Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze zájezdu na DC ČR-Argentina 10.7.2009

13. 7. 2009

Reportáž ze zájezdu na DC ČR - Argentina 10.7.2009

 

Po úspěchu v 1. kole světové skupiny Davisova poháru v březnu t.r., kdy čeští tenisté  vyřadili vysoce favorizovanou Francii poměrem 3:2, zavítali na čtvrtfinále Davis Cupu do ostravské ČEZ Arény tentokrát argentinští tenisté v čele se světovou „pětkou“ Del Potrem. Ani při tomto zápase jsme nemohli chybět. U Západočeského tenisového svazu jsme proto s dostatečným předstihem objednali celkem 7 ks vstupenek na úvodní den utkání, svěřili se do rukou našeho státního železničního přepravce a v pátek 10. července 2009 po 8. hodině ranní jsme se v sestavě Ivo Regner, Václav a Lukáš Vintrovi, Zdeněk Hegner, Tomáš Vlasák, Pavel Hřebec a Vratislav Vokáč vydali vstříc nevšedním zážitkům.

Hned v úvodu je nutno říci, že České dráhy opět nezklamaly. Vlaky rozhodně nepřipomínaly japonský šikanzen ani francouzský TGV. Ačkoli jsme podle jízdního řádu měli do Prahy dorazit v 9:55 hod. s tím, že další spoj na Ostravu odjíždí v 10:09 hod., skutečnost byla poněkud odlišná. Protože jsme se na pražské hlavní nádraží dostali s téměř čtvrthodinovým zpožděním, museli jsme nejprve ukázat své rychlostní schopnosti při přeběhu na další nástupiště, odkud rychlík EUROCITY startoval dále směrem na východ.  Nakonec jsme to stihli, ale opravdu jen o fous. Vlastní jízda přes Kolín, Pardubice, Českou Třebovou, Zábřeh na Moravě, Olomouc a Hranice byla sice pohodlná (naštěstí jsme měli místenky), ale také dosti loudavá. Postupně jsme totiž nabírali další zpoždění, takže na ostravském hlavním nádraží jsme nebyli ve 14:00 hod. (jak stanovil jízdní řád), ale až ve 14:35 hod. S vypětím všech sil jsme tramvají č. 2 dorazili k dějišti utkání (ČEZ Aréna) asi 5 minut po 15.hodině a usadili se na vyhrazených sedadlech v sektoru B 3 (s velmi slušným výhledem).

Během asi 2 minut začal úvodní duel mezi Tomášem Berdychem a argentinskou dvojkou Juanem Monacem. Vyfasovali jsme nafukovací „roztleskávátka“od firmy BNP Paribas a spolu s prostějovskými bubeníky vydatně fandili našemu tenistovi. Poté, co mu po vydřeném prvním setu zcela odešel servis, vypadalo to na fiasko. Po delší taktické přestávce po 3. setu se ale na taraflex ostravské haly vrátil úplně jiný Tomáš a výborně hrajícího i obětavého soupeře nakonec přehrál v 5 setech po divokém výsledku 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2. Tři a půl hodiny trvající zápas byl opravdu velkým zážitkem se šťastným koncem.

Ve 2. zápase jsme museli oželet neúčast Radka Štěpánka, který si šetřil své koleno, a tak pro nás nebylo velkým překvapením, že Ivo Minář, který za něj zaskočil, nestačil na vysoce favorizovaného Juana Martina Del Potra. Výsledek 1:6, 3:6, 3:6 byl sice krutý, ale jednoznačně zasloužený.        

Náladu nám nespravilo ani předražené občerstvení a teplé pivo, a tak jsme využili zbývající čas do odjezdu ještě návštěvou proslulé Stodolní ulice s konzumací výborného steaku. 

Ani zpáteční cesta se neobešla bez tradičního zpoždění. Již samotný odjezd z Ostravy byl posunut asi o 20 minut a do Plzně jsme místo před 6.hodinou ranní dojeli až před sedmou. Přes veškeré cestovní peripetie však převážily nezapomenutelné sportovní zážitky. Atmosféra byla opravdu vynikající. Po návratu domů jsme z televizního záznamu pátečního programu zjistili, že záběr na část naší výpravy se v průběhu 2. setu zápasu Mináře s Del Potrem objevil také v televizním přenosu. Televizní kamery však bohužel opět nezabraly náš vyvěšený poutač s povzbuzujícím sloganem „Chlumčany zdraví Berdychův gang.“ 

Jsme moc rádi, že ke konečnému výsledku utkání ČR - Argentina 3:2 jsme mohli osobně přispět alespoň malým dílem. Postup mezi 4 nejlepší týmy světa (po dlouhých 13 letech) je opravdu vynikajícím úspěchem českých tenistů.   

 

P.S. - V sobotu ráno se na cestu do Ostravy vydal také další člen našeho oddílu - Petr Boháč s přítelkyní, kteří si mohli vychutnat jak vítěznou čtyřhru, tak i nedělní závěrečné dvouhry, včetně obrovské radosti našeho týmu po skvělém Štěpánkově výkonu proti Monacovi. Právě našemu webmasterovi patří dík za pořízení kvalitních fotografií, z nichž některé si můžete prohlédnout ve Fotoalbu v rubrice "Zájezdy za tenisem."  

 

 

 

Ivo Regner

předseda oddílu