Zdaleka ne vše o borůvkách
ZDALEKA NE VŠE O BORŮVKÁCH (verze č. 4)
|
|
|
|
(shromážděné a doplněné publikované materiály jiných autorů)
ABC - magazín generace XXI. století - www.abicko.cz
Adresa: www.abicko.cz/Clanek5379.htm
Kategorie: Kurzy
Naše léčivé byliny V - Brusnice borůvka
Brusnice borůvka [Vaccinium myrtillus L.]
Borůvku svým vzrůstem můžeme přiřadit do skupiny keříků. Dorůstá výšky až 50cm, její kořen je položený, kmínky jsou plazivé s zelenými ostrohrannými větvemi. Listy jsou střídavé, vějčitě okrouhlé, špičaté a na okraji jemně zubaté.
Jednotlivé květy jsou až 5mm veliké, vyrůstající na 3-5mm dlouhých stopkách. Květy bývají zelené, až narůžovělé.
Plodem jsou tmavě modré, až černé mnohosemenné bobule, které zrají od července do srpna. Květy můžeme spatřit v květnu a červnu.
Borůvka patří mezi eurosibiřské a suboceánské typy. U nás je rozšířena od nížin, až po subalpinské stupně, ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní a nepříliš suché půdě bohaté na ziviny. Ve světě je rozšířena zejména v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. Původně jde o lesní druh, který se přirozenou cestou dostal do vysokohorských
poloh a do nelesního prostředí. Její výskyt na daném území indikuje určitý stupeň oligotrofnosti (kyselosti) půdního prostředí.
Užívanou částí je plod a list. Plod se sbírá v době úplné zralosti ručně, nebo hřebeny, ale tím dochází k devastaci vlastních keříků. Po sběru se musí dokonale usušit na slunci, nebo ve stínu. List se sbírá od června do konce září sdrhováním a po té se suší ve stínu, nebo na slunci. Hlavní účinnou látkou plodu, je tříslovina, různé organické kyseliny, cukry a barviva.
List obsahuje až 11% tříslovin a látky snižující hladinu cukru v krvi (glukokiny).
Čaj ze sušených listů se používal jako lék při cukrovce, vzhledem k většímu obsahu glukoniů, než u ostatních rostlinných přípravků. Již dříve byl znám prospěšný účinek borůvek na lidské zdraví, obsah řady cenných živina např. výrazný vliv borůvek na ostrost vidění. V poslední době (tedy mezi roky 2000 a 2003) zejména americký výzkum potvrdil přední místo borůvek mezi jinými tzv. zdravými potravinami a prokázal výrazný účinek obsažených antioxidantů a bioflavonoidů na lidské zdraví. (Plody brusnice borůvky byly zařazeny mezi 10 nejzdravějších potravin.) Následně začaly být v širokém měřítku užívány výtažky z plodů k výrobě přípravků, jež zpevňují stěny cév, srdce a zlepšují ostrosti zraku. A tak lidové poznatky o zdraví prospěšném účinku borůvek získané na základě tradice, empírie a intuice byly vědou znovu potvrzeny.
Plody se konzumují buď čerstvé nebo se z nich také vyrábí výborný kompot a sirup se specifickou, nakysle sladkou chutí. Z borůvek se připravují také džemy, marmelády , mošty a víno. Mají výraznou barvu, která se využívá na přibarvování jiných ovocných výrobků. Borůvky lze konzervovat i sušením.
Jindra Fiala (29. 5. 2003), doplnil D. N. (28. 8. 2004)
Borůvka (brusnice borůvka) (Vaccinium myrtillus)
Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při slabé cukrovce. I klinické pokusy potvrdily, že myrtilin snižuje hladinu cukru. Tuto vlastnost poznali už v Zakavkazsku, kde tzv. kutajským čajem ze sušených borůvkových listů léčili cukrovku.
Někteří výzkumníci v této oblasti tvrdí, že, že listy borůvek snižují hladinu cukru v krvi sice mírněji, ale vytrvaleji než pankreatický inzulin.
Zápar (na čaj, na obklad): Dvě lžičky borůvkového listí zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat a použijeme podle potřeby
Odvar z listů se v lidovém léčitelství používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a horních cest dýchacích. Obklady z odvaru se používají na oční záněty, kožní vyrážky, ekzémy a spáleniny. Odvar léčivě působí při žaludečních katarech spojených s křečemi, zvracením
apod. Má močopudné účinky a používá se při hnisavém zánětu močového měchýře.
