Původní, neroztříděné recepty
Bess: POHÁDKA 4žloutky, 8 lžic horké vody šlehat, potom přidat 20 dkg mlet.cukru, opět šlehat, potom 14 dkg polohr. mouky, trošku prášku do pečiva, citronovou kůru, trochu kakaa,aby těsto bylo tmavé a nakonec jemně vešlehat tuhý sníh z 5 bílků. Peče se na vymazaném a vysypaném plechu v mírně vyhřáté troubě. KRÉM: 3 dkg másla, 3 dkg polohr. mouky, 1/4 l mléka.......do kastrolku dáme mléko a máslo, necháme rozehřát, nasypeme mouku a mícháme - aby se netvořily žmolky. Směs se nechá vychladnout. 25 dkg másla, 20 dkg cukru mlet. a 1 žloutek se šlehá, potom se přidá ta kaše shora. Vychladlé těsto necháme na plechu, potřeme polovinou krému. Poklademe piškoty namočenými v mléce a rumu (asi 1 balíček piškotů a 1/4 l mléka- odhadem.....poklademe piškoty a pak třeba kousky kompotovaných meruněk, nebo čerstvým ananasem, nebo pomerančem.....opět potřeme druhou polovinou krému.....polejeme čokoládovou polevou, posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem dle chuti. POLEVA: 10 dkg čokolády na vaření, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, 3 lžíce mléka - rozpustit v páře. Nechá se lehce vychladnout a naleje nahoru.....Pak posypät těmi ořechy.... Je to úžasně mokré a skvělé chutná, luxusní
Bess" Maso v bramborákuto maso v bramboráku je jednodušsí, jen tam přidám spíš víc vajec, aby to neopadávalo.....takže nastrouháš asi 5 brambor, syrových, najemno, hodně majoránky, asi 5 nastrouhaných stroužků česneku, asi 3-4 vejce, kapka mléka, lžíce hořčice.....zahust효polohrubou moukou plus solamylem, až¨je to takové tužší, jo a samozřejmě pepř a sůl.....do těstíčka namočíš menší kousíčky masa, já dělám menší, kvůli tomu lepšímu opečení.........v lednici zaležët, druhý den smažit malé řízečky, nemají chybu, je to rychle hotové....Na pánev to porcuji takovou větší lžící,,...musí to být víc husté, než na bramborák, nebo víc vajec, aby to nepadalo, ale je to úžasně chutné
Sora2: ChlebaA jeste jeden zajimavy a to tim, ze nadobu prykryva alobalem. Zajimave.Výražkový chlieb 750g200 ml mlieka5 PL oleja1 PL citrónovej šťavy1 PL kyslej smotany200 g výražkovej žitnej múky200 g hladkej pšeničnej múky – PENAM na prípravu kysnutého cesta3 PL soli1 PL medu1 PL kmínu1 v šupke uvarený zemiak (3-4 cm) - nastrúhať1/3 kocky čerstvého droždiaDo pekárne dávam najprv tekuté zložky, med, múku a ostatné. Je dobré najprv naliať olej priamo na miešací hák – cesto sa neprilepí - ja ho však po vymiesení vyberám, nádobu zakryjem alobalom (lesklou stranou dovnútra) a po upečení potriem studenou vodou.Moulinex ABKE 41Program 3 – 0.75kg – opečenie 2
Sora2: Chleba z černého piva380 ml černého piva200 g žitné chlebové mouky Penam300 g pšeničné chlebové mouky Penam1 a 1/2 lžičky sušeného droždí2 lžíce octa3 lžičky soli1 lžíce chlebového koření2 lžíce oleje2 lžíce slunečnicových semínek *Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí. Droždí do jednoho rohu, sůl a ocet na opačnou stranu. Olej přilijeme až po částečném promíchání těsta.Část semínek si necháme na posypání chleba. Těsně před před pečením těsto potřeme slanou vodou a posypeme zbytkem semínek.Clatronic BBA 2784Program - 1 – 1.25kg – kůrka normalni
Sora2:Bábovka - rychlý receptSuroviny na bábovku2 čajové hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 2 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaaJak bábovku připravitVšechny suroviny do naší bábovky kromě kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou. Část těsta dáme do jiné nádoby a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, potom kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. Pokud chceme dokonalý dvoubarevný efekt, musíme jednotlivé části bábovkového těsta lijeme pomalu, aby se příliš nepomíchaly.Pečeme pozvolna v předehřátě na cca 150°C troubě cca 30-40 minut. Po upečení je možné bábovku jemně posypat moučkovým cukrem.Čertovo hovnoVýborný nadýchaný kakaový moučník s čokoládovou polevou. Ač název tohoto moučníku nezní nijak lákavě, recept určitě stojí za to vyzkoušet.Těsto na základ4 celá vejce, 25dkg cukru krupice, 25dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenička oleje, 1 sklenička studeného mléka, 2 lžíce kakaa.Vše smíchat dohromady a péct do doby, dokud to nebude hotové.Poleva8dkg rozpuštěného másla, 8dkg cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce studeného mléka. Nevařit, jen zamíchat a rozetřít na již upečený základ.
