Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Historie a současnost

 

 

V létě roku 1996 dokončila parta nadšenců za vydatné pomoci mateřské tělovýchovné jednoty a stavební firmy Lecjaks z Dobřan v areálu fotbalového hřiště v Chlumčanech několikaletou výstavbu 2 antukových tenisových kurtů. Ustavující členská schůze, která se konala 6.10.1996, zvolila pětičlenný výbor ve složení Ivo Regner, Václav Sláma, Miloslav Kozel, Václav Matýs a Václav Beníšek. Bylo rozhodnuto, že oddíl tenisu bude organizačně zařazen pod hlavičkou TJ Keramika, kde již působí oddíly kopané, badmintonu či ASPV. Chlumčanská veřejnost tak dostala do vínku další možnost sportovního vyžití pro mládež i dospělé. Tenisový oddíl TJ Keramika Chlumčany byl na jaře 1997 zaregistrován u Českého tenisového svazu v Praze jako rekreační oddíl, který se neúčastní mistrovských soutěží.

 

Sportovní činnost oddílu (v současnosti evidujeme asi 60 členů) je zaměřena na účast v okresní soutěži družstev neregistrovaných tenistů „Davis Cup“ (pravidelně se jej účastní 2 družstva oddílu). Každoročně v průběhu letních měsíců je pořádán dlouhodobý turnaj neregistrovaných tenistů (členů i nečlenů oddílu) ve dvouhře a čtyřhře o putovní pohár a jiné ceny pod názvem „Chlumčany Cup.“ V roce 1999 byla založena tradice turnajů pro žáky a žákyně Základní školy v Chlumčanech. Od roku 2003 má své místo v kalendáři jednodenní turnaj pod názvem „Maty Cup“ (od roku 2006 jako soutěž ve čtyřhře) a od roku 2004 podobná soutěž smíšených dvojic „Mix Cup.“ Nejlepší hráči oddílu mají každoročně možnost zúčastnit se okresních přeborů dospělých, žactva a dorostu a dalších turnajů, pořádaných jinými tenisovými kluby (v Dobřanech, Útušicích, Nýřanech apod.). Velmi oblíbené jsou rovněž žebříčkové zápasy - podrobné podmínky pro vedení žebříčku (včetně způsobu bodování) jsou stanoveny samostatnými pravidly. Od roku 2003 je vždy po skončení sezóny vyhlašován vítěz soutěže o „Tenistu roku.“

 

Kromě vlastní sportovní aktivity se členové oddílu v případě zájmu mohou zúčastnit také řady zajímavých zájezdů za špičkovým tenisem. V únoru 2007 jsme např. navštívili Ostravu, kde hrál náš DC tým proti USA a v září téhož roku také pražskou Sazka arénu, kde se ve stejné soutěži představili Švýcaři v čele s Rogerem Federerem. V prosinci 2008 mohli zájemci shlédnout exhibiční utkání mezi Radkem Štěpánkem a Pete Samprasem. V květnu 2009 počítáme se zájezdem do Paříže, spojeným s návštěvou proslulého grandslamového turnaje na antukových dvorcích Rollanda Garrose.

 

Oddíl tenisu do svých řad přijme i další zájemce nejen z Chlumčan, ale i z blízkého okolí. Všechny důležité informace ze života oddílu jsou vyvěšeny ve vývěsce oddílu v areálu hřiště u tenisových kurtů. Další vývěska oddílu se nachází proti bývalému zdravotnímu středisku v Chlumčanech. Předseda oddílu vede průběžně kroniku o činnosti oddílu a zasílá příspěvky o činnosti oddílu do Chlumčanského občasníku. Věříme, že k popularizaci činnosti oddílu tenisu v Chlumčanech přispějí nemalou měrou také tyto internetové stránky.

 

Dík za dosavadní spolupráci patří nejen Obci Chlumčany, mateřské TJ Keramika, ale také našim sponzorům, bez jejichž pomoci by se oddíl tenisu mohl jen těžko dále rozvíjet. Jedná se o firmy JAKUB ELEXMAYER s.r.o. (ukončila spolupráci koncem roku 2007), REKAOS - Václav Pánek, GE Money Bank, a.s. a OMEX GROUP s.r.o.

 

 

 

Ing. Ivo REGNER