Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

HISTORIE A SOUČASNOST
 
TENISOVÉHO ODDÍLU
 
TJ KERAMIKA CHLUMČANY
 

V létě roku 1996 dokončila parta místních nadšenců za vydatné pomoci mateřské tělovýchovné jednoty a stavební firmy Lecjaks z Dobřan v areálu fotbalového hřiště v Chlumčanech (podle pamětníků se zde dříve hrál hokej) několikaletou výstavbu 2 antukových tenisových kurtů. Ustavující členská schůze, která se konala 6. 10. 1996, zvolila pětičlenný výbor tenisového oddílu ve složení Ivo Regner (předseda), Václav Sláma (hospodář), Miloslav Kozel, Václav Matýs a Václav Beníšek. Při jednání bylo rozhodnuto, že oddíl tenisu bude organizačně zařazen pod hlavičkou TJ Keramika, kde již v té době působil oddíl kopané, oddíl badmintonu a oddíl sportu pro všechny (aerobic). Chlumčanská veřejnost tak dostala do vínku další možnost sportovního vyžití pro mládež i dospělé. Tenisový oddíl TJ Keramika Chlumčany byl na jaře 1997 zaregistrován u Českého tenisového svazu (ČTS) v Praze jako rekreační oddíl, který se neúčastní mistrovských soutěží. Během uplynulých let oddílem prošlo postupně několik stovek členů a aktuálně eviduje 75 členů - převážně v kategorii dospělých, s poměrně vysokým podílem žen. V poslední době díky znovuobnovení provozu tenisové školičky, kterou od roku 2020 vede trenér 3. třídy Michal Veit, vzrostl i počet mladých tenistů a tenistek. V oblasti organizace rekreačního, tedy nezávodního tenisu a pořádání doprovodných akcí patří dnes chlumčanský oddíl bezesporu mezi nejaktivnější tenisové oddíly či kluby v okrese Plzeň-jih. O tom svědčí mj. i skutečnost, že členy oddílu nejsou jen místní sportovci, ale také tenisté z jiných obcí - namátkou z Klatovska, Plzně, Hradce u Stoda, Dobřan, Přeštic, Dolní Lukavice i ostatních menších obcí v okolí Chlumčan.

Sportovní činnost oddílu byla zpočátku zaměřena na účast v okresní soutěži družstev neregistrovaných tenistů pod názvem „Davis Cup.“ Této soutěže se v rámci okresu Plzeň - jih pravidelně účastnila 2 družstva oddílu. Největších úspěchů dosáhli naši tenisté hned v roce 1997, kdy se B-tým Chlumčan probojoval do okresního finále, kde podlehl týmu Dobřan. Na roveň tohoto úspěchu je třeba zařadit také semifinálové umístění A-týmu v roce 2007 a především roky 2010 a 2011, kdy A-tým v sestavě s oporami Šambergrem, Marákem a Kozlem obsadil v konkurenci 20 družstev 2. místo, když v obou letech podlehl pouze družstvu Starého Plzence. Po zrušení Davis Cupu v okrese Plzeň-jih se naši tenisté od roku 2020 účastní Davis Cupu Plzeň-město, který organizuje Tenisový klub Škoda Plzeň.

Od roku 1997 pořádá TO Chlumčany během letních měsíců turnaje pro neregistrované tenisty, které byly pojmenovány názvem Chlumčany Cup. Nejúspěšnějšími účastníky v historii tohoto turnaje (zpočátku se konal jako dlouhodobá akce jen pro členy oddílu, ale od r. 2015 jde o jednodenní akci s účastí hráčů i z jiných klubů či oddílů) ve dvouhře jsou František Šambergr s 9 tituly v období 2005 - 2016 bez jediné porážky a Miloslav Kozel, jenž má na svém kontě 8 vítězství v období 1996 - 2016. Ve čtyřhře je až dosud nejúspěšnější pár Miloslav Kozel, Martin Ježek s 5 výhrami a třikrát vyhrála dvojice František Šambergr, Rostislav Hrubý. Z hráčů ostatních oddílů se od roku 2015 nejlépe dařilo v singlu Stanislavu Havlíčkovi ze Starého Plzence (2 výhry) a v deblové soutěži dvojici Richard Volín, Dušan Wirland z Lokomotivy Plzeň (4 výhry). Samostatné turnaje Chlumčany Cupu se v současnosti konají ve dvouhře pro dospělé hráče, pro veterány nad 50 let a ve čtyřhře mužů bez věkového omezení.   