Sora2Adély (chléb)* 260ml voda + 100ml mléko* 2čl sůl, 2 polévková lžíce cukr* 1polévková lžíce ocet* 2 polévková lžíce olej* 240 g žitná mouka + 300g hladká mouka* 8g sušené droždí (necelý sáček bílý s modrým ptákem – dr.Oetker)* koření (např. kmín / koriandr / fenykl / anýz / rozmarýn / …)
Sora2: Domácí chlébPOTŘEBUJETE:1 kostičku droždí1 lžičku cukru 500 g hladké mouky200 ml vody150 g ve slupce uvařených, studených brambor1 lžičku soli1 lžičku kmínu80 g vyloupaných slunečnicových semínek1 lžíci octaDroždí a lžičku cukru rozmícháme v 50 ml vlažné vody a necháme 10 minut stát. Mouku prosejeme do mísy (část necháme stranou), vlijeme vzešlé droždí, 200 ml vlažné vody, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl, kmín, slunečnicová semínka, lžíci octa, vypracujeme a dobře prohněteme těsto. Podle potřeby do něj zapracujeme zbytek mouky. Utvoříme z něj šišku nebo bochánek, položíme na plech vysypaný vrstvou hladké mouky a necháme hodinu kynout. Vložíme do předehřáté trouby, přidáme malý kastrůlek s vodou a zvolna pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení potřeme chléb dva až třikrát vodou.bublik: Buchta jako Hrníčkovou bábovku - pro pekárnu1 hrnek mléka1/2 hrnku oleje2 hrnky pol.mouky1 hrnek cukru2 vajíčka1 prášek do pečiva.Můžeš přihodit rozinky nebo oříšky nebo všechno ;)Program dort.
Sora2 Zemlovka trochu jinakVeku, rohliky, co mate nakrajime na sirsi platky a pokapeme trochu vic mlekem.Poklademe je do vyssiho vymazaneho pekacku. Navrch nakrajime jablka na tenci platky a zasypeme hrstkou rozinek. Osladime skoricovym cukrem, trochu. Pripravime si asi dve-tri hrste roztrouhaneho perniku, nebo piskoty, pridame 1 vanil. cukr, trochu citr. kury, skorici a cukr podle toho , jak mate radi sladke. Ja dost. Tim zasypeme jablka. Nakonec vse pokryjeme zakysanou smetanou v dostatecne vrstve . Jeste navrch poklademe sem tam platky masla a dame do trouby tak na 40 minut. Pozor mam elektrickou, mozna u plynove to bude min. Dobrou chut!
Sora2 Plnene kureci rizky kysanym zelim.
Kureci prsa na silnejsi strane narizneme na kapsy. Ty vyplnime kysanym zelim. Na zbyly platek dame anglickou slaninu a zbalime . Dame do pekacku vymazanym maslem. Prolozime anglickou a nakrajenymi syrovymi brambory. Ty jeste prikryjeme kysanym zelim. Koreni: sul, kmin, cesnek a je mozne asi cokoliv vam chutna.
