojem jednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy) ve vyrovnaném poměru. Tím se zásadně liší od složených cukrů - řepného či třtinového. Jednoduché cukry se totiž rychle vstřebají a organismus není zatížen jejich štěpením jako v případě cukrů složených. Proto je med především vhodný k výživě dětí, oslabených lidí, sportovců, osob v rekonvalescenci apod. Biologické působení medu je velmi rozsáhlé, proto by měl med patřit k základním složkám zdravé výživy nejen dětí, ale i dospělých.

Květové medy

mají vyšší obsah ovocného a hroznového cukru, jsou převážně světlé barvy a jsou bohatší na látky bílkovinné povahy. Mají jemnou chuť a obvykle rychle krystalizují. jsou vytvářeny z nektaru ukrytého v květech nebo vystaveného vnějšímu prostředí po dobu několika hodin - vykazují proto nejmenší možnost ekologického znečištění obsahují vyšší podíl monosacharidů (glukózy a fruktózy), jsou proto snáze stravitelné a umožňují rychlé energetické posílení organismu. Obsahují mnohem více pylu z jarního pylového spektra naší přírody - mikroskopickým rozborem se lze přesvědčit o přítomnosti velkého množství pylových zrn trnky aj. slivoní, pampelišky, řepky, jabloně a hlohu. Jsou proto vynikajícím přírodním zdrojem pylu (v pylových zrnech řepky jsou brassiny - látky s protinádorovými účinky, pravidelná konzumace medu s pylovým spektrem dané oblasti může snížit projevy pylových alergií, pylové preparáty jsou též prostředky pro léčení prostatických obtíží ...)

Medovicové medy

obsahují více propolisových látek (které působí baktericidně), minerálů a stopových prvků. Oproti květovým medům mají výraznější chuť a aroma, a proto jsou ve středoevropském prostoru dosud více ceněny. Jsou vytvářeny z medovice - šťávy rostlinných sítkovic přefiltrované trávicím ústrojím stejnokřídlého hmyzu - producentů medovice, jejich tmavá barva je způsobována podílem medovicových elementů z povrchu listů a jehlic (úlomků stélek řas a hub), kde je medovice včelami sbírána.Obsahují více složitějších organických látek rostlinného i živočišného původu - složitější cukry (dextriny), více řepného cukru, ale také méně vody, více enzymů a baktericidně působících látek. Obsahují jen málo pylu z letního pylového spektra naší přírody s rozdílným zastoupením podle různých oblastí a stanovišť včelstev (malá zbytková množství řepkového pylu, pyl jetele, slunečnice, heřmánku, kukuřice aj.), mají však významně vyšší obsah minerálních látek.Obsahují významně zastoupený selen, který jako antioxidant zvyšuje odolnost našich buněk proti volným radikálům zvyšujícím riziko nádorových transformací.

Smíšené medy

pocházejí ze snůšky nektarového a medovicového původu. Kombinace rostlinného pylu a medovicových látek dává vzniknout lahodné chuti těchto medů.

Rady pro spotřebitele:

krystalizace je přirozenou vlastností medu. Med lze ztekucovat bez porušení jeho biochemických vlastností šetrným krátkodobým ohřevem do 50 °C. K dlouhodobému uchování biologické hodnoty medu přispívá skladování při nižších teplotách (pod 15°C), bez přímého oslunění.

 

Rady ohledně medu

Který med je kvalitnější, květový nebo lesní?

Květové medy mají většinou světlejší barvu. Jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru), a tím vhodné jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescen-tů, sportovců aj. Obsahují pylová zrna rostlin, na kterých včely sbírají nektar a obohacují tím med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky (rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky).Lesní medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují vyšší množství minerálních látek a stopových prvků.

Co je krémový med?

Krémový med je speciálně upravený včelí med. Při této úpravě je využita přirozená vlastnost květových medů – krystalizace. Výsledkem je plnohodnotný med krémovité konzistence, která se v průběhu času nemění. Med je zpracován bez zahřívání a bez jakýchkoliv přísad.

Proč některé medy krystalizují (cukernatí) hned po vytočení a jiné za měsíc nebo i později?

Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů, a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.

Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu nebo její porušení?

Určitě ne! Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.

Může se zkrystalizovaný med rozehřívat, aniž by ztratil svoji hodnotu?

Krystalizovaný med v otevřené sklenici je možné zahřívat ve vodní lázni opatrně do 45 °C. Pozor na přehřátí medu nad 50 °C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Jak med uskladňovat?

Vysoký obsah cukrů v medu má samokon-zervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla při skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika aj.) v suché tmavé místnosti při teplotě kolem 15 °C a relativní vzdušné vlhkosti 60 %. Negativně působí přímé sluneční paprsky.

Jak kvalitní je tuzemský med?