Odvar (na čaj, kloktadlo, obklad): Čtyři lžičky borůvkového listí zalijeme 250 ml studené vody, uvedeme do varu, ztišíme a zakryté necháme 5 minut vařit. Vypnuté necháme ještě 10 minut louhovat.
Listy, které chceme používat jako drogu, se mohou sbírat od června do srpna. Sčesávají se z větviček, na kterých nejsou již plody. Suší se přirozeným nebo umělým teplem, ve stínu. Před sušením je třeba odstranit cizí příměsi. Drogu je třeba sušit rychleji, v tenkých vrstvách
na čistých, vzdušných a stinných místech. Musí mít po sušení přírodní zelené zbarvení a být bez zápachu. Sbíráme zejména mladší, zcela zdravé listy.
Hlavní obsahovou látkou listí jsou třísloviny, takže se hodí (podobně jako sušené plody) na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale (na rozdíl od plodů) i při zánětech močových cest (jako mírné dezinficiens, močopudný a protizánětlivý prostředek); zevně působí zápar či spíše odvar z borůvkového listí při kožních
onemocněních, například i při lupénce.
Ve srovnání s jiným ovocem mají vysoký obsah tříslovin i plody, ale kupodivu to nemá vliv na jejich chuť, spíše naopak ji činí zajímavou a výraznou.
Plody borůvek jsou jedním z nejzdravějších druhů ovoce vůbec (nejsilnější účinek
bioflavonoidů mají ovšem ostružiny a nejlepší účinek na imunitu šťáva jeřabiny a aronie). Jsou velmi významné pro vysoký obsah bioflavonoidů včetně vitamínu A (v podobě provitamínu - karotenu) a obsah vitamínů C a B a stopových prvků a makroprvků.:
Karoten je provitamínem vitamínu A, ochraňuje imunitní systém, zlepšuje odolnost proti bakteriím a volným radikálům, zvyšuje toleranci na sluneční záření, v podobě vitamínu A: snižuje citlivost (bolestivost) očí na světlo, léčí šeroslepost, zrakovou slabost, napomáhá tvorbě oční purpury, zvyšuje odolnost vůči nákaze dýchacích cest, zkracuje trvání nemoci, udržuje zdravou pleť a vnější vrstvu orgánů a tkání, ale také vlasy, zuby a dásně, napomáhá odstranění stařeckých skvrn, zlepšuje růst těla, posiluje kosti a odporuje léčbu rozedmy plic a onemocnění štítné žlázy.
Na 100 g: pyridoxin = B6 – 0,091 mg, kyselina listová – 2 mikrogramy,
kyselina pantotenová – 1,12 mg, B1 – 30 resp. 36* mikrogramů,
B2 – 37* resp. 60 mikrogramů, malé množství B3 – 0,02* až 0,05 mikrogramů
(někde uváděná hodnota 0,5 mg je patrně mylná), přítomnost niacinu = vitamínu PP nezjištěna.
Pro přítomnost P-faktoru (bioflavonoidy s účinkem na cévy) a slušný obsah vitamínu C
– 11,1* mg, resp. 15 mg na 100 g – mají borůvky pozitivní vliv i na oběhový systém .
Mnohostranný význam pro zdraví mají i obsažené bioflavonoidy (včetně některých tříslovin a karotenoidů) – představují faktor P – ovlivňující cévy a kapiláry; faktor protizánětlivý a protiinfekční; faktor antioxidační – působící proti volným radikálům, zánětům, stárnutí, proti toxicitě kyslíku, na podporu metabolismu a jako prevence rakoviny; faktor podporující účinek vitamínu C.
Plody borůvek
* pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních,
* zvyšují množství moči, čím napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest
* snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, působí preventivně proti infekcím,
* posilují imunitní systém,
* chrání tělesné buňky proti volným radikálům,
* prospívají regeneraci sliznic,
* podporují úsilí o snižování tělesné hmotnost.
* mají i protistresový účinek. Také lesní zvěř vyhledává při silném stresu, např. v době říje, borůvky bohaté na živiony. Vysoce účinné biolátky borůvek uklidňují nervy. Protistresový účinek má například zde obsažený vitamín C, vitamín skupiny B, třísloviny, stopové prvky a makroprvky (např. hořčík) a barviva.