Sora2 Vojta
300 g sirokych nudli - 400 g cerstvych hub- 1 cibule - 40 g tuku - 3 strozky cesneku - kmin a sul. Houby normalne usmazime, na tuku a cibuli.Okorenime . Varene siroke nudle promichame s houbami, pridame cesnek , urovname do pekacku vymazaneho a v predehrate troube zapeceme. Kdo ma rad muze si pridat co chce i vajicka a zapeceme vse. Hmm, ted vidim ze to neni nic noveho, normalne zapecene testoviny s cimkoliv. Ale mazat nebudu, kdyz uz jsem to nacvakala.
Sora2 A kdo ma rad celer...Omeleta
500g brambor-150g celeru- 3 vejce-2 dl mleka-80g hrube mouky- 2 strouzky cesneku-olej na smazeni-kecup na potreni hotove omelety a sul do testa podle chuti. Brambory a celer roztrohame a dale vse asi jako bramborak. Opekame na oleji .Podavame teple se zeleninovym salatem. Mozna dobre. Nedelala jsem . Ale celer muzu.
Sora2 Kokosove rezy
Na ty si pamatuji. Kaloricka bomba: Ze sedmi bilku uslehame pevny snih. Opatrne veslehavame 30 dkg cukru krupice-6 lzic skrobove moucky a 10 dkg kokosu.Z toho upeceme placku na pecicim papire.NUGAT: 6 lzic svareneho mleka- 6 lzic mouc. cukru-4 lzice kakaa- a 7 zloutku. To vse slehat nad parou do zhoustnuti a doslehat do vychladnuti. KREM: 25 dkg masla-10 dkg mouc. cukru vyslehame do peny a pomalu pridavame studeny nugat. Touto hmotou potreme vychladlou placku a prelejeme cokoladovou polevou. Krajime horkym nozem.
Sora2 Vermut z ryze
1/2 kg ryze, poradne vyprat. Svarime:3 1/2 l vody, 1 1/2 kg cukru, 1 rozinky, 1 celou vanilku,nastrohame tam kuru z jednoho citronu a citron pokrajime na kousky a tez pridame. Jeste 5 hrebicku.Tuto smes nalijeme na ryzi a nechame 6 tydnu kvasit. Potom scedit a jeste nechat 3 mesice stat. To znamena, nechat cistit. ( Tak nevim, zda se mi to dost pracne, ale treba to bude jako Marttini, co?:-))))))
Sora2 Bezinkovy liker
2l bezinek se svari s 1l vody a precedi pres platynko. Nevim jak dlouho se to ma varit, to tu neni ale asi az to pusti hodne stavy. Do stavy dame 75dkg cukrua varime jeste 5 minut, dale 2 sacky vanilkoveho cukru a zase varime jeste 3 minuty. Nakonec pridame 2 vrchovate lzice umlete kavy a cela smes se jeste 2 minuty povari.Nechame vychladnout a pridame pul litru rumu. Slejeme do lahvi a uzivame jako lek. Kazdy den rano jedno stamprdle.
Sora2 Medove maslo
250 g masla - 250 g medu - a jadra vlasskych orechu, kolik chceme. Maslo vyslehame do peny a po castech veslehavame med. Kdyz je vse pekne spojene, pridame nasekane na vetsi kousky orechy a naplnime sklenice. Uchovavame v lednici. Medove maslo nesteka z chleba a orisky tam jsou vynikajici. Babca nam toto delala, jedli jsme k snidani a nebyly jsme jak cunata.
