Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

On-line zpravodajství 2011

31. 7. 2011

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 26.7. 2011     + + + + +

  • Dnešní ranní nástup dětem velmi rychle prozradil, která země je čeká při dnešní etapě celotáborové hry. Lovec s puškou a vlajka Keni je tentokrát zavedli na africký kontinent, na opravdové safari. Úkolem bylo projít v týmech vyznačenou trasu a zapamatovat si obrázky zvířat, které byly umístěny v přírodě na charakteristických místech pro tato zvířata. Po návratu do tábora musel tým zapsat ve stanoveném časovém limitu seznam co nejvíce zvířat a navíc ve správném pořadí, jak je viděl.
  • Odpoledním programem se stalo vyhlášení výsledků táborové poutě a rozdávání cen. Děti dostaly spoustu plyšáků, hraček a sladkostí. Po nástupu jsme se společně naučili letošní táborovou písničku. Když nám počasí bude přát, uslyšíte ji v podání dětí před pátečním odjezdem. Pak následovala dřívější večeře, protože jsme očekávali vzácnou návštěvu, o které ovšem děti nic nevěděly.
  • V 17:00 se ozvalo kvílení sirén, objevily se záblesky modrých majáčků a do tábora dorazil elitní zásahový tým policie ČR v počtu sedmi mužů a dvou vozidel. Pak už následoval jen a jen nadmíru zajímavý program.
  • V první části nám předvedli muži zákona ukázku výcviku. Různé druhy sebeobrany, úderů a kopů. Závěr této ukázky byl nečekaný. Všichni čtyři policisté si lehli na záda na zem a 4 děti z každého oddílu přeběhly po jejich hrudnících a břichu, jako přes lávku. My vedoucí jsme si chtěli udělat vtípek a zařadili jsme se jako poslední oddíl. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme dostali pokyn k přeběhnutí i my. Tedy klobouk dolů, běžel jsem taky a mám 120 kg. Hoši se pak zvedli a pokračovali dál.
  • Druhou částí ukázky byl zásah proti pachatelům trestného činu loupeže. Čest být pachatelem se dostala našim dvěma vedoucím. Zásahová vozidla odjela z areálu a pak už vše následovalo v rychlém sledu, jako v akčním filmu. Bleskový příjezd obou vozidel, zneškodnění prvního pachatele, pokus druhého o útok tyčí, následné zneškodnění a bleskový odjezd z tábora.
  • Ve třetí části si děti mohly povídat s policisty, na všechno si sáhnout, na všechno se zeptat. Našich "sedm statečných" obětavě odpovídalo na všechny dotazy dětí a trpělivě vysvětlovalo každou podrobnost. Kluky nejvíc bavila prohlídka zbraní a výstroje, děvčata se projela policejním autem, s majáky a sirénami. Poslední ukázkou byl způsob vycviku těchto speciálních jednotek a na improvizované překážkové dráze soutěžily děti přímo s policisty i mezi sebou vzájemně.
  • Se všemi vedoucími jsme se shodli, že by byla velká škoda nevyužít vzácné návštěvy na stezce odvahy pro starší děti. Po krátké poradě a upřesnění hlavních pravidel jsme připravili pro starší děti noční bojovou hru. Jejich prvním úkolem bylo vyzvednutí vlajky týmu, druhým pak bylo doručit tuto vlajku do tábora v co nejkratším čase při co nejmenších "ztrátách na životech". Na cestě zpět do tábora totiž naděti čekaly dva týmy - ALFA a BETA. Vzájemně propojené nejmodernější technikou a samozřejmě perfektně secvičené - naši policisté. Jsou to opravdu tvrdí hoši, děti po nich nejednou šlapaly a ničeho si nevšimly, možná i díky obleku zvanému HEJKAL - dokonalému maskování. Jak děti později vyprávěly, najednou se objevila ze tmy ruka, zkušeným chvatem je stáhla a pak už byli zajatci odváděni na shromaždiště, kde jim naši vedoucí udělali na ruku znamení, že byli chyceni. Poté je odeslali do tábora. Celkem se hry zůčastnilo asi 60 dětí. Sedmi mužům zákona uniklo pouhých 12. Celá hra skončila v 1:00 a všechny děti ulehly ke spánku v pořádku. Budíček jsme posunuli na 9:00 a odpustili rozcvičku.
  • Rozloučili jsme se s naší vzacnou návštěvou a posíláme jim tímto (vzhledem k charakteru jejich práce) anonymní, leč upřímné poděkování nejen za to co udělali pro naše děti na táboře, ale hlavně za to co dělají pro všechny z nás.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 25.7. 2011     + + + + +

  • Mohlo by se zdát, že počasí táboření nepřeje, ale opak je pravdou. Když je pod mrakem, ale neprší, je ideální prostor ke sportování, které je daleko méně náročnější. A tak jsme dnes dopoledne vyhlásili turnaj v přehazované, vybíjené, fotbale a ping-pongu. Děti se rozdělily na soutěžící a diváky a předvedly brilantní sportovní výkony.
  • Odpoledne jsme pro děti uspořádali táborovou pouť. Disciplíny byly více než lákavé - prolézání žebříkem, střílení ze vzduchovek na papírové růže, srážení pyramidy válečků tenisovými míčky, šipky, skákání v pytlech, stříhání sladkostí , zavěšených na niti, poslepu a mnoho dalších.
  • Večer jsme pro děti uspořádali pouťovou diskotéku a jako každoročně jsme oslavili jeden z oblíbených dětských svátků. Po předloňských Velikonocích a loňských Vánocích k nám letos zavítal Mikuláš. Přišel se dvěma anděly a dvěma čerty. Děti říkaly básničky, zpívaly písničky a některé skončily u čerta v opravdovém pytli.
  • Po skončení diskotéky šly starší oddíly spát a na mladší čekala stezka odvahy. Všechny děti byly statečné a po nočním pochodu v pořádku dorazily do tábora.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 24.7. 2011     + + + + +

  • 12:15 - Mexiko je dnešním cílem našich malých i velkých cestovatelů. Této zemi jsou také přizpůsobeny jednotlivé disciplíny - chytání býků lasem, střelba z luku, střelba ze vzduchovky, srážení cílů bolasem, hazení podkovou nebo třeba třefování kaktusů. Sem tam se přehnala přeháňka, ale vždy jen pár kapek. Soutěž se tak vydařila a měla hladký průběh.
  • 18:15 - Už v poledne jsem měl velké nutkání vám napsat, co máme pro děti připraveno na odpoledne. Ale nechtěl jsem to zakřiknout kvůli počasí a přece jen překvapení je překvapení. A povedlo se. Odpoledne navštívili náš tábor čtyři jezdecké koně - klisny NIKI, SÁVA, KIKI a MÁJA s doprovodem. Všechny děti se dozvěděly spoustu zajímavého o chovu koní, ale hlavně se všechny svezly. Akce se nám vydařila, vše dopadlo dobře a děti mají další velký zážitek. Fotografie z jízd máte ve fotogalerii, samozřejmě ne všechny, každý má ale svoji fotku v sedle. Teď nás čeká večerní program - soutěž Hádej kdo jsem.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 23.7. 2011     + + + + +

  • Včerejší méně fyzicky náročný program dopolední hry jsme zvolili záměrně. Dnes děti čekalo Řecko a v něm jsme uspořádali novodobé olympijské hry. Disciplin bylo celkem osm a všechny prověřily u dětí fyzickou zdatnost a obratnost. Nejoblíbenější disciplínou se stal hod koulí - žádná náhražka, ale regulérní sportovní náčiní. Rekordní hod činil 7,5 metru což je velmi slušný výkon. Odpoledne měly děti mimořádně týmové a ne oddílové, protože se připravovaly na večerní soutěž - předvádění filmů, které jsme z ukázek museli poznat my vedoucí. Hodně jsme se při některých scénkách nasmáli. Aby nehrály děti samy, secvičili jsme my vedoucí pro děti pohádku v kostýmech - S čerty nejsou žerty. Příprava byla jednoduchá - v poledním klidu jsme si ji přehráli a pak večer šli rovnou na věc. Ostudu jsme neutržili a děti se také pobavily.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 22.7. 2011     + + + + +

