Jdi na obsah Jdi na menu
 


V neděli 30. srpna 2009 se konala Mezinárodní výstava psů v Mladé Boleslavi. Počasí bylo pěkné a kruh byl umístěn na krytém trávníku. Monte Cristo z pěti pejsků V4 a Bibi VD4 ze sedmi fen, ačkoliv chodila pěkně. Oba dva mají moc pěkný posudek od pana rozhodčího Petra Řehánka.

Foto zde.

________________________________________________________________________________________________________

Dne 22.8.2009 jsme se zúčastnili speciální výstavy čivav v Karlových Varech. Výstava probíhala na dostihovém závodišti. Čivavy posuzoval pan Patrick McDevitt z Irska. Měli jsme přihlášenou Bibinku a Monteho. Pan rozhodčí posuzoval rychle a spravedlivě, Monte V2 Res.CAC z devíti psů, Bibi zaslouženě VD.

Foto zde.

_________________________________________________________________________________________________________

O víkendu 15.-16. srpna 2009 jsme se zúčastnili dvoudenní mezinárodní výstavy v Bratislavě (SK).

V sobotu jsme dorazili na výstaviště chvíli po osmé hodině. Kruhy byly rozděleny velmi dobře, takže se dalo sedět okolo tří stran a tedy byl pěkný výhled do kruhu. První šly na řadu čivavy krátkosrsté, poté dlouhosrsté. Tentokrát jsme měli přihlášenou pouze Bibi do mezitřídy. Bibinka už od rána měla dobrou náladu a tak chodila s ocáskem nahoru a nebála se z čehož jsme měli radost. Rozhodčím byla paní Gabriela Viega (PRT), která působila přísným dojmem, ale měla velmi příjemné a milé vystupování. Bibi dostala pěkný posudek a ohodnocení V1 CAC.

Vzhledem k tomu, že bylo krásné počasí, rozhodli jsme se ještě navštívit zámek v Lednici, prošli jsme si zámecké zahrady, palmový skleník a vydali se domů.

Nedělní dopoledne probíhalo ve stejném duchu jako sobotní, krásné počasí, klidná cesta a rozdělení kruhu stejné, nejprve čivavy krátkosrsté, poté dlouhosrsté a Bibinka opět s dobrou náladou. Posuzovala paní Katalin Radvánszky (H), Bibi od ní obdržela V1 CAC a CACIB.

Foto zde.

_________________________________________________________________________________________________________

V úterý 21. července 2009 večer jsme se vydali na 1100 km dlouhou cestu do Chorvatského městečka Lokva Rogoznica, kde jsme měli trávit dovolenou spojenou s výstavami zvanými Four summer night shows, konanými ve Splitu. Vezli jsme přihlášené Bibinku a Monteho, oba cestu a aklimatizování zvládli dobře.

Všechny výstavy se konaly na maličkém stadionu uprostřed města, srovnala bych to s větší krajskou výstavou u nás, s rozdílem, že tu nebyly prakticky žádné stánky s občerstvením ani s výrobky pro psy. Kruhy byly uspořádané do dvou řad, osvětlení svítilo ven z kruhu, takže nemáme skoro žádné fotky, u každého kruhu byl také velký reproduktor, přes který jsme skoro ani neslyšeli vlastní slovo. Čivavy byly zařazené každý den prakticky až na konec rozpisu kruhů, takže byly docela unavené, že ani štěkaní jiných psů je nerušilo.

Ve čtvrtek 23. července 2009 nás čekala první národní výstava, kde posuzoval Nemajna Jovanovič (SRB), Monte byl v konkurenci dvou psů posouzen jako V3, Bibinka potvora nechtěla chodit a byla z toho celá vyděšená, takže výsledek zasloužený VD.

V pátek 24. července 2009 byla výstava mezinárodní, konkurence jak se dalo čekat stejná a tak se naše pořadí nezměnilo, ale paní rozhodčí Talvitie Marja (FIN) se Monte zdál málo chlupatý, takže dostal VD a Bibi také opět VD za svou povahu.

Sobotní výstavu jsme vynechali, jelikož se nám nechtělo.

V neděli 26. července 2009 se konala poslední výstava. Tentokrát jsme jeli jen ze zvědavosti, zda nastane nějaká změna a ono ne. Monte VD a Bibinka, ačkoliv chodila pěkně a byla v pohodě, také VD. Ale co nás moc překvapilo, paní rozhodčí Karlsdotter Nina (SVE) se ani neobtěžovala napsat jakýkoliv posudek.