Sora2 Bramborove vdolky pecene v troube
250g varenych brambor - 120g hrube mouky - 1 vejce - sul - 1 prc.do pec. - a kysele mleko na zadelani testa. Tuk na plech a sadlo na pomasteni vdolku. Vychladle ustrohane brambory smichame s vejcem moukou praskem do peciva soli. Mlekem zadelavame testo, nesmi byt prilis tuhe. Tvorime male asi na malik silne vdolecky a davame na vymasteny plech.Peceme v predehrate trobe a mezi pecenim vdolecky mazeme sadlem.Upecene vdolky mazeme svest. povidly a sypeme pernikem. Ale povrch si kazdy muze prizpusobit sve chuti. Tez jsou dobre pomazane marmeladou , posypane tvrdym nastrouhanym tvarohem a polite kysanou smetanou oslazenou, nebo navrch slehacku, nebo cokoliv. Treba pacholik.
mabell Rychlokvašky podle Karla Štědrýho:
2l vody, 1/2 litr octa, 1/2 kg cukru, 1 sáček DEKA. Svařit a horké nalít na očištěné okurky. Já to udělala do kameninovýho hrnce a po vychladnutí přikryla a nechala stát v kuchyni. Druhý den jsem je šoupla dolů do lednice. Fakt jsou druhý den hotový. Ten cukr bych doporučovala přisypávat a ochutnávat....někomu chutnají víc kyselé.
Sora2 Svestkova marmelada s orechy
1 kilogram vypeckovaných švestek, 1 kilogram želírovacího cukru, šťáva z 1 citrónu, 5 centimetrů celé skořice, 100 gramů vlašských ořechů. Švestky omyjeme, poté je umeleme nebo rozmixujeme, smícháme s cukrem, přidáme citrónovou šťávu a skořici. Tuto směs vaříme přibližně 5 až 8 minut. Vlašské ořechy spaříme horkou vodou, zbavíme hnědé slupky, nadrobno nasekáme a vmícháme do horké marmelády. Sklenice naplněné švestkovou marmeládou dobře utěsníme a necháme vychladnout. Dobré chutnání.
Sora2 Domácí malinová marmeláda
Ingredience: 1 kg lesních malin, 1 kg želírovacího cukru, 0,1 l vody Postup přípravy: Maliny opatrně smícháme s cukrem a vodou a vaříme 4-8 minut až do želírovací zkoušky (Několik kapek hmoty kápneme na studený talířek. Pokud hmota hned ztuhne, můžeme ji plnit do sklenic. Pokud ještě neželíruje vaříme dál, až bude pevná a zkoušku zopakujeme.) Krátce před dovařením můžeme přidat celou vanilku.Kdyz marmelada odpovida zkousce, prelejeme pres cednik. Odstranime tim male pecicky. Znova privedeme k varu a plnime horke do sklenicek. Uzavreme a otocime dnem vzhuru. Kdyz nam nevadi pecicky , cedit nemusime, je tak lepsi s kousky malin. Je to pak spise dzem.
Sora2 Hruškový džem
Ingredience: 600 g oloupaných hrušek s dužinou, 1 grep, 1/2 pomeranče bez kůry, 1/2 citronu bez kůry, 600 g pískového cukru, 120 g sekaných vlašských ořechů, 120 g světlých rozinek Postup přípravy: Umeleme hrušky, pomeranč a citron, potom vmícháme cukr a necháme přes noc uležet. Druhý den se směs 40-50 minut povaří a potom se přidají vlašské ořechy a rozinky. Znovu se 5 minut povaří. A dal uz stejne, naplnit, otocit. Vyborne!!!!