Tuzemský med je vysoce kvalitní a jeho význam po této stránce není u nás ještě doceněn. Díky velmi přísným hygienickým a veterinárním opatřením se řadí naše medy k nejkvalitnějším na světě. Zejména květový med je vhodný jako velmi hodnotný doplněk dětské výživy.

Kde nejlépe nakoupit med?

Přímo u včelařů nebo ve specializovaných prodejnách.

Tuzemský med:

neobsahuje žádné konzervační přípravky,řadí se mezi čisté přírodní produkty,odpovídá zdravé výživě,zvyšuje přirozenou odolnost organismu,hojně se využívá v lidovém léčitelství.

Medovina

Medovina patřila ve středověku k hlavním přirozeným opojným nápojům našich zemí a nahrazovala tehdy všechny lihové nápoje. Byla považována za nejdokonalejší nápoj a jako taková byla i obětním darem bohům. Dodávala se do sklepů panstva, na hrady, klášterům a duchovenstvu. Medovinou se platily i naturální dávky pánům. Staročeskou medovinu odebírala na své dvory řada významných domácích i zahraničním osob - podle dochovaných záznamů např. v roce 1427 Vojtěch Šlik - nejvyšší komoří, v roce 1430 hofmistr Vilém ze Švihova, v roce 1432 nejvyšší kancléř Hanuš Pflug, v roce 1440 markrabata Brandenburská, v roce 1453 král Ladislav, v roce 1458 král Jiří z Poděbrad...

Již tehdy se vyrábělo několik druhů medoviny - tmavá, světlá, hořká apod. Přesto však s tehdejšími znalostmi mikrobiologie kvasných procesů byl výsledek velmi nejistý. Tato skutečnost a levnější surovina zvýhodňovala výrobně méně rizikové produkty - víno již od časů Karla IV. a později také pivo. Velký úpadek výroby medoviny pak nastal v době třicetileté války po roce 1620 v souvislosti s velkým úbytkem obyvatelstva i včelstev a nedostatkem medu.Rehabilitaci tohoto tradičního nápoje a vytvoření jeho nové pozice v sortimentu vín umožňuje především jeho unikátní komplexní složení dané základní surovinou - medem a jeho obsahovými látkami antibakteriálního charakteru - především propolisu, pylu aj. i soubor jednoduchých cukrů tvořící nezkvašený medový podíl.

Medovina je připravena kvašením ze směsi medu a vody, do které mohou být přidány různé ingredience pro zlepšení chuti, jako například bylinky či koření. Návodů je celá řada.

Medovinu je možné podávat ohřátou (ale ne svařenou, stačí jen ohřát do okamžiku, kdy z ní začnou ucházet bublinky) s kolečkem citronu, nebo naopak vychlazenou. Ohřátou medovinu doporučuji v chřipkovém období jako preventivní léčbu. Vynikající je rovněž smíchaná s červeným vínem.

 

Další včelí produkty

Med s pylem a med s pylem a mateří kašičkou

Je používán k podpoře léčby nemocí jater a poruchy krvetvorby, únavového syndromu, při onemocněních infekčního charakteru. Blahodárně působí na kondici organismu, v období rekonvalescence či při snížení hladiny protilátek v těle. U mužů je med s pylem oblíbeným prostředkem ke zmírnění obtíží při zbytnění prostaty, doplněn mateří kašičkou u mužů podporuje sexuální výkonnost, u žen zmírňuje klimakterické obtíže a pomáhá zabraňovat osteoporose.

Med s propolisem

Lze s výhodou použít při podávání některých antibiotik k posílení jejich účinků, při prevenci a podpůrné léčbě u řady onemocnění, především virového charakteru - při nachlazení, kataru horních cest dýchacích, angin. Velmi dobrých výsledků bývá dosaženo jeho podáváním při žaludečních a duodenálních vředech.

Propolis

Je přírodní látka pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a používají jako desinfekci na plástvích a v úle. V lidovém léčitelství bývá propolis oblíben v alkoholovém roztoku, ve kterém se mohou velmi dobře uplatnit přirozené vlastnosti propolisu - dokonale desinfikuje, ničí nebo brzdí růst některých bakterií, virů, kvasinek a plísní, dovede místně tlumit bolest a příznivě ovlivňuje charakter protilátkové odpovědi organismu.