* Borůvky včetně čaje z listí zvyšují odolnost vůči radiaci.
Kromě vody obsahují ovocné cukry (15,3 gramů sacharidů na 100 g).
(Přesto však jsou nepřislazované pokrmy z borůvek vhodné pro diabetiky.)
Také obézním borůvky neškodí, protože jednak monosacharidy neútočí tolik na linii jako di– a některé polysacharidy (např. škroby), jednak borůvky obsahují také látky zlepšující metabolismus.) Dále obsahují třísloviny, kyselinu citronovou, jablečnou, v menší míře jantarovou, chyninovou, mléčnou a další. Z hlediska výživného borůvky obsahují tuky, sacharidy, značné množství draslíku (89 mg), malé množství sodíku (1 mg – výhodné např. pro osoby se sníženou funkcí ledvin; D. N.), významné množství manganu (2,3 – 4,8 mg), vápník (15 mg), hořčík (6 mg), železo (1 mg), měď (0,11 mg – pro organizmus stále ještě významné množství), nevýznamné množství zinku (0,1 mg) a chrom (10 mikrogramů na 100 g). Kalorická hodnota jednoho kilogramu ovoce představuje asi 2400 kJ. Sušené se nakládají
do pravé žitné kořalky. Tato tresť se používá při průjmu. Na polévkovou lžíci teplé vody asi 20 kapek tresti. Dále při úplavici. Při slabém průjmu postačí žvýkat suché bobule, nebo několik hrstí čerstvých. Aby byl účinek vydatnější, mohou se bobule vařit v červeném víně. Borůvka obsahuje barviva a látky, působící proti rakovině.
Rostlinné barvivo antokyan zbarvuje šťávu borůvkových plodů tmavorudě až černomodře. Jde o intenzivní barvivo působící obtížně odstranitelné skvrny na textilu. Lze je využít jako zdravotně neškodné potravinářské barvivo. Borůvkovou marmeládou nebo džemem obarvíme a ochutíme snadno různé krémy, sladký tvaroh, jogurt, ovocné a zmrzlinové poháry apod. Samotné barvivo nemá takovou léčivou sílu jako např. barvivo malin a ostružin, avšak má rovněž ochranný účinek na rostlinné i živočišné buňky. Barviva borůvek se používá
k barvení cukrovinek, nápojů, vína.
Užívá se též odvar z bobulí při aftech. Čerstvé borůvky jsou dobrou potravinou při odtučňování, zvláště, když si je sami trháme. (Nejméně kalorií má ovšem citrón, grapefruit, okurka a meloun.) Sběr borůvek je - kromě houbaření - jednou z mála příležitostí, jak spojit příjemnou rodinnou vycházku do přírody se sběrem lesních plodů.
Z borůvek se nejčastěji připravují zavařeniny - cukrem slazený kompot nebo kompot konzervovaný ve vlastní šťávě sterilizací, bez cukru - vhodný pro diabetiky. Dále se z nich vyrábějí džemy, rosoly, cukrem slazený protlak, marmelády, kompoty, sirupy, koncentrát, víno, též se používá i jako přísada do likérů. Čerstvé borůvky jsou přirozeně sladké, proto se jedí především syrové. Nejzdravější je jejich konzumace bez jakýchkoliv přísad. Vynikající pochoutkou jsou borůvky s cukrem a mlékem nebo smetanou (šlehačkou), ale připravuje se z nich také skvělý borůvkový koláč, vdolky s borůvkami, palačinky, dorty, borůvky ochucují jogurty a zmrzliny. Nesmíme zapomenout ani na tradiční borůvkový žahour, který podáváme k tvarohovým knedlíkům. Můžeme je také zmrazit nebo usušit.
Sušené borůvky se odnepaměti používaly k léčení průjmu a otravy jídlem.
Bobule borůvek se suší i jako čajová surovina, která se osvědčuje jako léčivo při žaludečních a střevních katarech. Díky obsahu tříslovin, antioxidantů a bioflavonoidů má borůvkový čaj podobnou kvalitu a léčebný účinek jako čaj čínský, navíc neobsahuje relativně škodlivý kofein. V plodech borůvek i v listech jsou zřísloviny hlavní účinnou látkou. Plody jsou díky obsažené
tříslovině používány jako prostředek proti průjmu a mají mírně dezinfekční účinky (proti zánětům dutiny ústní a hrtanu).
