Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Svahování – Nuzovský kopec

16. 3. 2010

Předpověď na víkend 12-14.3.2010 nebyla moc příjemná. Původně jsem se těšil podívat na sraz motorových paragliderů v nedaleké Blatné, ale počasí nakonec rozhodlo za mne a zůstal jsem doma. Největší problém byl vítr, který byl v předpovědích až 15m/s. K tomu teplota okolo 0°C prostě nedávali velkou naději na nějaké vzdušné vyblbnutí. Hmm to bude zas víkend říkám si, ale v neděli dopoledne mi zavolal Honza, že prej fouká ideální vítr na jedinej (mini) svah co máme v okolí. Hned jsem mu odkejval, že vyrazíme. Ale ouha! Vždyť přece nemám éro na svah! No nic, hodil jsem do auta mého oblíbeného Ultra Sticka a hurá na kopec. Po cestě jsem zapnul autorádio a v Krkonoších hlásili vítr o síle orkánu! Když jsem pod kopcem otevřel dveře u auta tak jsem tomu i věřil. Tady foukalo dobrejch 10+ m/s a v nárazech to bylo ještě mnohem více. To bude prdel řekl jsem si a vydal se na startovačku.   

Sešli jsme se 3 modeláři, 4 letadla a tak 10 diváků, který jsme různě pozbírali po okolí :-). První šel do vzduchu Honza se samokřídlem. Musel teda bojovat se silným vichrem, ale dalo se to. Potom jsem šel nahoru i já. Nejvíc jsem byl zvědavej, jak polítám na svahu v tom fičáku s elektrickým akrobatem, ale řekl jsem si „je třeba se toho nebát“ a šel do toho :-) Nakonec nás všechny překvapil! Při jednom přistání jsem teda ulomil vrtuli, ale aby ta zbylá polovina nepřekážela, tak jsem ulomil i tu, což mě fakt pobavilo, protože sem si ještě pěknou chvíli polítal ve svahovém proudění čistě jako s větroněm :-) 

ObrazekPoté šli do vzduchu i dva modely Svish od Topmodelu. Jeden teda po těžké havárii zrekonstruovaný v úplně jiný stroj, ale ve vzduchu se oba drželi statečně. Jen škoda, že jeden havaroval při přistání za křovím, kam ho sfouknul vítr. Jinak i můj Ultra Stick nakonec nejel domu v celku, protože ho vítr připlácnul k zemi v zatáčce na přistání… Honza ještě na chvíli přidělal na samokřídlo kamerku, tak jsem zvědavej jestli z toho něco bude.

Nakonec jsme v té zimě a silném větru vydrželi na svahu skoro dvě hodiny a neskutečně si to užili. Létal tam s námi i jeden drak a mezi létajícíma letadýlkama prolétávali i golfové míčky, protože jeden ze zůčasteněných potřeboval potrénovat v golfu :-)

Další fotky z této povedené akce najdete ve fotogalerii

 

 

 

 

Miloš

 

 

Náhledy fotografií ze složky Svahování - Nuzovský kopec