mabell: Kuře
Hodím vám sem recept, na kterým teď ujíždíme.:))) Kuře naporcujeme asi na 8 kousků a naložíme asi na 6 hodin do marinády z: 1 nastrouhaná cibule, 8 nastrouhaných stroužků čeneku, 2 lžíce vinného octu, 2 lžíce citronu, koření gyros 2 lžíce, bazalka,oregáno, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce sojovky, deci oleje, sůl podle chuti a chilli podle chuti. Potom kuře i s marinádou dáme na plech s okrajem a mezi jednotlivé porce nacpeme co nejvíc brambor rozkrojených na čtvrtky, 4 rajčata rozkrojené na půlky (tak jak se rozkrajuje citron) řeznou stranou dolů, 4 papriky na čtvrtky. Posolíme a dáme péct. Když jsou brambory měkké vyndáme z trouby přendáme maso na druhý plech a dáme na chvíli prudce dopéct samotné do křupava pak vrátíme zpět na původní plech a podáváme. Holky, mana nebeská.:))
Sora2 Šťávy
hodi se na cerny rybiz,maliny, jahody a jine: 3 1/2 kg ovoce se rozmacka s 2 1/2 l vody,/ rukama co nejvice to jde/.A necha se pres noc. Druhy den se pres jemne sitko procedi. Co vazi stava, dame tolik cukru.Na toto mnozstvi pridame 5g kyseliny citronove. Michame tak dlouho, az se cukr uplne rozpusti a zase nechame do druheho dne stat. Dalsi den slejeme do lahvi, zazatkujeme a zalijeme voskem. Na cerny rybiz o 1/2 l vody vice. Jo a do te stavy z cerneho rybizu patri jeste 1 petol nebo dnes asi uz neco jineho.
Sora2: Recept na veky pro pekarnu
Docela jsem vychytala recept na veku. Jdou z nej i housky. Takze: 350 ml teplejsiho mleka, 3 lzice oleje, 500g hladke mouky, 1 lzicka citronove stavy, 1 a pul lzicky susene drozdi . Zapneme program testo. Z vykynuteho testa vytvorime dve veky, dame na pekac vylozeny alobalem a nechame jeste pul hodinky nakynout. Dame do vyhrate trouby a peceme 20 minut . Nekdy dam i 2 lzicky sus. drozdi. Jo zapomela jsem ty veky potreme zloutkem a pak je nechame na pekaci vykynout. Muzeme je ruzne sypat cimkoliv ale chutne jsou i bez niceho.
Bess: Nejjednodušší závin:
200 g pomazánkového másla, 200 g hl. mouky, vejce na potření...Toť údajně vše - rozválet na tenký plát, rozestřít jakokoliv náplň, zarolovat, potřít vejcem, upéct 30 mi....Znáte to někdo, zní to podezřele jednoduše...
Bess: Párky v listovém těstěUdělala jsem pokus v menším, bylo to dobré, vůbec mi nevadilo, že jsem tam nenaplácala ten kečup, protože jednoduchá chuť má cosi do sebe....Takže čisté lístkové těsto, rozválet, zabalit kousek párku, ovajíčkovat, posypat drceným kmínem a solí....Nahoru kousíček tvrdého sýra....Prudce opéct.....je to dost sežratelné.....mabell: Kuřecí řízky v obalu
1 listový těsto, 6 malých kuřecích řízků, 25 dkg nivy, sůl, pepř sojová omáčka, olej, česnek grilovací koření. Řízky naklepeme, okořeníme, pokapeme sojovkou a olejem a dáme na hodinu odležet. Listové těsto rozválíme a rozdělíme na 6 dílů, aby se do nich dal zabalit řízek. Posapeme česnekem, položíme plátek nivy a zabalíme jako psaníčko nebo štrůdlík. Nesmí nic vytékat. Pečeme na vymaštěném plechu 45min na 200 stupňů.
mabell:A tady je jeden recept na bleskouvku s ovocem: 2 hrnky polohrubé, 1 hrnek práškového cukru, 1/8 másla, Z toho všeho drobení. 2-3 hrstě dáme stranou. Do zbytku: 1 prášek do pečiva, 1 vejce a jeden hrnek mléka. Rozmíchat, vylít na vymazaný plech vysypaný kokosem, poklást ovocem a zasypat zbylou drobenkou. Péct v mírné troubě.
mabell: A ještě jeden dobrej koláč.