V roce 1999 byla založena tradice turnaje žáků a žákyň ZŠ v Chlumčanech a od roku 2003 má své místo v tenisovém kalendáři jednodenní turnaj jen pro členy oddílu pod názvem „Maty Cup“ (od roku 2006 se koná jako soutěž ve čtyřhře). Od roku 2004 probíhá soutěž smíšených dvojic „Mix Cup“ a současně s touto akcí se hraje turnaj žen pod názvem „Women Cup.“ Nejlepší hráči oddílu mají každoročně možnost zúčastnit se okresních přeborů dospělých, žactva a dorostu a dalších turnajů, pořádaných jinými tenisovými kluby (v Dobřanech, Starém Plzenci, Přešticích, Merklíně, Blovicích, Nové Vsi, Plzni, Nýřanech apod.).

Novinkou posledních let je konání exhibičního utkání 2 smíšených družstev o Pohár Chlumčan. Tato akce pro členy oddílu, inspirovaná tenisovým Laver Cupem, se setkala s nečekaným zájmem a stala se další vydařenou akcí s přesahem do budoucna.   

Velmi oblíbené byly rovněž žebříčkové zápasy mezi členy oddílu, jejichž pravidla byla stanovena samostatnými pravidly. Žebříčkové hodnocení hráčů byli z důvodu poklesu zájmu členů v posledních letech zrušeno a od roku 2020 není žebříček veden. Od roku 2004 je vždy po skončení sezóny vyhlašován vítěz soutěže o „Tenistu roku,“ kde jsou hodnoceny nejen dosažené sportovní výsledky, ale také brigádnická aktivita při úpravě kurtů, podíl jednotlivých členů na organizačním zajištění akcí apod.  

Kromě vlastní sportovní aktivity se členové oddílu v případě zájmu mohou zúčastnit také řady zajímavých zájezdů za špičkovým tenisem. Podrobný přehled a bližší informace najdou zájemci v záložce „Zájezdy za tenisem“. Za zmínku stojí jak zájezdy na fedcupová či daviscupová utkání (Praha, Ostrava, Luzern, Stuttgart, Štrasburk, Florida, Barcelona), tak na turnaje jednotlivců (grandslam v Paříži, Turnaj mistrů v Londýně, Halle, Řím, Berlín) či exhibiční akce (Agassi, Grafová. Lendl, Sampras, Ivaniševič, Krajicek apod.).

Oddíl tenisu v květnu 2022 oslavil 25. výročí od svého založení. Při této příležitosti vydal pro své členy i další případné zájemce reprezentativní brožuru s názvem "25 let tenisu v Chlumčanech". Aktuální informace ze života oddílu jsou vyvěšeny ve vývěsce oddílu v areálu hřiště u tenisových kurtů a další oddílová vývěska se nachází proti bývalému zdravotnímu středisku v Chlumčanech. Předseda oddílu vede po celou dobu existence oddílu ručně psané kroniky o jeho činnosti a každoročně zasílá příspěvky o činnosti oddílu do Chlumčanského občasníku. Věříme, že k popularizaci naší činnosti přispějí také tyto webové stránky oddílu tenisu v Chlumčanech, na nichž najde každý zájemce veškeré důležité informace - stačí zadat v internetovém prohlížeči adresu www.tenischlumcany.estranky.cz.  Oddíl tenisu přijímá do svých řad i další zájemce nejen z Chlumčan, ale i z okolí. 

Dík za spolupráci patří nejen obci Chlumčany a spolku TJ Keramika Chlumčany, jehož je tenisový oddíl součástí, ale také našim sponzorům, bez jejichž finanční pomoci by se oddíl tenisu mohl jen těžko dále rozvíjet. V současnosti se jedná o firmy:  

  • Jaroslav Kastner - převodovky (od roku 2013)
  • Mipeva v.o.s. (od roku 2016)
  • LuHoP, s.r.o. (od roku 2018)
  • Stav-Por Stavebnictví s.r.o. (od roku 2020)
  • Levná kanalizace s.r.o. (od roku 2021)

 

 
                                                         Ing. Ivo REGNER
                                                  předseda tenisového oddílu
                                              spolku TJ Keramika Chlumčany