Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Představujeme AMFORU - díl 4

29. 8. 2016

salava-petr.jpg

 

 

 

 

 

 

Petr Salava

prezident a zakladatel Amfora klubu Praha

Životopis

Narozen 7.8.1955 v Nymburce,ve znamení Lva. Otec ing. Vlastimil Salava a matka Jana Salavová.

Původně chtěl být elektrotechnikem, ale zlákal ho jiný svět… Jako devatenáctiletý založil v roce 1974 fotbalový klub osobností AMFORA, který v roce 2014 oslavil 40 let činnosti. Od roku 1980 doposud profesionální diskžokej. Odehrál již přes 5.700 diskoték, ale poslední roky uvádí diskotéky už jen sporadicky. V letech 1989-1996 působil v Čs. rozhlase, uváděl především oblíbený Noční proud.

Od roku 1985 spolupracuje s Čs. televizí. Uváděl Hitparádu ČST, Hity roku 1988,1989, Popkoktejl, Sportovce roku, soutěž Věčná hra a další pořady. Od roku 1994 spolupracuje s TV Nova. Moderoval pořady Gólparáda, Český bodygard, Babeta, Derby, Fotbalista roku a Miss aerobik. Na TV Prima moderoval opakovaně vyhlášení Nejlepší fotbalové XI. ČR a soutěžní pořad Bezva rodina. Na řadě projektů se podílel i jako scénárista a producent.

V letech 1985-89 uváděl hokejové studio pražské Sparty a první u nás uplatnil a naučil slavné "mexické vlny". Několikrát moderoval Mistrovství ČR ve sportovním aerobiku. Od roku 1993 spolupracoval několik let s ČMFS a "žhavil" diváky při utkáních fotbalové reprezentace.

Je autorem slavného pokřiku a následného skákání „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop“. Už 3x zažil postup na ME a MS. V roce 1996 se s mikrofonem dostal až na slavný Old Trafford, stadion Manchesteru United, kde zdravil české diváky v hledišti před semifinále s Francií. Naše fotbalisty,vicemistry Evropy, potom vítal v Praze na Staroměstském náměstí. Dalším byl rok 1997 a postup do Francie a naposledy zápas s Holandskem v Praze na Letné, který znamenal postup na ME 2004 v Portugalsku. Společně s Martinem Dejdarem uváděl v roce 1998 10-ti hodinový pořad připravený pro několik desítek tisíc fanoušků opět na Staroměstském náměstí v Praze. Slavil se příjezd našich hokejistů, olympijských vítězů z Nagana.

Agentura Amfora, kterou Petr založil v roce 1991 a která začala fungovat od roku 1992, produkuje ročně okolo 120 sportovních a kulturních akcí. Častá spolupráce s TK PLUS Prostějov přinesla i setkání s Jaromírem Jágrem, Sergejem Bubkou, Janem Železným, Romanem Šebrlem, Ivanem Lemdlem, Petem Samprasem, Usainem Boltem, Petrou Kvitovou, Tomášem Berdychem a dalšími hvězdami.

S fotbalovým klubem Amfora navštívil 30 zemí světa včetně Řecka, Portugalska, Tuniska, Brazílie, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu,Thajska, Ruska, Indonésie, Jihoafrické republiky, Kostariky, Spojených Arabských Emirátů, USA, Chile, Paraguaye, Kambodže (kde byl klub Amfora přijat králem Norodomem Sihamonim), Finska, Keni, Švýcarska, Polska, Maďarska, Vatikánu a dalších.

Od roku 1991 uvádí s Janem Čenským, Michalem Nesvadbou a mnoha dalšími hosty Vánoční show pro děti do 12 let. Každý rok toto turné zahrnuje 12 - 25 představení (celkem už 604 x) a Petr turné také sám produkuje.

Jako moderátor vystřídal řadu partnerek, kterými byly postupně: Renata Dlouhá, Mahulena Bočanová, Olga Šípková, Yveta Blanarovičová, Tereza Kostková, Kateřina Brožová, Jana Štefánková, Iva Kubelková, Jana Nováková-Adamcová, Světlana Zárubová a další.

Od roku 1996 připravuje Petr s Ing. Valisisem Panatsisem, majitelem CK Greece Tours Prague, programové kluby "Greece Tours Prague  CLUB". Této letní akce se zúčastnily desítky osobností a stovky klientů CK GTP.

V únoru roku 2002 byl Petr poctěn úlohou svědka Heleny Vondráčkové při její svatbě s Martinem Michalem.

Petr společně s Josefem Koktou a Vlastislavem Přečkem uvedl v roce 2001 v život tenisové turné ATT 2001 - Amfora Tenis Tour. Toto turné, kde soupeřilo 36 tenistů ze světa kultury a podnikatelů si získalo velkou oblibu. Od roku 2002 je každoročně nachystáno i další tenisové turné CATT by PerDormire. V roce 2011 odstartovala historie projektu Amfora Premier Golf Tour. Petr rád běhá, jezdí na kole, hraje tenis, golf a fotbal a v zimě lyžuje. Životním sportovním úspěchem je pro něj dvojnásobné dokončení slavných Běchovic ve více, jak průměrném čase. Baví ho tradiční i nové projekty a práce je pro něj velkým koníčkem. Mezi jeho nejúspěšnější projekty patří obří plesy společností Whirlpool a  ČERVA EXPORT IMPORT na pražském Žofíně, seriál Sportovců roku Olomouckého kraje, Moravskoslezského kraje a nově i Jihomoravského kraje, spolupráce při realizaci atletických mítinků SUPER GRAND PRIX Zlatá tretra, tradičních Plesů V ŽITĚ módní návrhářky Beaty Rajské, Dětské dny Městské části Praha 3 a další zajímavé akce, jako v letech 2007-2009 vyhlášení nejlepších Sportovců Ministerstva vnitra. V listopadu 2014 oslavil spolu s 930 hosty, monstrózním pořadem v pražském Divadle Hybernia, 40.narozeniny klubu Amfora. Velmi úspěšné byly v poslední době koncerty Trocha vánoční nostalgie, Jožka Černý 70, Josef Laufer 70, Stanislav Hložek 60, vše v pražském Divadle Hybernia. Pro příležitost životního jubilea Petry Janů připravil Petr se svým týmem velké narozeninové turné. Úspěšné bylo i turné "Hvězdný tandem Petra Janů a Eva Pilarová". Petr opakovaně připravuje (spolu s Markem Ebenem) galavečery Kulturní počiny roku. Úspěšně spolupracuje i s Karlem Gottem.

Petr se často věnuje charitě a spolu s klubem Amfora podporuje např. Hamzovu odbornou léčebnu Luže Košumberk, Klub opuštěných maminek Trutnov, ZOO Chleby a všeobecně pak dětský a mládežnický fotbal. Za to byl Petr (a samozřejmě Amfora) opakovaně oceněn Čestným uznáním ČMFS a FAČR. Svoje vyznamenání připojil i Český olympijský výbor. 

Petr je otcem dcery Petry (1981) a syna Matěje (2007). Má už i dva vnuky Mikuláše a Eduarda.