16dkg polohrubý, 15 cukr moučka, 1dl oleje, 1dl mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkovej cukr, 4 vejce. Do mixéru: 4 žloutky, olej, mléko, vanilkovej i moučka cukr a 2 min. mixovat. Pak vylejt do mísy a přidat mouku s práškem do pečiva, a sníh z bílků. Opatrně vymíchat, vylít na vymaštěnej vysypanej plech, poklást ovocem a péct. Zkoušet asi po 20 min špejlí jestli už je upečeno.
mabell: Zelné placičky
Sklenici nebo sáček kysaného zelí (ne sladkokyselého!!!). Ze zelí vymačkáme vodu, v dlaních, jako když děláme kouli ze sněhu. Potom pokrájíme na drobno, přidáme polohrubou mouku, 1 vejce, sůl, pepř a můžeme i uzeninu. Mouky tolik jako když děláme bramborák asi 2 hrsti. Smažíme placičky ve vyšší vrstvě oleje jako bramboráky. Je to moooc dobrý.:)
Verusinka: Klausovo kuře
Lžíce plnotučné, dijonské a kremžské hořčice + rybízové marmelády zamíchat a potřit pekáč na čem budem péct kuře,to naslolíme a položíme na ten vymazany pekáč.pak na to vysypat moravanku a pect./lepší jsou stehýnka/a podávat bud s bramborem nebo bramborovym knedlíkem
kori: Nakládaná zelenin
květák, brokolice, malé cibulky, malé okurky, cuketa - bez jader a neloupat, mrkev, celer, petržel - ale tím šetřít...paprika - barevná - větší kolečka, taky zelí, ale to jen stočený list, nekrájet. Feferonky, ale nemusí, někdo to nerad. Naspod trochu kořenové zeleniny - ta je na čtverečky, pak jak to jde. Nálev jako na okurky, já to dělám odhadem, chutnám ho, tak ten nenapíšu. Do toho nálevu dát koření, ale nelít to do skleniček, jen to nechat povařit. Horkým zalít, zavíčkovat a zavařuje se to krátce, odhad tak 10 minut. Nejlepší z toho je květák a brokolice. Když peču maso, tak tam k tomu přidám celou skleničku, ale bez nálevu. Zelenina nikdy nezbyde.
Ainny: Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Přísady: 1/4 kg tvarohu (v kostce), 50 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, špetka soli a polohrubá mouka dle potřeby, ovoce (nejčastěji jahody, meruńky, borůvky, u nás hlavně švestky, dobrá jsou i jablka a hrušky - kousky), mletý mák s cukrem na posypání, máslo na polití.
(Z této dávky je asi 20 knedlíků, obvykle dělám pro 4 lidi ze dvou dávek).
Příprava: V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme si vždycky váleček z těsta, nakrájíme kousky a plníme ovocem. Vaříme v mírně osolené vodě asi 7 minut, vždycky první zkusím, jestli je ovoce uvnitř měkké. Po vytáhnutí z vody - vařím na několik etap, nedávám je všechny najednou - nechám okapat, potřu máslem a dám do mísy.
Umelu mák, smíchám s moučkovým cukrem, knedlíky posypu a hojně pomastím máslem. Já je dávám každému zvlášť na talíř a potom posypu a pomastím, někdo to udělá hromadně v míse. Knedlíky jsou dobré posypané také kakaem s cukrem nebo skořicí s cukrem.
Je to rychlé, dobré a nenáročné na čas a peníze.
mabell: Kynuté ovocné knedlíky
3,5 hrnku polohrubé, 1/2 kostky droždí, 1,5 hrnku vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru, 1 vejce (pokojová teplota) špetka soli, 1/2 lžíce hladké mouky. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, promícháme, posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a 20min. necháme kynout. Mouku, sůl a vejce smícháme s kváskem, vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo, ( kdyby se dlouho lepilo, přisypat ještě trošku polohrubé). Kynout 1 hodinu. Potom lžící vykrájet 24 kousků, zabalit do nich oprané osušené ovoce, nechat ještě 5 minut kynout, vhodit do vroucí vody, vařit pod pokličkou 5 min., pak obrátit a vařit ještě 3 min. Ihned po vyndání knedlík roztrhnout, nebo propíchat vidličkou. Jsou výborný!
