Kuřecí KUNG PAO z Číny.
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
600g kuřecích stehen (vrchní část nohy), bez kosti
2-8 sušených, červených chili papriček (záleží na tom, jak pálivou stravu snesete)
1/2 hrnku (125ml) pražených a bez slupek, nesolených burských oříšků (arašidů)
1 plátek, asi 3cm čerstvého zázvoru
1 česnek, oloupaný a na jemné plátky nakrájený
Marináda:
1 bílek, trochu našlehaný
1 1/2 lžičky kukuřičné moučky (škrobu)
1 lžíce sójové omáčky
Omáčka:
2 lžíce tmavé, čínské sójové omáčky
1 lžíce čínského rýžového vína, Mirin (japonského) vína, nebo suchého sherry vína
1 lžička cukru
1 lžička octa z rýžovýho vína, jablečného vína, nebo vinného
1 lžíce škrobu
4 lžíce kuřecího vývaru
1 lžíce sezamového oleje
2-4 hrnku arašidového oleje na smažení
3 1/2 lžíce na nízké smažení
Příprava:
Nakrájet kuře na jednosoustové kousky. Přidat sójovou omáčku, škrob a bílek. Dobře vše promíchat. Nechat marinovat po 30min.
Mezi tím si připravit zbytek ingrediencí, což je velice důležité v jakékoliv orientální kuchyni, specielně pro recepty ve Wok kotlíku.
V misce smíchat dohromady ingredience pro omáčku a dát stranou. Odkrojit vrch papriček, rozkrojit je na půl a seškrábnou z nich semínka (nebo je později přidat celé). Nakrájet je na 2cm čtverečky. Oloupat/oškrábat zázvor, nejlépe hranou lžičky, nakrájet ho na plátky a ty nakrájet na úzké proužky. Nakrájet česnek na tenké plátky.
Ve Wok kotlíku, nebo v hluboké pánvi rozehřát 1 1/2 lžíce oleje a opražit na něm za stálého míchání burské oříšky. Pozor, nespálit je (když se to stane, tak začít znovu). Vyjmout je dát stranou.
Rozehřát Wok a nalít do něj 2-4 hrnky oleje (pozor, olej může být nanejvýš míň jak polovina obsahu nádoby!). Postupně v něm usmažit kuřecí kousky, asi 1min. Vyjmout kuře a dát stranou. Slít olej z Wok kotlíku, nebo pánve (může se znovu použít). Tuto část přípravy je nejlépe dělat ve fritovacím hrnci.
Ve Wok kotlíku rozehřát 2 lžíce oleje, přidat chili papričky a osmažit je do tmava. Přidat zázvor, kuře a za stálého míchání vše bleskově osmažit. Zamíchat ingredience pro omáčku a nalít ji do Wok kotlíku, nebo pánve a za stálého míchání nechat vše zhoustnout. Přidat burské/arašidové oříšky těsne před podáváním.
P.S.: Recept je Čínský a o žádném receptu z Vietnamu pod tímto jménem nevím (což nic neznamená).