  • Dnešní zastávkou na cestě kolem světa se stalo Holandsko. Země známá svými květinami a větrnými mlýny. Soutěž týmů jsme tentokrát nazvali Moudrý botanicus. Úkoly byly tentokrát vědomostní, hlavně z přírodopisu a prvouky pro mladší děti. Děti si vedly výborně a soutěž je bavila. Odpoledne jsme uspořádali turnaj v míčových hrách - vybíjené, fotbálku a přehazované. Večer jsme dětem na jejich přání uspořádali diskotéku.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 21.7. 2011     + + + + +

  • Zpravodajství ze čtvrtka píšu až dnes, protože vytrvalý déšť nám způsobil včera celodenní výpadek internetu. Je to však jediná negativní záležitost včerejšího dne, která nás potkala. Včerejší déšť trval nepřetržitě 18 hodin a tak jsme se soustředili především na to, aby se děti nenudily. A povedlo se. Můžete si doma připravit hodně háčků a poliček protože tolik výrobků, co děti zvládly vyrobit, nebude lehké umístit. Odpoledne jsme uspořádali dvě filmová představení, jedno pro menší a jedno pro větší děti. Večer jsme pro děti připravili zábavnou soutěžní hru KUFR, při které nejprve hádaly po hmatu předměty skryté v kufru. Druhým úkolem bylo hádání předmětů podle nápovědy - ústního popisu. Třetí úkol bylo pantomimické předvedení povolání - profese a zbytek týmu jej musel podle předvedené scénky uhádnout. Protože se soutěž vydařila a děti byly nadšené a urputně soutěžily, rozhodli jsme se po poradě s vedoucími, že mimořádně zařadíme hodnocení do celotáborové hry.
    Na závěr tohoto zpravodajství bych vás ještě rád informoval o stavu řeky u tábora. V tomto ohledu můžete být naprosto klidní, řeka se při deštích zvedla maximálně o 10 cm. V tuto chvíli je zpět na původní výšce. Déšť byl sice vytrvalý ale mírný a tak vše zvládlo odtéct standardním způsobem, bez potíží. Rád bych vás poprosil, abyste zprávy dětí, které psaly domů, brali s rezervou a s vědomím, že se jedná o dětský pohled. Nebylo vyjímkou, že se na pohledech objevilo, že voda stoupla o dva metry i o více. V tom případě by byl celý tábor už půl metru pod vodou. Také přílet a přistání hejna kačen na řeku někteří vylíčili minimálně tak, jako by se jednalo o tsunami. V řece u tábora je opravdu cca po kolena vody. V tuto chvíli máme slunečno a občas nějaký ten mráček, ovšem bez deště. Bezpečí a spokojenost dětí jsou pro nás na prvním místě, v případě jakékoliv změny stavu řeky Svratky bychom vás neprodleně informovali.


    Pro ověření můžete využít tuto adresu - http://www.pmo.cz/portal/sap/cz/

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 20.7. 2011     + + + + +

  • 21:35 - Dnešní zpravodajství přináším v úplném závěru dne a jsem velmi rád, že vám mohu sdělit, že se nám celodenní výlet náramně vydařil. Počasí nám přesně padlo do noty, žádné horko, spíš pod mrakem a pouze jedna pětiminutová slabá přeháňka v celém našem putování. Výlet jsme zahájili slavnostním nástupem v 9:00. Pak už nás čekala pěší tůra na vlak do Tišnova, potom cesta vláčkem a nakonec slíbená prohlídka hradu Pernštejn. Na hradě se nám velmi líbilo a exkurze s výkladem zaujala valnou většinu dětí. Výklad byl uzpůsoben věku dětí a absolvovali jsme jej ve třech skupinách. Po prohlídce hradu následoval krátký rozchod, při kterém jsme nakoupili pohledy a drobné dárečky, které vám přivezeme. Pak už následovala cesta vlakem zpět a druhá pěší tůra z Tišnova do tábora. Suma sumárum 12km pěšího pochodu. Všechny děti tuto porci zvládly bez potíží a o jejich vitalitě svědčí i to, že právě končí jejich diskotéka pro znavené. No unaveně vypadají asi nejvíc vedoucí, kterým patří můj velký dík za perfektně zvládnutou organizaci celého výletu. Za několik minut děti ulehnou do postýlek a určitě si budou jako vždy probírat zážitky z dnešního výletu.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 19.7. 2011     + + + + +

