Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finálový turnaj Billie Jean King Cupu v Praze 2021

8. 11. 2021

Reportáž ze zájezdu do Prahy - Billie Jean King Cup 4. - 6.11.2021

 

Po covidových opatřeních, která zhatila konání Fed Cupu v roce 2020, jenž se měl uskutečnit v Budapešti, se nejlepší ženské týmy představily až o rok později, a to v pražské O2 Aréně a vedlejší hale O2 Universum. Termín této akce, konané premiérově v novém herním formátu 12 družstev kvalifikovaných podle výsledků předchozích let a pod novým názvem Billie Jean King Cup, byl stanoven na dny 1. - 6. listopadu 2021.

Protože díky novému formátu soutěže v 1 místě odpadla především atraktivní utkání v domácím prostředí, vzali jsme zavděk možností návštěvy finálového turnaje v české metropoli. Na základě rozlosování byly ženské týmy rozděleny do 4 skupin po 3 týmech s postupem nejlepších družstev ze všech skupin do semifinále. A protože naše ženy měly ve skupině D velmi těžké soupeřky - Německo v čele s wimbledonskou vítězkou Kerberovou  a Švýcarsko s olympijskou vítězkou Benčičovou, bylo zřejmé, že probojovat se mezi nejlepší 4 celky bude velmi obtížné. V nominaci trenéra Pály sice chyběly opory z předchozích let Petra Kvitová a Karolína Plíšková, nicméně i tak jsme věřili nové české kometě letošního roku Barboře Krejčíkové, Markétě Vondroušové a deblistce Kateřině Siniakové, že by měly turnaj zvládnout. Proto jsme optimisticky zakoupili prostřednictvím Zpč. tenisového svazu  vstupenky na čtvrtek 4.11.2021, na obě páteční semifinálová utkání a na sobotní finálové utkání.

 

Čtvrtek 4.11.2021

Jediný, kdo viděl naživo vystoupení českých žen, byl M. Veit, který zakoupil vstupenky na  utkání proti Švýcarsku. Naše tenistky již měly za sebou pondělní vydřené vítězství nad Německem 2:1, když po výhře Markéty Vondroušové nad Andreou Petkovicovou a prohře Barbory Krejčíkové s Angelique Kerberovou porazily Kateřina Siniaková s Lucií Hradeckou v rozhodujícím deblu německý pár Friedsamová, Niemeierová až v super tiebreaku 3. sady poměrem 10:8. V boji o postup do semifinále proti Švýcarkám ovšem již český tým neuspěl. První bod utkání sice získala po velké obrátce Markéta Vondroušová proti nevyzpytatelné Viktoriji Golubicové, ale o prohru našich barev poměrem 1:2 se zasloužila svým výkonem ve dvouhře proti Báře Krejčíkové i v následující čtyřhře především Belinda Bencicová (dcera slovenských rodičů), která si po utkání získala sympatie obecenstva, když se plynnou slovenštinou omluvila českým divákům za naše předčasné vyřazení ze soutěže.  

 

Pátek 5.11.2021

Semifinálového programu se zúčastnili K. Hodinář, I. Regner, M. Švátora a Z. Bárta. Prohlídka při vstupu do arény (doklady o očkování, respirátory) byla s ohledem na minimální počet diváků velmi rychlá a nepřinesla žádný problém, a tak jsme si před zahájením (v 10:30 hod.) dopřáli ještě točený Staropramen (0,4 lt za 65 Kč), resp. kávu v obdobné cenové relaci. Pak jsme vyjeli pohyblivými schody do 2. patra arény a usadili se v 5. řadě sektoru č. 402, kam jsme měli zakoupené vstupenky. Obě semifinálová utkání přinesla celkem zajímavý tenis, když zejména střetnutí Ruska s týmem USA bylo velmi vyrovnané. Hned v úvodním singlu tohoto duelu překvapila Liudmila Samsonovová nečekanou výhrou proti Sloane Stephensové a po prohře Anastasie Pavljučenkové s Danielle Collinsovou rozhodla o výsledku teprve čtyřhra, v níž rozjetá Samsonovová spolu s Veronikou Kudermetovovou jasně přehrály americké deblistky CoCo Vandewegheovou a Shelby Rogersovou. Druhé semifinále bylo pro Švýcarky mnohem jednodušší, když Australanky (bez světové jedničky Asleigh Bartyové), překvapivě postoupivší ze skupiny B, ve 2 singlových zápasech nezískaly ani set. Škoda jen, že atmosféra v poloprázdné hale byla vzhledem k neúčasti našich žen velmi rozpačitá a sportovní úrovni této akce neodpovídala ani úroveň nabídky občerstvení v hale, kde zůstala velká většina stánků uzavřena. Proto jsme raději zvolili oběd ve vedlejší pasáži Harfa. Také návrat domů byl bezproblémový - do Chlumčan jsme dorazili již krátce po 22. hodině.   