Propolis - látka rostlinného původu - směs pryskyřic určená k ochraně zranitelných růstových zón rostliny. Chemicky jde o složitou směr 120 - 140 látek, jejich vzájemný poměr je nestálý a proměnný (záleží na rostlinném druhu, z kterého je propolis získáván). Tato nestálost složení brání širšímu využití ve farmacii. Propolis má výrazně desinfekční účinky, čehož včely využívají. Pro použití v lidovém léčitelství je známo několik aplikačních forem - surový propolis, propolisová tinktura mast, čípky, spray. Pozor na alergii po použití propolisu - před používáním je nutno provést 2 dny za sebou kožní test. Vhodné spíše jen pro zevní použití, ve složitějších případech doporučujeme vždy konsultovat s lékařem. Propolis nesmí užívat alergik, pacient s těžkým srdečním onemocněním. Pozor - pokud někdo užívá propolisovou tinkturu vnitřně, nesmí v žádném případě mít nemocná játra nebo slinivku břišní!

Mateří kašička

Je produktem hltanových žláz včel, které ji používají k výživě včelí matky - královny.

Mateří kašička obsahuje minerální látky, bílkoviny, pyrimidiny, množství aminokyselin, peptidů, enzymů, hormonů, vitamínů a dalších biologicky účinných látek. Mateří kašička - výživná látka s poměrně značným hormonálním působením. Proto není vhodné podávat dlouhodobě, ale spíše jen 1 - 2 x ročně ve formě léčitelských kůr. Přírodní mateří kašička - ihned ke konzumaci v množství 2 hrachů, krátkodobá konzervace v mrazničce ve stříkačce z um. hmoty, jinak lze konzervovat v medu (ne více než 3 váhová % !), v medovině. Výhodná pro léčitelské kůry je lyofylisovaná mateří kašička -- 20 ampulí (ob den jedna) na jednu kůru. Vhodné tam, kde je narušena rovnováha v organismu - nervová onemocnění, roztroušená skleróza, vleklé onemocnění jater, stavy vyčerpání, duševní strádání (ztráta partnera). Nikdy nepodávat u nádoru prsu, dělohy nebo vaječníků, lidem alergickým na mateří kašičku a těhotným.

Farmakologické účinky mateří kašičky jsou velmi široké, je znám její velmi zásadní vliv na krvetvorbu, obnovu hojících se tkání, vliv na životaschopnost spermií, regulační vliv na centrální nervový systém, endokrinně regulační vliv na metabolismus bílkovin i některých protilátkových systémů atd. Mateří kašička také snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, stimuluje kostní dřeň - je tedy velmi vhodná k vnitřnímu použití při snaze získat vyšší fyzickou, ale také sexuální výkonnost. Velmi vhodné je její použití u celkové sešlosti, asthenie, stavů po operaci, v rekonvalescenci zejména po virových onemocněních, při přepracování, ke zpomalení projevů stárnutí a zejména k posílení imunitního systému organismu. Kožní vředy a přeleženiny, regenerace jizev, kontaktní dermatózy, xerodermie a akné, nehtové regenerátory, neurastémie, nechutenství, nespavost, rekonvalescence, astma, hepatitidy - ochranný vliv na regenerační schopnost jaterního parenchymu při dlouhodobém podávání antibiotik, pankreatidy, chybný krevní obraz, dna, ateroskleróza - působením na snižování hladiny cholesterolu i krevního tlaku (zůstává neověřeno), nemoci ledvin, žaludeční i dvanáctníkové vředy, insuficience pohlavních žláz, antivirózní preventivní účinek proti chřipkovým virům - imunomodulační efekt - včetně pozitivního efektu při léčbě leukémie.

Pyl

Opět látka rostlinného původu - samčí zárodečné orgány rostlin. Pro včelu je to bohatý zdroj bílkovin. Pylová zrna jsou kryta tuhou blanou, kterou nenaruší ani trávicí šťávy. Lze je zpřístupnit využití jen fermentací (mléčným kvašením). Vhodné pro rekonvalescenci po těžkých úrazech, operací, po duševních úrazech, u chorob centrálního nebo periferního nervstva (stavy po mozk. cévních příhodách, obrny perif. nervů po úraze), u neprospívajících dětí. Nikdy nepodávat nemocnému s nádorovým onemocněním, pacientům s onemocněním ledvin, těhotným (hrozí zatížení ledvin).

Vosk

Vzhledem k poměrně vysoké kontaminaci vosku rezidui léčiv proti varroáze se nedoporučuje využití jiného než tzv. ekologického vosku (vosk z divoké stavby bez mezistěn z neošetřených včelstev).

Včelí jed

Látka s pronikavým účinkem na nervovou soustavu a krev, po mnohočetném pobodání může dojít k tzv. přeladění organismu a zlepšení chronických chorob. Zdravý dospělý člověk v dobré kondici snese až 200 žihadel najednou. Normální reakce po bodnutí - bolest, otok a zarudnutí až do velikosti 2 mužských dlaní. Pozor na alergiky - zde i jedno žihadlo může ohrozit život. Upozorňuji na častou záměnu alergické a normální nebo hysterické reakce - alergická reakce je typická s celkovými projevy mimo místo vpichu. Rozhodují kožní testy a vyšetření u alergologa.