Nakonec, ale stejně musím říct, že ač s neobvyklým přístupem rozhodčích a skromným zázemím výstavy se nám tam líbilo. Vystavující v našem okolí byli moc příjemní a komunikativní, i přes naši lámanou angličtinu jsme se seznámili s lidmi z mnoha států např. Francie, Ruska, Itálie.

Zbytek dnů strávených v Chorvatsku jsme si užili a rádi se vrátíme.

______________________________________________________________________________________________________

V neděli 21.6.2009 jsme se zúčastnili krajské výstavy v Lanškrouně. Přihlášenou jsme měli pouze Bibi do třídy mladých, kde získala V1 VTM. Posuzoval nás pan Miroslav Václavík.

______________________________________________________________________________________________________

V sobotu 13. června 2009 ve dvě hodiny ráno jsme se vydali na cestu do Erfurtu (DE), již několik dní mi nebylo moc dobře a tak celou cestu musel odřídit manžel.

   Výstaviště jsme našli snadno okolo osmé ranní. Malý počet přihlášeních čivavek nás převapil, krátkosrstých sedm a dlouhosrstých třináct. Tentokrát jsme měli přihlášenou jen Bibi do třídy mladých, kde získala V1 CAJC v konkurenci tří feneček a tím splnila podmínky pro udělení Německého junior šampiona VDH.

   Ačkovil jsme měli Bibi přihlášenou i na druhý den, odjeli jsme v odpoledních hodinách domů, abych se vyležela z chřipky.

Fotky se nám bohužel tentokrát nepovedly.

_______________________________________________________________________________________________________

Ve čtvrtek 4.6.2009 jsme se vypravili na prodloužený víkend na Slovensko, spojený se dvěma výstavami. Okolo osmé večerní jsme se ubytovali v kempu Zlaté piesky v Bratislavě.

   V pátek dopoledne jsme se rozjeli do města Senec, do části Slenečné jázerá - sever, kde se konala národní výstava psů. Výstavní plocha byla pod širým nebem mezi stromy v pěkném prostředí nedaleko od vody. Posuzování začalo po půl jedné, v kruhu šla nejprve větší plemena, pak čivavy krátkosrsté a nakonec dlouhosrsté čivavy. Posuzoval pan Imrich Sopko (SK). Monte Cristo ve třídě otevřené V2 Res. CAC, Bibinka ve třídě mladých V1 CAJC. Poté jsme si prohlédli okolí a odjeli zpět do kempu, kde jsme se navečeřeli a zašli na pivko. Ačkoliv jsme byli dost unaveni, když jsem šli spát, moc jsme si spánku neužili, jelikož celou noc hrála nedaleko od chatky hlasitá hudba. A tak jsme ráno s konstatováním "UŽ NIKDY" sbalili věci a odjeli shánět jiné ubytování.

   Cestou jsem se zajeli podívat na Vodní dílo Gabčíkovo, které je opravdu nádhernou vodní stavbou, tvořící dominantu tamního kraje.

Obrazek

   Odpoledne jsme si našli za pomoci našich kamarádů na telefonu pěkný ubytovací areál na klidném místě nedaleko obce Radava. V budově, která byla vzdálená asi půl kilometru od hlavní budovy jsme byli naprosto sami, a tak jsme měli klid my i naši psi a konečně jsem se vyspali.

Obrazek

   V neděli okolo půl sedmé raní jsme vstali a vydali se na mezinárodní výstavu do Nitry. Tentokrát měly kruh čivavy samy pro sebe, posuzoval nás pan Vladimír Javorčík (SK). Monte Cristo ve třídě otevřené se dvěma konkurenty z Čech V1 CAC, poté Res. CACIB. Bibinka získala ve třídě mladých V1 CAJC v konkurenci pěti fen a v závěru o vítěze plemene získala svého prvního BOBa.

Foto z výstavy na Senci zde a z Nitry zde.

___________________________________________________________________________________________________________

V sobotu 9. května 2009 jsme se vydali na mezinárodní výstavu do Bratislavy, přihlášené jsme měli Monte Crista a Bibi Floyd. Vstávání v půl páté proběhlo dobře a tak jsme již v osm hodin ráno parkovali v areálu výstaviště.

