Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozdíly v dětských tanečních lekcích.

8. 6. 2011

Rozdíly v tanečních lekcích pro děti

Vzhledem k častým dotazům na rozdíly výuky v dětských tanečních kurzech a řešením otázek, kam přihlásit své dítko, se pokusím nastínit styl výuky v jednotlivých tanečních lekcích.

 

Tancování pro nejmenší děti - Píďalky a Rozinky

Lekce trvá 45 minut a probíhá hravou formou. Při úvodním zahřátí a říkankové rozcvičce většinou používáme různé náčiní – tyčky, obruče, padák atd. Pak se učíme techniku tance s náčiním a následně poskládáme jednoduchou choreografii. Tančíme na dětské písničky.

 Ve druhé části lekce se věnujeme rytmice formou lidových říkanek a tanečků, případně využíváme bubínky a tamburíny. Vše na základě pozitivní motivace a respektování osobnosti dítěte.

Vystoupení secvičujeme až na závěr školního roku – v květnu, kdy už se děti dokáží déle soustředit a také abychom minimalizovali dril, který je s nácvikem vystoupení spojený.Viz článek vystoupení v kurzech pro nejmenší.

Tyto lekce jsou vhodné pro holky i kluky ve věku 3 – 5 let, které s tancem začínají, vydrží 45 minut bez maminky a mají kladný vztah k muzice.

 

Tancování pro mírně pokročilé a předškolní děti Motýlci a Vrtulky

Doba trvání lekce je také 45 minut. Zůstává podobné úvodní zahřátí a říkanková rozcvička, ale využití různého náčiní je technicky propracovanější a choreografie složitější.

Druhá část lekce je zaměřena na nácvik choreografií, tance jsou různého druhu – country, klasika, hip hop, disco i lidové. Na závěr opakujeme již naučené choreografie a závěrečný strečink probíhá formou rytmické gymnastiky s využitím obručí, šátků, tyček…

Vystoupení nacvičujeme v polovině kurzu – před Vánoci a na konci kurzu v květnu. Některá vystoupení jsou i pódiová, kde se děti musí přizpůsobit menšímu prostoru. Při nácviku vystoupení už se nevyhneme určitému drilu, ale výběrem vhodných choreografií se ho snažíme zmírnit.

Tyto lekce jsou určené pro děti ve věku 4 – 6 let, které navštěvovaly tancování pro nejmenší nebo už mají nějakou zkušenost s tancem. Předpokladem je také určitá soustředěnost a samostatnost – pokud děti chtějí mít maminku na dohled nebo za oknem není to zrovna ideální a narušuje to i celkovou výuku ostatních dětí!

 

RŮŽIČKY A REBELKY - TWISTER

Lekce trvá 60 minut a můžeme ji směle nazvat tréninkem, protože splňuje jeho základní náležitosti.

Přístup k dětem je dospělejší, na kamarádské bázi, motivací je krásně odtančené vystoupení.

Úvodní zahřátí a protažení probíhá formou opakování naučených choreografii vhodných pro tento účel – tanec s obručí, šátky apod.

Pak následuje výuka techniky práce s různým náčiním nebo výuka základních kroků z různých tanečních oborů. Výsledkem je choreografie, kterou postupně zdokonalujeme a ve finále nacvičíme na konkrétní hudbu.

V druhé části lekce pak vylepšujeme a opakujeme již nacvičené choreografie, rozvíjíme sólový projev a práci ve skupinkách. Závěrečný strečink probíhá formou rytmické gymnastiky – využijeme obruče, tyčky, šátky apod. Na konec lekce zařadíme relaxační činnost – taneční soutěže, hra na nástroje, rytmické soutěže apod.

Vystoupení secvičujeme několikrát do roka, s tím je spojený i dril, který však většinou děti moc nevnímají, na vystoupení se (na rozdíl od menších tanečníků) těší a berou je jako odměnu za svou práci při tréninku.Růžičky v tomto školním roce měly  5 vystoupení, Rebelky vystupovaly 7x.

Tyto taneční kurzy jsou vhodné pro holky i kluky ve věku 5 – 8 let, kteří už navštěvovali tanečky pro mírně pokročilé nebo jiný taneční kurz. Předpokladem je schopnost soustředit se během 60 minutové lekce, ochota učit se nové věci a kladný vztah k tanci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář