Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deníček vlčích špiců Vrh "I"

 

STRAŠNĚ TO UTEKLO, JAKO VŽDY

A ŠTĚŇÁTKA SE ROZJÍŽDĚJÍ DO NOVÝCH DOMOVŮ

 

Tak se mějte dobře, nedělejte moc veliké lumpárny a dělejte páníkům jen samou radost. 

Byli jste úžasní a snad se s některými vás  brzy setkáme na návštěvě, výletě nebo výstavním kruhu. 

INNEMA  "Ema" měla původně zůstat doma, ale nakonec jsme jí přenechali našim velmi dobrým známým, kteří jsou s námi v blízkém kontaktu.  "Emičku" v budoucnu uchovní a budou pokračovat v chovu "klasických" vlčích špiců.

 

INDY

1-p3080001.jpg

Jako poslední nás opustil na MDŽ a dcery 21.narozeniny, mohutný pejsek INDY, klidnější povahy. Jde do rodinky, kde již mají s pejsky zkušenosti. Plemeno vlčí špic mají sice poprvé, ale nemám strach, že by o pejska nebylo výborně postaráno. K dispozici má velikou zahradu. Bude rozmazlován i cvičen a po boku páníků a dalších členů rodiny je doprovázet na výletech a procházkách. Věřím, že bude skvělým parťákem . Měj se dobře INDY a přeji ti dlouhý a krásný život ve zdraví. 

 

 

IZZI

5-p2240431.jpg

24.2.2020 odjela velká dračice Izzi.  Naše zahradnice a kousalka, která se do všech akcí pustila s vervou. Byla ale i neskutečný mazel a obrovský jedlík. Váhově překonala i skoro všechny pejsky :-)  Půjde do rodinky, kde již chovají vlčí špiclíky pomalu 30 let, takže s nimi mají velikou zkušenost. Do chovu se již nezapojí, ale bude kamarádem na procházkách, výletech i společných aktivitách u domečku s velikou zahradou a ostatními domácími mazlíčky. Bude bydlet nedaleko, takže se určitě budeme často vídat. 

 

 

IGNOR

7-p2240447.jpg

Ignor odjel na statek, kde má k dispozici  velikou zahradu a spousty dalšího zvířectva na starost a hlídání. Bude mít velikou rodinu, která s ním bude chodit po výletech, hledat kešky a mnoho dalších aktivit.  Ignorek byl pejsek, který se zapojoval do všech aktivit, bylo ho vždycky všude plno. Takový malý nebojsa.  Měj se dobře broučku. Věřím, že se ti bude v novém domově líbit. 

 

 

 

INAVHOE

1-p2220424.jpg

Další nás opustil pejsek Ivanhoe.  Takové malé čertisko, ale i mazlík a sebevědomý pejsek s úžasnou povahou. Manželé na svého vysněného pejska čekali rok. Splnili si tak své veliké přání a přála bych, aby byli spokojeni.  Pokud se vše podaří a příroda bude všemu nakloněna, pejsek by se v budoucnu měl zapojit do chovu . Takže se budeme potkávat i na výstavách. Hodně štěstí !!! Jste báječní. 

 

INDIGO

2-p2220428.jpg

Jako první, dne 22.2.2020, odjel do nového domova pejsek Indigo. Byl ze všech pejsků nejsvětlejší a nejhodnější. Držel se stranou většiny skopičin a rvaček se sourozenci, ale hrozně rád aportoval.  Odjel až do Plzně, kde bude dělat společnost slečně při společných výletech, toulkách přírodou, a v létě na chatě.  Věřím, že si vzájemně padnou do oka a budou šťastní. 

 

 

 

 

18.2.2019 (7 týden)

Byli jsme čipovat a očkovat. Štěňátka byla prohlédnuta paní veterinářkou a každému byl vystaven PET PASSPORT.  Všechna jsou zdravá, bez vad, nůžkový skus, žádná kýla. Krásné tmavé masky, mohutné kostry. Většina pejsků už měla  i sestouplá varláka v šourku.  Moc se paní doktorce líbili. Až na jednoho lumpíka byli všichni vzorní,  seděli a ani nekňukli. Jen Ivanhoe při aplikaci čipu zazpíval celou serenádu :-)   Prostě špic, no . Ale i tak je musím pochválit. 

Bohužel nastane smutné období, protože se začneme za pár dní se všemi loučit... Společné fotografie na rozloučenou.

 

22-p2220404.jpg

 

18-p2220390.jpg

20-p2220395.jpg

 

 

 

11.2.2019 (6 týden)

Šťěňátka jsme opět odčervili a začínají vystrkovat růžky a pěkně řádí :-)  Tahají plyšáky, uzle, kousají se navzájem, naše nohy, ruce, ohlodávají klacíky a perou se .  Prostě objevují svět a tříbí se jim už i jejich povahy.  Přiřazujeme  tak štěňátka jednotlivým majitelům, aby k  nim pasovali. Někdo chce klidnější, jiný živější ...  Obvykle jak se projeví v 5-6 týdnech, tak takové povahy zůstávají.  Tak snad se nám to  společně s budoucími majiteli podaří a všichni budou spokojení. 

Letošní zima je bohužel bez sněhu a máme zde stále mokro a bahno, takže venku pobývají opravdu jen sporadicky. Ale to už je u nás snad už tradicí a je jedno, jestli máme vrh v létě , na jaře , podzim nebo zimě. Vždy nás blátivé a mokré období zasáhne plnou měrou. Hrajeme si tak doma v patře, kde mají štěňátka vyhrazenou půlku chodby s prkennou podlahou a mohou se plně věnovat svým hrátkám. 

 

16-p2090066.jpg

03-p2090007.jpg

23-p2090110.jpg

 

 

4.2.2019 (5 týden)

Ve věku 4.5 týdne  se přijížděli na štěňátka podívat návštěvy. Vybírání bylo opravdu těžké. Všechna štěňátka jsou moc hezká a jsou si hodně podobní. Jsou teď hrozně roztomilí. Skotačí, tahají nás za nohavice, vrtí ocásky a předhání se, kdo přiběhne první pro pohlazení.  Počasí se na jeden den umoudřilo, tak  jsme byli venku. To bylo opravdové řádění. 

 

07-p2020318.jpg

15-p2020252.jpg

 

 

28.1.2019 (4 týden)

Proběhlo další odčervení  a začali jsme přikrmovat.  Štěňátkům moc jim chutná. Dostávají granulky namočené ve štěněčím mléce, syrové masíčko a pribináčky . Rostou před očima. Začalo období her a vzájemného kousání a pošťuchování. Už mají prořezané zoubky, takže kousnutí  je bolestivé a Deborka  přestává mít při kojení trpělivost. Ani se jí nedivím :-) 

Počasí nám opět nepřeje, stále prší a je bahno, takže si hrají doma. Ale vůbec jim to nevadí, protože jsou s námi stále v kontaktu. Učíme je proto čistotě, aby chodili na pleny, pročesáváme jim kožíšek a probíhá socializace.  Přivykají si na různé  zvuky chodu domácnosti  / radio, televizi , vysavač, mixér...  /

 

01-p1250068.jpg

1-p1220008.jpg

 

 

 

21.1.2019 (3 týden)

Už koukáme a snažíme se stavět na vratné nožky a objevovat svět .  Protože jsme ale velmi kulatí, moc nám to nejde laugh 

Štěňátkům začal růst hustý kožíšek a občas už se projevují knikáním a lehkým zavrčením. Jsou ale neskutečně hodní a více dne stále prospinkají . Nic jim nechybí, stále  se kojí a jsou opravdu zlatí. Uvidíme, jak jim bude stačit mléko od maminky, ale určitě začneme brzy s příkrmem. Váha ve střech týdnech se pohybovala od 1600g - 1800 g.

 

3-p1190037.jpg

 

 

 

14.1.2019 (2 týden)

Deborky miminka rostou, rostou a rostou. Je to zatím její nejsilnější a nejmohutnější vrh špiclíčků, jaký měla. Štěňátka se zatím moc neprojevují, protože  jsou stále plně kojena. Napijí se a doslova odpadnou a spinkají a spinkají do dalšího kojení. Deborka si intervaly mezi kojení řídí plně sama. Buď zůstane spinkat s nimi v ohrádce, nebo skočí za ní a spinká na chladnějších dlaždičkách. 

Ostříhala jsem všem drápky na předních nožkách, aby mamku neporanila a proběhlo první odčervení pastou Banminth, což se jim vůbec nelíbilo wink

Všechna štěňátka jsou již rezervovaná a páníci jim vymysleli krásná jména.

 

02-p1010262.jpg

 

 

7.1.2019 (1 týden)

Deborka pilně kojí a vzorně se stará. Je úžasná máma a jako vždy se od miminek nehne. Štěňátka zdvojnásobila své porodní váhy a váží od 700 do 800 g.  Jsou  to naši malí medvědi  laugh

Všechna štěňátka jsou již předběžně zadaná a budoucí páníci se už velmi těší a vymýšlí jim jména. Bohužel jsme museli zklamat několik zájemců o fenečky, protože jsme jich měli opravdu hodně, ale fenky máme jen dvě. 

 

16-p1070223.jpg

 

 

 

31.12.2019 (úterý)

V ranních hodinách na Silvestr, se Deborce narodil  Vrh "I". Otcem je Alexander in Memory of Hellas. Máme překrásné 4 pejsky a 2 fenečky. Deborka štěňátka po porodu vybavila z plodových obalů, očistila a překousala pupečníky. Já je dosušila, zvážila a označila barevnými mašličkami. Vrh je to nádherný a velmi vyrovnaný. Váhy od 358 g - 404 g. Porod začal ve 3:50 hodin a skončil  v 10:10 hodin. Debí jako vždy rodila rychle, bez komplikací a v pohodě.  Bohužel poslední, pátý pejsek cestu na svět nepřežil. Napil se plodové vody a už se mi ho nepodařilo oživit. Ostatní štěňátka jsou v pořádku, silná, životaschopná a moc hezká. Deborka je také v pořádku. Byla prohlédnuta paní veterinářkou, dostala injekci oxytocinu na dočištění  a žádné poporodní komplikace nehrozí. Mám ze všech obrovskou radost. 

 

 

1-p1010083.jpg

 

 9-p1010051.jpg