  • 15:25 - Sluníčko se nám vrátilo. A protože děti už ze společných vycházek znají okolí tábora dobře, situovali jsme dnešní etapu naší hry již mimo tábor. Čekalo je dobytí ostrova Grónsko. Na nástupu je uvítal původní obyvatel tohoto ostrova. Nezdržel se dlouho, protože v kožešinovém obleku mu bylo v naší zeměpisné šířce poněkud horko. Děti dostaly opět obálky s oblíbenými indiciemi, krátce rozvrhly taktiku a vydaly se k jednotlivým stanovištím. Na každém z nich po splnění úkolu obdržely jeden z pěti dílů šifrované zprávy. V okamžiku kdy měly děti "všech pět pohromadě", vrátily se do tábora a začaly dešifrovat zprávu. Když vyluštily poslední část úkolu a splnily ho, byla dnešní mise splněna. V tuto chvíli probíhají hry v oddílech, koupání. Vzhledem k zítřejšímu celodennímu výletu budou mít děti dnes večer klidový režim - promítání pohádky. Zítra nám držte pěsti, aby vyšlo počasí.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 18.7. 2011     + + + + +

  • 16:05 - Větřík dnes v noci byl pravda trošku silnější, ale připravili jsme se na něj a tak nám nikoho a nic neodnesl. Bohužel přinesl ranní deštík, což přivítala většina dětí s radostí, neboť rozcvička se díky tomu nekonala. Po vydatné snídani nás déšť sice opustil, ale nechtěli jsme vzhledem k zatažené obloze nic riskovat a rozhodli jsme se zařadit místo Grónska jako další zemi Japonsko. To je známé svou vyspělou technikou a elektronikou. Úkolem bylo sestrojit z jednoho z členů soutěžního týmu robota a toho pak navigovat v překážkové dráze s plněním různých úkolů. Děti se při přeháňkách ukryly v altáncích a jídelně a vyráběly a vyráběly. Kartony, barvy krepový papír, isolepy provázky a mnoho dalších materiálů a pomůcek jim stačilo k tomu, aby za 90 minut vyrobili krásné roboty, které nám Japonsko může závidět. V 11 hodin pak odstartovala druhá část hry - průchod překážkovou dráhou. Možná si řeknete, že to je jednoduché, ale když nevidíte a jste navigováni jen povely běž, stůj a místo vpravo vlevo vám jen někdo tahá za provázky uvázané na rukou, snadné to není. Zato je to velká legrace. No nasmáli jsme se. Po obědě a poledním klidu už děti vyrazily na krátké vycházky, počasí je sice chladnější, ale neprší a mraky jsou vysoko. Po večeři si zahrajeme Čtveráky, na které včera nedošlo pro tolik oblíbenou diskotéku. Vzhledem k tomu, že jako Bára Štěpánová budu vystupovat já, ozvu se s dalším zpravodajstvím zase zítra. Děkuji za pochopení ... 

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 17.7. 2011     + + + + +

  • 12:05 - A máme tu první táborovou neděli. Děti si dnes přispaly a rozcvičku jsme jim také odpustili. Hned po snídani jsme spustili druhou etapu našeho putování. Cílovou zastávkou se stala Austrálie. Po nalezení obálky s indiciemi vyrazily děti plnit úkoly na jednotlivá stanoviště. To nebylo nic jednoduchého. Vylovit plovoucí jablko z dětského bazénku jen pusou, skákat v pytlích jako klokan, driblovat s lehkými balónky ve větru, srážet bumerangem vzdálené cíle nebo lovit krokodýli na hladině či dně táborového bazénu, to opravdu nebylo snadné. Děti se s tím ale vypořádaly dobře. Teď už obědvají a čeká je zasloužený odpočinek v poledním klidu. Odpoledne se určitě budeme koupat, počasí nám zatím stále přeje.
  • 20:00 - Odpoledne nám pořád svítilo sluníčko, takže jsme strávili většinu času koupáním. Také jsme v oddílech vyrazili na krátké poznávací vycházky do okolí. Našli jsme nové hřiště na nedaleké pasece v lese, které vzniklo od loňska. Výborně se hodí pro různé hry a prolézačky s opičí dráhou se staly vděčným cílem zejména pro mladší oddíly. V tuto chvíli máme nebe bez mráčků, víme o předpovědi počasí, děti jsou po celou noc pod dohledem, takže určitě nemusíte mít obavy. Navečer nám trošku zesílil vítr, ale v tuto chvíli už je zase klid. Na přání dětí, kterým nás upřímně mile překvapily, jsme změnili večerní program. Místo soutěže Čtveráci si děti zvolily další diskotéku. To je proti loňsku velký rozdíl, protože jídelna je opravdu plná a nikdo nesedí. Rád bych jménem dětí poděkoval za vzkazy od vás z domova. Předáváme je maximálně s mírným zpožděním. Tento nový typ komunikace způsobil, že nejsou problémy se stýskáním. Takže ještě jednou děkujeme. Zítra se můžete opět těšit na další zprávy.

