Vánoční polévky
Lehká rybí polévka s knedlíčky
Vánoční recept:
2 hlavy kapra, 1 lžíce másla, 1 menší mrkev, kousek celeru, 5 kuliček pepře a nového koření, 2 bobkové listy, sůl, petrželka
knedlíčky: 1 houska, sůl, bílý pepř, 125 g jiker a mlíčí, strouhanka, špetka muškátového květu, petrželka
Hlavy kapra dobře vypereme, odstraníme žábry a oči. Zeleninu očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Hlavy vložíme do vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a hlavy uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme knedlíčky. Jikry a mlíčí utřeme se solí. Housku natrháme na kousky namočíme ji ve vodě, vymačkáme a přidáme k vnitřnostem. Promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Podle potřeby přidáme strouhanku a můžeme přimíchat i nasekanou petrželku. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vkládáme do vroucí vody. Vaříme 2-3 minuty a poté vyndáme z hrnce. Polévku scedíme přes jemný cedník. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce ji orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Podle chuti osolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku. Hlavy obereme, maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Při podávání vkládáme do polévky knedlíčky.
TIP
V některých rodinách se kapr na štědrovečerní tabuli neujal, a tak chybí i základní suroviny na přípravu polévky. Na přípravu rybí polévky ale nemusíte mít jen kapří hlavy. Můžete ji připravit z rybího filé nebo jiných mořských ryb. Jen místo knedlíčků z jiker a mlíčí do ní dejte krutonky z nakrájené veky, osmažené na másle (vylepšit je můžete špetkou koření).
zpět
Horská polévka
Vánoční recept:
1 větší cibule, lžíce domácího sádla, 2 větší hrsti sušených hub (nejlépe hřiby), 3 vejce na usmažení, 10 dkg chlebového kvasu, 3 velké brambory
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na sádle. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, houby a zalijeme vodou. Necháme vařit až brambory a houby změknou. Pak přidáme rozmíchaný kvas a opatrně 15 minut povaříme. Hustotou polévku ředíme opět vodou. Nakonec přidáme smažená vejce. Na vánoční oběd polévka úplně postačí.
zpět
Norská vánoční polévka
Vánoční recept:
3 ks filé, celer, mrkev, petržel, hrášek, kukuřici, 2 bobkové listy, 1 lžička nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžička koření na ryby, cibule, 2 stroužky česneku, sůl, smetana celá, jíšku, 1 kostka drůbežího bujonu
Vše dáme vařit, a když je to měkké zahustíme. Potom nalijeme smetanu a necháme probublat.
zpět
Vánoční čočková polévka
Vánoční recept:
640 g čočky, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g pórku, 50 g čerstvé červené papriky, 50 g nasekaných vlašských ořechů, podle chuti čerstvá petrželka, 60 g hladké mouky, 80 g másla, špetka soli
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme do studené nesolené vody. Druhý den vodu scedíme, čočku vložíme do zeleninového vývaru a uvaříme doměkka. Nakonec zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme kořením, přidáme jemně nasekané ořechy, špetku soli a drobně nakrájenou papriku a pórek. Zalijeme zbytkem vývaru a krátce povaříme. Před podáním na stůl ozdobíme čerstvou petrželkou.
Vánoční kapr
Smažený kapr
Vánoční recept:
1 naporcovaný kapr, 2 citróny, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, olej, sůl
Rybí porce osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň 20 minut odležet v chladu.
Před smažením rybu poprášíme moukou, namočíme ve vejcích rozšlehaných s mlékem a obalíme v prosáté strouhance. Smažíme pomalu ve větší dávce tuku, aby se ryba dostatečně propekla, zvlášť když jsou porce silnější. Nejchutnější je ryba smažená ve fritovacím hrnci.