mabell: Jahodový daiquiri:
15 větších jahod, balíček ledu, 2 lžíce citronové šťávy, bílý rum podle chuti, cukr podle chuti. Vše pořádně rozmixovat, když je hodně husté, lze cmrdnout do mixeru trochu minerálky.
kori1: Lilek pro veru
1. Oloupat nebo oškrabat, aby tam nebyla ta fialová kůžička, je moc hořká, tak pryč.
2. Nakrájet na kolečka nebo příčně na plátky. Já mám raději plátky, je to jiná konzistence, než kolečka. Asi 7 mm.
3. Osolit a nechat tak 20 minut, to jakoby namokrá a ubrouskem to vysušíš. Tím to nebude hořký.
4. Opepřit a trochu sójovky, ale fakt jenom trochu.
5. Klasika - obalit.
6. Když se to smaží, tak dost oleje a na prudko.
Jinak je bezvadný neobalovat a na oliváku na pánvi s přidáním nasekaných feferonek.
kacule1: Prošívaná deka
Ingredience: Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru (krupice, krystal), 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hrnku oleje, 3 celá vejce, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva Pudink: 4 dcl mléka, vanilkový pudink, 3 lžíce cukru Tvarohový krém: 2 vaničky tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek Postup přípravy: Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do pytlíku, kterému jsme ustřihli rožek, a cákáme krém na těsto. Potom dáme upéci do trouby. Kakao se může vynechat, pak je buchta světlá. Krém cákám na těsto jen tak, lžičkou, kdo by se dělal s pytlíkem:-))
kulisacek: Blesková bábovka
vezmeš hrnek, dáš do mísy 3 hrnky polohrubé nebo hrubé mouky, 1 hr. cukru, 2 vejce, 1 prdopeč a jednu sladkou smetanu (nemusí být ke šlehání) zamícháš, pokud se ti to zdá husté zředíš mlékem, naleješ asi polovinu do bábovkové nebo jiné formy, do zbytku ještě zamícháš asi tři lžíce holandského kakaa a přileješ do formy, peče se to asi 35 minut (píchám špejlí) ...vylepšení - do základního těsta přidáš směs oříšků (např. studenskou směs) a ještě lepší je to, když se tam nalámou kostičky čokolády na vaření.
mabell: Toasty s gulášem
Základ je uvařený ostrý guláš. Odebereš tak dvě sběračky a trochu masa. Maso vyndáš a nakrájíš na malý kousíčky a dáš zpět. Nakrájíš si dvě rajčata a jednu zelenou papriku nadrobno (delší nudličky) a podusíš na minimu oleje, když zelenina trochu změkne přidáš do guláše a pokud je to hodně řídké trošilinku zahustíš maizenou namočenou v pár kapkách vody. Většinou to není potřeba.pokud neděláš guláš ostrý, s rajčaty a paprikou podusíš jednu nakrájenou čerstvou nebo 2 sušené feferonky. Osmažíš plátky veky, na ně navrstvíš "guláš" a posypeš sýrem. Pak už jen do trouby a nechat sýr na toustu rozpustit .
mabell: Toastová veka
V mrazáku mám hotový akorát kynutý knedlíky s meruňkama a asi je vytasim. Já si vždycky odeberu z toho co vařím dvě nabo 4 porce a zamrazím na horší časy. Bohužel jak jsme teď makali na baráku, tak bylo hafo horších časů a všechno je vyžráno.:) Včera jsem byla tak líná, že jsem dělala toustovou veku, je to moc dobrý: Veku nakrájíme na plátky jako na chlebíčky, ale nedokrojíme aby nám dole držela v celku. Máslo asi půl osminky utřeme s drceným česnekem, bylinkama jaký máme rádi (i sušenýma) a trošinkou vegety. Plátky veky mažeme z obou stran a mezi ně dáme kousek sýru a nějakou uzeninu, kterou máme rádi (já dávám anglickou slaninu nebo pláteček uzených krůtích prsou). Pořádně zabalíme do alobalu a dáme na 15 minut do trouby asi na 200 stupňů. Pak nahoře alobal protrhneme a pečeme ještě asi 5 min. Je to moooc dobrý.