Čerstvé plody a výrobky (např. borůvkové knedlíky) se mohou zmrazovat jako jiné ovoce a produkty z nich. Užití borůvek je mnohostranné. Proto se vždy vyplatí sběr těchto lesních plodů.
(zdroje: P. Váňa a Pardubické noviny 29. 8. 1997; K. Oberbeil a Ch. Lentzová:
Léčba ovocem a zeleninou; sestavil a doplnil 28. 8. 2004 a 25. 4. 2005 D. N.,
m.j. o číselné hodnoty z publikace P. Stratila ABC zdravé výživy )
Borůvka pro náš zrak
Místo na špici nejzdravějších potravin podle amerických vědců patří borůvkám, tedy pochutině, kterou můžete sbírat zdarma v lesích. Nejenom, že je velmi chutná, ale obsahuje většinu antioxidantů, tedy látek neutralizujících volné radikály a bojujících proti stárnutí buněk.
Jako zaručený prostředek proti průjmu jsou sušené plody této populární rostliny našich lesů známé celá staletí. Kdysi se plody i listy používaly i při onemocněních z nedostatku vitamínu C, včetně kurdějí, při chorobách močových cest a při ledvinových kamenech.
Doslova průlom znamenalo za války zjištění pilotů Královského britského letectva, že se jejich noční vidění zlepšilo od té doby, kdy zyčali snídat borůvkový džen. Podnítilo to intenzivní výzkum této rostliny, který vedl k tomu, že dnes se používá jejího výtažku při léčení celé řady zrakových a jiných obtíží.
Nenahraditelný je účinek výtažku na sítnici. Léčí šeroslepost i špatné vidění, které vzniká jako reakce na prudké denní světlo. (Bolestivost očí ze světla zase bývá způsobena nedostatkem vitamínu A.) Výtažek z borůvky posiluje oční kapilární cévy a usnadňuje přísun okysličené krve do sítnice, což je důležité zejména při cukrovce. V borůvkách obsažené antioxidanty brzdí degenerativní procesy v oku a pomáhají léčit některé oční nemoci.
Doktor Pratt, lékař pracující v nemocnici v La Jolle v Kalifornii, který se zabývá problematikou zdravé výživy se svými americkými kolegy zařadil borůvku mezi 14 nejzdravějších potravin, které nejen slouží jako prevence nemocí a podporují odolnost našeho organizmu, ale podporují i léčbu mnoha nemocí a prodlužují délku života. Doktor Pratt dosáhl pozitivních výsledků dosažených změnou jídelníčku u pacientů trpících poruchami oční sítnice souvisejícími s pokročilým věkem a nedostatkem antioxidantů v běžné stravě.
Borůvkový výtažek je vhodný i k léčení křečových žil a pro lidi s nedostatečným krevním oběhem v končetinách.
Borůvky nemají žádné vedlejší účinky.
(lmš; Spirit 49/2004; Doplnil DN o údaje z článku v Blesku z 3. února 2005 autorů píšících pod značkou alf, vtk)
Borůvky jsou typickým ovocem léta. Sbirají se zpravidla v první polovině července, v suchých a teplých letech i koncem června. V chladnějších a výše položených oblastech najdeme borůvky i během září. Kupované ovoce by mělo být nepoškozené a pružné. Čerstvé borůvky poznáme podle bělavého ojínění plodů. Mimo sezóny jsou v prodeji borůvky zmrazené. Pokud bychom nestihli čerstvé borůvky zpracovat, dáme je zmrazit a různé polotovary či konečné produkty z nich připravíme později. Borůvky musíme nejprve přebrat, pak pečlivě omýt a nechat dobře okapat. Pak je teprve dále zpracováváme. V chladničce při teplotě 4 stupně C vydrží nepomačkané čerstvé plody asi 7 dní. Pak je můžeme bez zavařování a konzervace jen krátce povařit s cukrem jako kompot nebo zavařeninu a vydrží zakryté v chladničce jako polotovar dalších 5 dní. Borůvky z přírody dobře omyjeme. Mohou být infikovány hmyzem, zvířaty či člověkem.
Velkoplodé zahradní borůvky nejsou příliš vhodné pro přímý konzum v čerstvém stavu.