Smažené porce ryby necháme okapat na ubrousku, ozdobíme je plátkem citrónu a snítkou petrželky a podáváme s bramborovým salátem nebo s bramborovou kaší.
zpět
Kapr na černo s mandlemi
Vánoční recept:
800 g kapra, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, 1 menší cibule, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, několik zrnek celého pepře a nového koření, 3 lístky bobkového listu, špetka tymiánu, 80 g olivového oleje, 2 lžíce octa, 40 g perníku na strouhání, 1 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 1 lžíce cukru, 60 g mandlí, 60 g sušených švestek
Kapra dobře očistíme, nakrájíme na porce a omyjeme. Jednotlivé porce osolíme a necháme chvíli odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Zeleninu vložíme na rozehřátý olej a krátce orestujeme. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a orestujeme se zeleninou. K zelenině dáme lžíci protlaku, promícháme a zalijeme vodou. Do základu přidáme koření, špetku soli a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme porce kapra a necháme 10-15 minut vařit. Vařeného kapra přendáme na talíř a překryjeme fólií (aby ryba neoschla a neztmavla). Do základu přimícháme najemno nastrouhaný perník, červené víno a švestková povidla. Ochutíme solí a cukrem a necháme dobře provařit. Mezitím krátce povaříme sušené švestky a pak přidáme rozinky. Omáčku propasírujeme přes jemné síto a přidáme rozinky, spařené a oloupané mandle a nakrájené švestky, které jsme slili. Omáčku ještě jednou krátce povaříme. Do částečně vychladlé omáčky naskládáme porce kapra a necháme do druhého dne odležet. Uleželý kapr chutná lépe. Podáváme s bramborovými kroketami nebo houskovými knedlíky
zpět
Kapr na sardelích
Vánoční recept:
4 porce kapra, sůl, citron, sardelovou pastu, 80 g másla, 40 g cibule, 20 g strouhanky, 10 g mouky, 1/3 l kysané smetany
Porce kapra nařízneme na masité straně ostrým nožem. Do každého zářezu vložíme kousek citronu bez jader, porce osolíme a složíme do pekáče na nadrobno nakrájenou a na másle usmaženou cibuli. Každou porci potřeme sardelovou pastou, posypeme jemnou strouhankou a dáme na 20 minut péci. Při pečení kapra podléváme. Pak maso urovnáme na mísu, šťávu zaprášíme moukou, podusíme a zalijeme kysanou smetanou. Procezenou omáčku nalijeme na kapra.
zpět
Kapr pečený na česneku
Vánoční recept:
4 porce kapra, hlavičku česneku, šťávu z 1 citronu, sůl, 80 g rostlinného oleje
Rybu marinujeme v citrónové šťávě, oleji a česneku utřeném se solí. Necháme asi hodinu odležet. Vložíme do vymazaného pekáče a pečeme v silně vyhřáté troubě 10 minut. Pak obrátíme a za občasného polévání vypečenou šťávou 15 minut zvolna dopékáme. Podáváme s bramborovým salátem bez majonézy.
zpět
Kapr s citronovou omáčkou
Vánoční recept:
1 kapra do 2 kg, 3 paličky česneku, 2 dl oleje, 2-3 dl bílého vína, pepř, sůl
omáčka: 200 g másla, 4 žloutky, šťávu ze 2 citronů, lžíci rozsekaných kaparů
Kapra očistíme, vykucháme, osolíme a necháme asi 2 h odpočinout. Stroužky česneku oloupeme, naplníme jimi kapra a zašijeme. Pak kapra potřeme olejem, poprášíme pepřem a na vymaštěném pekáči dáme péci do vyhřáté trouby. Během pečení podléváme vínem. Máslo zvolna rozpustíme, vmícháme do něj citrónovou šťávu s kapary, odstavíme a postupně vmícháme žloutky. Kapra naporcujeme a jednotlivé porce poléváme omáčkou.
zpět
Kapr s mandlemi
Vánoční recept:
4 porce kapra, kostku masoxu, 1-2 stroužky česneku, 40 g mandlí, citron, 100 g cibule, 40 g másla, 20 g oleje, pepř, sůl
Porce kapra pokapeme citr. šťávou a necháme asi hodinu odležet. Nasekanou cibuli a prolisovaný česnek dáme do kastrolu se zahřátým olejem a lehce zpěníme, aby cibule zůstala světlá. Přidáme sekané loupané mandle, zalijeme vývarem z masoxu a povaříme. Zapékací misku vymažeme máslem, naskládáme do ní zbylou na kroužky rozebranou cibuli. Na ní položíme porce kapra, poklademe plátky másla a dáme do trouby. Po 8 min. přelijeme omáčkou s mandlemi a dopečeme.
zpět
Plněný vánoční kapr
Vánoční recept:
velký kapr, sůl, česnek, kmín a různé koření dle chuti, 2 vajíčka, máslo nebo olej, žampióny, hrášek, oříšky, salám nebo klobáska, cibule, popř. dle chuti další zeleninu, 2 rohlíky
Nádivka: dva žloutky vyšleháme s trochou másla, solí, česnekem a kořením. Přidáme ořechy, houby, hrášek, nakrájený salám, cibuli popř. další ingredience a na kostičky nakrájené rohlíky. Ze dvou bílků vyšleháme sníh, smícháme dohromady a nacpeme do kapra.
Neporcovaného vykuchaného a umytého kapra naložíme na jednu noc do soli, česneku a kmínu. Potom ho znovu trochu opláchneme, naplníme nádivkou, zašijeme, posypeme trochu kořením (třeba grilovacím), pokapeme olejem nebo máslem a dáme na hodinu a půl péct do trouby. Křupavého kapra pak celého vyjmeme na mísu a nazdobíme banánem a pomerančem a servírujeme.
zpět
Vánoční kapr na pivě
Vánoční recept:
6 porcí kapra, sůl, pepř, 250 ml světlého piva, 2 lžíce oleje, 1 cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika
Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne však vším) a vložíme asi na hodinku do lednice. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme do změknutí.
Příloha: bramborový salát, bramborová kaše, chléb:
zpět
Vánoční kapr na šalvěji
Vánoční recept:
700 g kapra, 1 snítku čerstvé šalvěje nebo 1 lžíci sušené, 5 lžic másla, 2 lžíce opražených mandlí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 ml bílého vína, 300 g rýže, sůl, mletý pepř a kari koření dle potřeby
Šalvěj opereme a lístečky pokrájíme najemno. Rozinky spaříme a potom namočíme asi na hodinu do bílého vína. Kapra opatrně vykostíme a maso nakrájíme na kousky. Pokapeme je citrónovou šťávou, osolíme a hustě posypeme bylinkami. V chladničce ponecháme asi 30 minut odležet. Mezitím připravíme rýži - důkladně ji propláchneme a scedíme. Poté ji krátce orestujeme na másle, osolíme, okořeníme kari kořením a zalijeme vodou. Na mírnějším plameni nebo v troubě dusíme asi 20 minut. Rybí filety zvolna opečeme na obou stranách na polovině másla. Když jsou hotové, přidáme do vypečené šťávy mandle a rozinky. Prohřejeme a podáváme s kari rýží.
zpět
Zamagurský kapr
Vánoční recept:
750 g brambor, kapra, sůl, česnek, olej, cibuli, 3 papriky, 5 dl smetany
Brambory uvaříme, kapra rozdělíme na porce, osolíme, potřeme česnekem a na oleji po obou stranách osmahneme. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme je také na oleji společně s nakrájenou cibulí a paprikami. Do vymaštěné zapékací mísy naskládáme porce kapra, zakryjeme bramborovou směsí, zalijeme smetanou a zapečeme. Podáváme s černým chlebem.
zpět
Bramborový salát
Bramborový salát s okurkou
Vánoční recept:
1 kg brambor, 1 velká salátová okurka, 2 cibule, sůl, 5 lžic octa, pepř, špetka cukru, petrželová nať, 1 svazek kopru, 125 g kysané smetany, 4-5 lžic mléka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na plátky a s nasekanou cibulí přidáme k bramborám. Nasekáme nať a kopr a smícháme se smetanou a mlékem. Promícháme s bramborami a necháme odstát.
zpět
Bramborový salát s vejci a majonézou
Vánoční recept:
600 g brambor, 2 sterilované okurky, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 vejce uvařené na tvrdo, 1 cibule, hořčice, sůl, ocet
Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a necháme vychladnout. Brambory, vejce a okurky nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno. Majonézu promícháme s jogurtem, octem, solí a pepřem, přidáme k připraveným potravinám, promícháme dvěma vařečkami a necháme v chladnu proležet.
zpět
Rychlý bramborový salát
Vánoční recept:
3/4 kg brambor, 1 salátová okurka, 2 cibule, sůl, pepř, majonéza
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na tenká kolečka, nejlépe v robotu. Stejně tak nakrájíme i okurku s cibulí. Zamícháme, ochutíme a přidáme majonézu. Salát je rychlý a osvěžující.
zpět
Bramborový salát s vejci a ředkvičkami
Vánoční recept:
600 g brambor, 2 vejce, 4 jarní cibulky, svazek ředkviček, 100 g sójových klíčků, 5 lžic vývaru z kuřete, 3 lžíce vinného octa, sůl, pepř, 2 lžíce bílého jogurtu, 6 lžic majolky
Brambory povaříme ve slupce ve vroucí vodě asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a nasekáme. Zelenou cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Ředkvičky omyjeme, zbavíme zelených částí a pokrájíme. Pak je krátce povaříme ve vroucí vodě a slijeme. Brambory promícháme s vejci, cibulkou a ředkvičkami, přidáme sójové klíčky. Vývar smícháme s octem a okořeníme. Dresinkem zalijeme salát a necháme jej na chladném místě asi 15 minut uležet. Salát podáváme na míse s bílým pečivem a pivem nebo mlékem.
zpět
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Vánoční recept:
350 g polohrubé mouky, 250 g tuku (Hery), 100 g cukru, 140 g ořechů (nejlépe vlašských) rozemletých, cukr moučka s vanilkou na obalování
Vše zpracujeme v těsto, tvoříme či vykrajujeme rohlíčky a po upečení ihned obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
zpět
Vánočka
Vánoční recept:
1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé), 2 menší zarovnané lžičky soli, 20 dkg cukru, 1vanilkový cukr, citrónová kůra, mandle, rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp. s rumem), 20 –25 dkg tuku (rozpustit), 3 žloutky, 5 –6 dkg droždí (kvásek), 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobeného droždí), promícháme a necháme u tepla kynout. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
zpět
Biskupský chlebíček
Vánoční recept:
Těsto: 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (sekané mandle, sekané oříšky, hrozinky, sušené hrušky, datle, fíky či kandované ovoce), máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobu: oříšková poleva z polotovaru nebo čokoládová poleva
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přimícháme asi polovinu cukru. Postupně zašleháváme žloutky, vždy asi se třetinou mouky a třetinou zbylého cukru. Do takto připraveného těsta přidáme směs nadrobno nasekaného ovoce a oříšků a lehce promícháme. Těsto vlijeme do úzké vyšší formy, kterou předtím vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Upečený prochladlý chlebíček polijeme čokoládovou nebo oříškovou polevou.
zpět
Kokosky
Vánoční recept:
Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.
zpět
Linecké pečivo
Vánoční recept:
25 dkg hladké mouky, 13 dkg moučkového cukru, 15 dkg tuku, 1 vejce, půl prášku do pečiva
Suroviny zpracujeme na tuhé těsto a necháme 2 hodiny v chladu odležet. Na válu posypaném hladkou moukou těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka. Jedné polovině koleček ještě malým kolečkem nebo hvězdičkou vykrojíme střed. Pečeme při 180°C na vymazaném plechu nebo na pečícím papíře. Vychladlá kolečka potřeme višňovou nebo rybízovou marmeládou a slepíme.
zpět