mabell: Ledová káva
Na litr mléka dávám celý sáček ledu (ty vymačkávací valounky) asi tři vrchovaté lžíce rozpustnýho kafe nebo 4 sáčky kapucina a asi minutu mixuju na plný pecky. Kdo rád sladký dává ještě cukr. Teď mě napadá, že to zkusím udělat z cezený melty.
mabell: Šunkové závitky z banánem
A víte co divnýho ještě dělám?:) Banán rozkrojím podélně na půl, každou půlku zabalím do slabého plátku šunky, musí to být opravdu slabounce nakrájená šunka. Majolku naředím asi 2-3 lžícema šlehačky, prostě na polotekuto, posypu čerstvým křenem a na to kopeček nesladké šlehačky. Moc dobroučký to je.:)
mabell: Řízky naruby
Je spousta receptů na řízky naruby: Kuřecí řízky nebo vepř. kotlety, strouhánka, hladká mouka, vejce, sůl, anglická slanina nebo špek, máslo, olej, mléko, cibule, decka vody. Kuřecí řízky prokrojíme tak, aby z 1 byly 3 kusy. Naklepeme osolíme. Z mléka, vejce a hladké mouky uděláme husté těstíčko, též osolit. Řízky obalíme ve strouhánce, namočíme do těstíčka a zprudka rychle opečeme na větší vrstvě oleje. Maso nám uvnitř zůstane syrové a těstíčko musí být tmavě zlaté. Potom klademe nastojato do pekáčku. Řízek, dvě kolečka cibule, plátek slaniny a zase řízek.Pěchujeme vedle sebe. Pokrájíme 1/2 osminkou másla, řízky trochu odstrčíme a pod ně nalijeme decku vody. Pečeme v troubě 30 min přiklopené a pak asi 20 min odklopené. Druhý den jsou nejlepší.
mabell: Koláč se špenátem
Já včera dělala koláč se špenátem. Říkáme tomu kiš a je děsně žravej: Špenátový kostičky asi 20kusů, ne protlak!!, 1 cibule, 5 strožků česneku, máslo, 2dcl šlehačky,25 dkg šunky, nastrouhaný tvrdý sýr asi 3O-40 dkg, listový těsto. Na másle osmažit cibulku a šunku v závěru přidat drcený česnek. Přidat špenát z kterého vymačkám vodu ( v dlaních, jako když dělám kouli ze sněhu), chvilku podusit, zalít šlehačkou a vmíchat třetinu sýru. Vyválet těsto do dortové formy, do varného skla nebo koláčové to je fuk, propíchat vidličkou potřít hmotou ze špenátu a zasypat sýrem. Péct do zčervenání. Mňam.:)
mabell: Těstoviny z Blbákova
To já radši: 8 velkých rajčat, hlava čeneku, 1 cibule, čerstvá nebo sušená feferonka, olivový olej, koření podle chuti. Rajčata spařit, oloupat, nakrájet na kostičky. Na 4 lžících oleje zesklovatit cibulku, přidat na drobno krájenej česnek krátce osmažit a vsypat rajčata a koření. Pod pokličkou dusit hodinu až hodinu a půl na mini plameni. Je to základ a pak podle chuti přidám vedle osmažené kuřecí maso nebo uzeninu, ale jde to i bez masa. S těstovkama a hromadou sýru.
mabell: Mrkvový dort
Hrnky musí být 1/4 litrové. 2 hrnky pískového cukru, 1 1/3 hrnku oleje, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky prdopeč, 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky zažívací sody, špetka soli, 4 hrnky strouhané mrkve, 3/4 hrnku mletých vlašáků. Vejce ušleháme do pěny a vmícháme olej a cukr. Přidáme mouku, prdopeč, sodu, skořici a sůl. Nakonec přidáme mrkev a ořechy. Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme kokosem naplníme těstem a pečeme. Plním to čokoládovým nebo kakaovým krémem od Otkera, který natírám i na povrch.