 

Sobota 6.11.2021

Na finálové utkání vyrazilo z Chlumčan celkem 6 fanoušků - K. Hodinář, I. Regner, M. Veit, M. Švátora, Z. Bárta a I. Milotová. Po zaparkování v podzemním parkovišti O2 Arény bylo zřejmé, že finálové utkání mezi Ruskem a Švýcarskem bude přece jen z hlediska atmosféry větším zážitkem. Mírnou převahu v hledišti sice měly zejména díky skupině slovenských fanoušků Švýcarky, ale na kurtech se jim už tolik nedařilo. Po slavnostním zahájení a hymnách obou zemí nastoupila do úvodní dvouhry Daria Kasatinová, která poměrně hladce přehrála ve 2 setech vítězku turnaje v pražské Stromovce z roku 2019 Jil Teichmanovou. Do 2. singlu pak ruský kapitán Igor Andreev pro údajné zranění „jedničky“ Pavljučenkové (které po zápase zpochybnil švýcarský kapitán Heinz Gunthardt) nominoval páteční hrdinku Liudmilu Samsonovovou, která proti mírně favorizované Belindě Bencicové sice ztratila úvodní set, ale postupně zlepšovala svůj výkon a nakonec zápas dovedla do vítězného konce. Závěrečný debl se za rozhodnutého stavu už nekonal, a tak se mohly Rusky po 13 letech (naposledy vyhrály v roce 2008) opět radovat z výhry v nejprestižnější soutěži tenisových družstev. Pohár federace předala vítězkám při závěrečném ceremoniálu osobně přítomná tenisová legenda Billie Jean Kingová. Po skončení sobotního programu byla ještě pořízena společná fotografie z akce s tím, že fanoušci z Chlumčan budou českým ženám držet palce hned v dalším týdnu, kdy se v mexickém městě Guadalajara odehraje Turnaj mistryň pro rok 2021, kam se probojovaly v singlové soutěži Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková a v deblové soutěži Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.       

 

Výsledky BJK Cupu 2021 v Praze:

 

Česká republika - Německo 2:1

(1. utkání skupiny D - 1. 11. 2021)

M. Vondroušová - A. Petkovicová  6:1, 6:3

B. Krejčíková - A. Kerberová  7:6, 0:6, 4:6

K. Siniaková, L. Hradecká - A. L. Friedsamová, J. Niemeierová  6:4, 6:7, 10:8

 

Švýcarsko - Česká republika 2:1

(2. utkání skupiny D - 4. 11. 2021)

M. Vondroušová - V. Golubicová  6:4, 6:2

B. Krejčíková - B. Bencicová  6:7, 4:6 

K. Siniaková, L. Hradecká - B. Bencicová, J. Teichmannová  3:6, 3:6

 

Semifinále (5. 11. 2021):

 

Rusko - USA  2:1

L. Samsonovová - S. Stephensová  1:6, 6:4, 6:3

A. Pavljučenková - D. Collinsová  7:6, 6:7, 2:6

L. Samsonovová, V. Kudermetová - C. Vandewegheová, S. Rogersová  6:3, 6:3

 

Švýcarsko - Austrálie  2:0

J. Teichmannová  - S. Sandersová  6:0, 6:3

B. Bencicová  - A. Tomljanovicová  6:3, 6:2 

Deblový zápas byl zrušen.

 

Finále (6. 11. 2021):

 

Rusko - Šýcarsko  2:0

D. Kasatkinová - J. Teichmannová  6:2, 6:4

L. Samsonovová - B. Bencicová  3:6, 6:3, 6:4

Deblový zápas byl zrušen.

 

 

                                                                               Ivo Regner

                                                                    předseda oddílu tenisu 

 

 

Vybrané fotografie z finálového turnaje ženských družstev najdete

ve Fotoalbu v záložce Zájezdy za tenisem - B. J. King Cup 2021 Praha.