   Posuzování v kruhu začala paní Alena Košťálová o půl desáté. Nejdříve se v kruhu předvedl Monte ve třídě otevřené, který v konkurenci čtyř psů získal V3. Zanedlouho nastoupila Bibinka ve třídě mladých, v konkurenci šesti fen vybojovala první místo a získala V1 CAJC a rovněž i nominaci na Cruft´s pro rok 2010.

   Z výstavy jsme odjížděli kolem jedné hodiny a vzhledem k tomu, že bylo pěkné počasí jsme se rozhodli udělat si výlet na Janův Hrad u Lednice. Auto jsme nechali na parkovišti u hlavní silnice a na hrad se vydali po svých. Netušili jsme, že nás čeká trasa asi pěti kilometrů, pejsci vesele ťapkali, u hradu jsme si dopřáli malé občerstvení a vyrazili zpět k autu. Čivavky byly unavené, a proto jsme je část cesty raději nesli, Bibinka dokonce usnula v náručí.

   V neděli jsme si cestu na výstavu zopakovali. Tentokrát nás posuzoval pan Galič (SLO). Monte v konkurenci tří psů zvítězil V1 CAC, dále pak získal CACIB. Bibinka v konkurenci pěti feneček obsadila krásné druhé místo V2. Monte ještě zabojoval o nejlepšího jedince plemene a získal svého prvního BOBa, z kterého máme obrovskou radost. Ještě jsme počkali do závěrečných soutěží, kde se Monte zúčastnil soutěže o vítěze IX. skupiny FCI, poté jsme obdrželi krásný pohár za BOB a spokojeně odjeli ve večerních hodinách domů.

   Tento víkend pro nás byl velmi úspěšný, Monte svým vítězstvím splnil podmínky pro udělení šampiona krásy Slovenska.

Foto zde.

_____________________________________________________________________________________________________

5.4.2009 jsem se vydali na národní výstavu psů do Drážďan. Vzhledem k poměrně krátké vzdálenosti jsme vyjížděli ve čtyři hodiny ráno. Cesta rychle ubíhala a tak jsem o půl osmé ráno parkovali auto u výstaviště. Bohužel, organizace značně vázla, chyběli pořadatelé. První jsem potkali až u vstupu do výstavních prostor. Přestože před výstavištěm čekali již vystavovatelé se svými mazlíčky, pořadatelé vpouštěli do areálu až v  osm hodin. Velice nás překvapilo, že nikdo nekontroloval očkovací průkazy, ke kontrole byl zapotřebí pouze vstupní list.

    Samotné posuzování v kruzích začalo v deset hodin. Bohužel i ve výstavním kruhu byla znát nedokonalá organizace. Dalším rušivým elementem výstavy byla hlášení místním rozhlasem, kterému předcházel vcelku nepříjemný zvuk, známý z pražského metra „ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají“, což se řadě psů nelíbilo. Posuzoval pan Horst Kliebenstein DE. Jako první byly posuzovány čivavy krátkosrsté, jakmile byly posouzeny a měly na řadu přijít čivavky dlouhosrsté, začaly se rozdávat posudky. Pak už začalo posuzování dlouhosrstých čivav. Náš Monte získal V1 CAC, Bibinka byla rovněž první V1 CAJC, z čehož jsme měli velkou radost. V závěru ještě dostala Jugend BOB.

    Kolem půl jedné skončilo posuzování v kruzích a začalo rozdávání posudků. Vzhledem k tomu, že jsme měli ještě dost času, rozhodli jsme se podívat se na vyhlídku u městečka Radebeul, které je od Drážďan vzdáleno osm kilometrů. K vyhlídce vedlo z parkoviště takřka 500 schodů, pořádně jsme se zapotili, ale výstup stál za to. Pod námi byla nádherná krajina, v níž se jako nekonečný had vlní řeka Labe. Na vyhlídce Spitzhaust je krásná restaurace s letní terasou, kde jsme se za náročný výstup odměnili zmrzlinovým pohárem. Pak už nás čekal sestup na parkoviště a hurá zpět do rodné vlasti.

     Výstava pro nás byla velice vydařená, v takový úspěch jsme ani nedoufali, jen jsme byli zklamáni z organizace celé výstavy. I tak je to pro nás další zkušenost.

Fotografie z výstavy a výletu zde.

_______________________________________________________________________________________________

29.3.2009 jsme se vydali na mezinárodní výstavu do Berlína. Vzhledem ke vzdálenosti takřka 500 km, a bohužel i ke změně zimního času na letní, jsme opouštěli náš byt v jednu hodinu ranní.

   Před cestou do Německa jsme zjišťovali co má být v povinné výbavě, jaké jsou zde dopravní přepisy atd. Takže povinná výbava je stejná jako u nás, jiné jsou však dopravní předpisy, proto zde napíši ty nejdůležitější rozdíly oproti naší republice:

   Asi na prvním místě bych zmínil pravidlo, podle kterého se v Německu nemusí celodenně svítit, na což vpodvečer řidiči často žehrají a může docházet k nepříjemným situacím. Pozor si dejte na autobus vjíždějící do zastávky, který v tomto okamžiku nesmíte předjíždět. V některých situacích nesmíte autobus stojící na zastávce předjíždět vůbec. Jinak tu platí neomezená rychlost na dálnicích, ovšem na většině úseků bývá rychlost omezena na 130 kilometrů v hodině. V obci se smí jet padesátkou, mimo obec rychlostí 100 kilometrů v hodině. Řidiče bych pak určitě varoval před jednou anomálií a to je ve srovnání s Českem malá hustota čerpacích stanic na dálnicích. Málo se tu používá klakson a úplně zapomeňte na obscénní gesta nebo hanlivé výrazy - i za to hrozí v Německu vysoká pokuta. Opravdu nechte raději ruce na volantu, protože pokuta se pohybuje v rozmezí 200 - 6000 Eur. Pokud nebute mít na zaplacení pokuty ani zálohy, může vám být auto dokonce zabaveno. A jaké postihy Vás čekají za řekněme běžnější přestupky? Za překročení rychlosti do 20 km/h můžete zaplatit 35 Eur. Při překročení rychlosti o 30 a více km/h vám může být i zabaven řidičský průkaz na určitou dobu a pokuta bude od 75 do 425 Eur - to je za překročení rychlosti o více než 60 km/h. O řidičský průkaz můžete přijít i v případě, že nezastavíte na stopku nebo že vám bude zjištěn alkohol v krvi. Povolená míra je půl promile, avšak pro řidiče mladší 21 let, nebo pro ty, kdož řidičský průkaz vlastní kratší dobu než 2 roky, platí absolutní zákaz alkoholu za volantem. V případě, že budete mít na dálnici poruchu na vozidle (například defekt), nezapomeňte na sebe navléci reflexní vestu a umístit za vozidlo reflexní trojúhelník ve vzdálenosti cca 200 m za vozidlem. Na německých dálnicích se neplatí poplatek, není tedy zapotřebí žádná známka.

  Vrátím se tedy zpět k naší cestě. Cesta probíhala dobře, počasí nám přálo. Hranice jsme přejeli asi ve čtyři ráno. Německá dálnice byla plná rychlostních omezení v rozpětí 80-130 km/h. Takřka u každého rychlostního omezení jsme zahlédli policisty měřící rychlost. Ráno kolem sedmé jsme přijížděli do Berlína, přibližně za 20 minut jsme již parkovali v areálu výstaviště. Hned při parkování jsme byli mile překvapeni precizní organizací, zhruba na každých 20 metrech stál pořadatel a ukazoval, kde máme auto zaparkovat. Díky tomu snad všichni účastníci výstavy parkovali v blízkosti výstavních hal. Jediné, co by se nechalo této organizaci vytknout, byl způsob placení parkovacího poplatku, který se musel zaplatit ve stánku nedaleko výstavní kanceláře, kde každý dostal kartičku, kterou pak při odjezdu odevzdal u výjezdu. Parkovné bylo 7 euro, stejně tak jako za vstup návštěvníka výstavy. Parkoviště bylo pořadateli procházeno, takže vozidla byla částečně i hlídána.

  Dalším překvapením bylo, že snad všichni pořadatelé měli přehled o tom, v jaké hala je zrovna vámi hledaný kruh a kudy nejrychleji se dostanete k výstavní kanceláři. Kolem půl osmé jsme již rozkládali naši malou základnu u našeho čivavího kruhu. Byli jsme rádi, že jsme vše stihnuli poměrně brzy a že máme tedy dost času podívat se po všech halách a pokoukat se po stáncích. Rád bych uvedl i zkušenost s pořadateli: pejsek vykonal svoji potřebu ve výstavní hale, avšak páneček nehodlal nic uklidit, v tu chvíli byl u něj pořadatel a upozornil ho na nutnost psí výtvor uklidit. Musím říci, že díky tomu se mohl člověk po výstavních halách pohybovat bez nutnosti neustálého sledování podlahy.

  Samotné posuzování v kruzích začínalo v deset hodin. Posuzovala nás Johanna Billhardt z Německa. První v našem kruhu byly posuzovány čivavy krátkosrsté a pak dlouhosrsté. Paní rozhodčí posuzovala pečlivě a to bylo znát i na době posouzení jednotlivých čivavek. Nejprve si vystavované jedince prohlédla v pohybu, pak si je vzala na stůl, kde s velikou pečlivostí každého jedince „prozkoumala“. Pak si opět nechala předvést pejska v pohybu. I přes svůj věk se paní rozhodčí sehnula, aby viděla chod pejska.

  Krátkosrstých čivavek bylo jedenáct a jejich posouzení skončilo přibližně ve čtvrt na dvanáct. Pak přišly na řadu čivavky dlouhosrsté, kde jsme i my měli takříkajíc dvě želízka v ohni. Ve třídě otevřené jsme měli přihlášeného pejska Monteho a v třídě mladých fenečku BIBI. Monte měl konkurenci těchto pejsků: GERRY VON TAL DER TRAUME, ATLAS VON DEN CHILLPANCHINO´S, PAHKINAN MIDAS TOUCH. Bibinka byla ve své třídě s těmito fenečkami: FONDOF ELOGE TO CHANZA, ISABAU VOM TAL DER TRAUME.

V třídě otevřené paní rozhodčí určila takovéto pořadí:

       1. MONTE CRISTO BOHEMIA KEVIN
       2. GERRY VON TAL DER TRAUME
       3. ATLAS VON DEN CHILLPANCHINO´S
       4. PAHKINAN MIDAS TOUCH
V třídě mladých bylo pořadí následujíci:

1. ISABAU VOM TAL DER TRAUME

2. FONDOF ELOGE TO CHANZA

3. BIBI FLOYD NEBRASCA EDDA

  Měli jsme proto velikou radost, že náš Monte byl tak úspěšný, Bibinka se hezky předváděla, ale bohužel nenechala na sebe sáhnout od paní rozhodčí. Johanna Billhardt nám řekla, že z těchto feneček je Bibi podle jejího názoru nejhezčí, avšak pro její povahu jí nemůže udělit první pořadí, což samozřejmě chápeme. Vždy po udělení pořadí paní rozhodčí ještě s každým promluvila a vysvětlila, proč rozhodla právě takto. Byli jsme i mile překvapeni přístupem vystavovatelů, kteří nám velice ochotně překládali z němčiny do angličtiny, neboť německy bohužel neumíme.

  Posudky a zápisy do průkazu původu probíhaly po skončení vystavování všech plemen v daném kruhu, jak je pro německé výstavy obvyklé. Tímto krokem docílí organizátoři výstavy, že i pozdě příchozí diváci uvidí takřka všechna plemena, která se ten den vystavují, zároveň tak dávají vystavovatelům dost času na konverzaci, seznámení se s novými vystavovateli. Hlavně však návštěvníci výstavy, kteří uvažují o koupi nějakého pejska, mohou získat množství rad a informací o daném plemeni. Přeci jen, ne vše je napsáno v knihách a zkušenosti vystavovatelů a chovatelů jsou často daleko větším přínosem pro potencionálním chovatele.

  Přibližně kolem třetí hodiny odpolední jsme se vydali na cestu zpět do rodné vlasti. Vzhledem k tomu, že byla neděle, hustota provozu byla značně vysoká. Od výstaviště vedou dva jízdní pruhy, které vás asi po třech kilometrech dovedou na dálnici směr Drážďany a dále pak do České republiky.

  Závěrem mohu jen říci, že výstava v Německu nás mile překvapila a hodnotíme ji jako velice dobře organizačně zvládnutou.

Fotografie z výstavy zde.

____________________________________________________________________________________________________________

Novou výstavní sezónu jsme zahájili 24. ledna 2009 na mezinárodní výstavě v Trenčíně (SK). Ačkoliv počasí moc nepřálo cestu jsme zvládli a na výstaviště dorazili včas. Monte Cristo ve třídě otevřené V1 CAC z šesti psů, posléze CACIB. Bibi Floyd ve třídě mladých V2 z osmi fen. Posuzoval nás pan Jovanovič Nemajna (SRB).