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 16.7. 2011     + + + + +

  • 12:20 - S dnešním zpravodajstvím přicházím až nyní, protože mě povinnosti hlavního zásobovače odvedly dopoledne mimo tábor. Vedoucí vše zvládli i bez mé asistence a tak po první ranní rozcvičce a snídani proběhlo rozdělení dětí do soutěžních týmů pro celotáborovou hru. Týmy se tvoří napříč oddíly kvůli spravedlivému rozložení sil. Jinak by ve většině her vyhrávaly jen nejstarší. Děti vše pochopili rychle, většina z nich zná tento systém již z minulých let. Po rozdělení týmů přivítali děti královna a mušketýr a podle jejich kostýmů velmi rychle poznaly, že cílovou zemí dnešní první etapy je Francie. Pro všechny, kteří ještě nevědí, připomínám ještě téma naší letošní hry - CESTA KOLEM SVĚTA ZA 14 DNÍ. Prvním úkolem bylo sestavení obrázku - PUZZLE (Eiffelova věž). Na rubu obrázku byla věta, která byla klíčem k získání druhé obálky. Po sestavení puzzle se děti vydaly hledat druhou obálku s úkolem, kterým bylo sestavení správných dvojic známých z nejen francouzských filmů - hraných i kreslených. I tento úkol děti zvládly, rozhodujícím měřítkem byl dosažený čas a počet správně určených dvojic.
  • 15:45 - Počasí nám mimořádně přeje a tak po obědě a poledním klidu děti hojně využívají pohodlí a možnosti táborového bazénu. V přestávkách mezi koupáním si hrají v oddílech a také vyrážejí na krátké výlety do blízkého okolí. Někteří pouští uzdu své umělecké fantazii s nejrůznějšími technikami. Do tábora už dorazila skupina historického šermu, která připravuje vystoupení k večernímu táboráku. Všechny děti jsou v pořádku, marodka zeje prázdnotou (zaklepáno na třikrát - pro jistotu).
  • 22:00 - Vystoupení šermířů se nám náramně vydařilo a moc se líbilo, díky reakcím dětí se původní 20 minut dlouhé vystoupení protáhlo na 45 minut. Po vystoupení jsme si zápalili táborový oheň a zahráli si několik společných her. Teď už všichni spíme ...

 

+ + + + +     On-line zpravodajství ze dne 15.7. 2011     + + + + +

  • 14:00 - Děti jsou po obědě, najiždějí stále další a další, v tuto chvíli mají polední klid a pomaličku se zabydlují v chatkách. Noví táborníčci se seznamují s prostředím, zkušenější jim pomáhají. Dnes by mělo přijet 95 procent dětí, do neděle bychom měli být v plném počtu. Počasí máme zatím proměnlivé, sluníčko svítí a sem tam je nějaká malá přeháňka. Tolik tedy zatím k dění na táboře.
  • 17:20 - V loňském roce jste projevili zájem o fotografie z průběhu tábora. Toto přání se vám letos pokusíme splnit. Fotoreportáže naleznete pod odkazem FOTOALBUM v hlavní nabídce, na levé straně hlavní stránky, fotografie budou zveřejňovány průběžně, vždy s příslušným datem. První z nich už na vás čekají. Pokračuje příjezd dětí do tábora, ale probíhají už první hry a některé děti i umělecky tvoří. Vzhledem k rychlosti linky jsou fotografie v nižším rozlišením. Děkujeme za pochopení. Pokud bude chtít, můžete dětem napsat vzkaz, předáme ho. Pro delší zprávičky použijte návštěvní knihu.
 

Náhledy fotografií ze složky Heroltice 2011

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář