Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Další soupeř Suchdol nad Lužnicí

19. 8. 2016

Přijeďte podpořit náš tým do Suchdola nad Lužnicí kde náš A tým změří síly s místním Sokolem. Hraje se v Suchdole nad Lužnicí v sobotu 20.8.2016 od 17:00hod. A v článku pár informací o soupeři. Soupeř má bohatou fotbalovou historii a naše hráče nečeká lehké utkání! 

Sokol Suchdol nad Lužnicí

Převzato ze stránek Suchdula nad Lužnicí.

Místní tým pokračuje v tradici suchdolské kopané, jejíž vznik je datován rokem 1923. V květnu 1920 již vznikl místní Sokol, který však s kopanou nepočítal. A tak vyznavači kulatého míče založili sami v r. 1923 suchdolský Sportovní klub. Počáteční nadšení vystřídaly potíže. V prvé řadě scházelo hřiště, nebo jakákoliv hrací plocha, na tréninkovou se nedalo ani pomyslet. Zápasy se hrály po celém okolí, dokonce v Tušti a Boru. Rozepře, které vznikaly při zajišťování přiměřeného pozemku, byly příčinou pozvolného zániku klubu. Definitivní vzkříšení nastalo v r.1933, kdy se k činnosti přihlásil SK Suchdol nad Luž. , který v té době již měl nejen 2 mužstva dospělých hráčů, ale také dorostence a žáky. Zlomovým okamžikem se stal rok 1937, kdy firma Zimmer, která regulovala řeku Lužnici, dala možnost vzniku předpisové hrací plochy.

Po 2.světové válce vypukla snaha o sloučení celé suchdolské tělovýchovy. Záměr byl naplněn až v r.1948, kdy se místní kluby DTJ a Sokol sjednotily v jeden celek. Následovalo i spojení obou hřišť v jedno, dále pak rozšíření o další přilehlý pozemek, tak aby celková plocha odpovídala potřebám kopané. Pozemky však na sebe úrovní nenavazovaly, srovnání si vyžádalo mnoho úsilí při rozvozu zeminy. Práce na úpravách trvaly až do konce r. 1949, premiérový zápas na novém hřišti byl sehrán na jaře r. 1950. V r. 1953 byl do Suchdola trvale umístěn útvar Pohraniční stráže a zdejší kopanou ovládla na 7 let Rudá hvězda. Po skončení její činnosti přestoupili sportovci do civilního klubu, který se na jejich žádost přejmenoval na TJ Tatran. V nové TJ zaujala nejpřednější místo právě kopaná, která se prezentovala i úspěchy. Suchdol navštívila mužstva celorepublikového významu, nejprve v r. 1974 Slavia Praha /ta poprvé i v r. 1950/, následovala pak Sparta Praha a v r.1984 českoslovenští internacionálové. Nejvýrazněji se do paměti všech místních hráčů a fanoušků vryla opakovaná představení Dukly Praha, která přijela do Suchdola celkem 5x. Styk místní TJ s tehdy špičkovým týmem, který byl plný reprezentantů, nebyl náhodný. Zasloužil se o něj suchdolský rodák MUDr.Miloš Trůbl, lékař Dukly Praha, který se stále vracel domů a živě se zajímal nejen o suchdolský sport, ale také vše k jeho prospěchu učinil. 

Vpravdě zlaté časy suchdolského fotbalu začaly roce 1969, kdy Tatran poprvé postoupil do krajského přeboru. Po jedné sezóně sice sestoupil, ale pak přišel největší úspěch zdejšího fotbalu. V roce 1973 Tatran opět postoupil, dokonce skončil na čtvrtém místě, a tak si nejvyšší soutěž zahrál ještě další sezónu. Od roku 1969 do roku 1989 viděli diváci v Suchdole celkem šest ročníků krajského přeboru. Tím také slavná éra Tatranu skončila. Po listopadu 1989 přišli jeho horší časy. V roce 1991 se bývalí členové Sokola poprvé pokusili o obnovení této organizace a založili prozatímní výbor. V dubnu roku 1992 už byla na pořadu ustavující schůze, která mimo jiné rozhodla o převzetí historického majetku Sokola od TJ Tatran, byla to budova Sokolovny a část fotbalového hřiště. V říjnu téhož roku se sešly na valné hromadě i členové Tatranu. Nakonec až na třetí společné valné hromadě členů Tatranu a Sokolu přítomní odhlasovali přechod Tatranu do Sokolu k 31.12. 1992. Hlavním důvodem byly majetkoprávní nesrovnalosti mezi organizacemi a obava fotbalového oddílu o další existenci jediné hrací plochy v obci. Zánikem Tatranu se Sokol stal největší suchdolskou společenskou organizací. Fotbalový oddíl pod novou hlavičkou potkala nezáviděníhodná krize, a to zcela z jednoduchého důvodu: po pádu železné opony skončila existence i Pohraniční stráže a zdejší fotbalisté se museli spolehnout sami na sebe. Odchod vojáků byl pochopitelně citelně znát a hráči Suchdola sestoupili do 1.B třídy. Po roce se sice vrátili, ale v letech 1996-1999 kopali opět nižší soutěž. Následně v sezóně 1999-2000 se oddíl vrátil do 1.A třídy. K vysněnému cíli, k postupu do krajského přeboru, měl tým nejblíže v sezóně 2000 – 2001, když skončil na druhém místě.