Boilies
ROHLÍKOVÉ BOILIES
* Úspěšné období: léto
* Druhy ryb: kaprovité
* Finanční náročnost: kupované kolem 40 - 80 Kč za krabičku .
Rohlíkové boilie je lisovaná rohlíková kulička navléknutá a svázaná provázkem. Pod provázek se navlékne háček a vlastně pak chytáte s nástrahou pod háčkem, i když se nejedná o klasický "lov na vlas". Chytá se s ním většinou na položenou, ale i na feeder nebo těžší plavanou. Rohlíkové boilie koupíte v rybářských potřebách nebo si jej můžete vyrobit doma pomocí kleští na rohlík (napařený) a pak navléknout na provázek a usušit, potom provázek rozstříhat a svázat každou kuličku. Před sušením můžete kuličky lehce nadipovat v nějakém aromatu. Ingredience Rohlík nebo jiné pečivo (vánočka, dalamánek, graham apod.) a případně nějaké tekuté aroma a barviva.
Boilie s pelet
Toto boilie jsem v letě v málem průměru používal s velkým úspěchem při lovu feedrem a to na cejny a kapříky.
Ingredience
Mleté pstruží granule 250g
Mleté halibut pelety 100g
Ptačí zob pro kanárky 200g
Pšeničné klíčky 70g
Kukuřičná mouka 250g
Robin red 100g
7 vajiček
Bobule na kapry
- Úspěšné období: Léto
- Druhy ryb: Kapr
- Finanční náročnost: Levnější jen asi ten Gluten bude dražší
Ingredience
rybí moučka 72% 300g
arašídová moučka 200g
Pšeničná klíčky 100g
Sojová mouka plnotučná 250g
Gluten 50g
Sušené mléko 100g
Můžeme přidat lososovy olej nebo olej s halibut pelet 20ml
10 vajec
Játrové boilie
- Úspěšné období: kdykoliv je teplota vody nad 8 st.
- Druhy ryb: kapr
- Finanční náročnost: 50 Kč/kg
Jsou to trochu obměněné klasické játrové kuličky do polévky - taky je máte tak rádi? Já strašně. A kapři taky! Velikost 18 mm braly je jen ryby nad 65 cm.
Ingredience
500 g syrových mletých jater - jakékoliv
250 g strouhanky
250 g krupice
5 stroužků česneku - utřít na kaši
trochu soli a pepře
4 vejce
Postup přípravy
Směs je v tomto poměru trochu řidčí než u jiných receptů, ale bílkoviny v játrech a vejcích při vaření ztvrdnou a výsledné boilie je velmi pevné. Při hustějším namíchání při vaření koule praskají.
Nepřidávám žádná další aromata.
Skladujte v mrazáku, nelze sušit.
Jahoda/bergamot+konope.
- Úspěšné období: Celý rok.V chladnejšom období pridať suš. mlieko.
- Druhy ryb: Kapor všetkých veľkostí.
- Typy revírů: Štrkovité jazerá.
- Finanční náročnost: Podľa množstva použitých ingrediencií. cca 1kg/100sk
Pri vhodnom použití výborna nástraha/návnada.Rýchly a stabilný záujem rýb.
Ingredience
RECEPT
200g kukuričná múka 500g-40sk
150g hladká múka 1kg-20sk
150g pšeničné klíčky 200g-15sk
100g krupica detská 500g-15sk
100g sušené mlieko 500g-90sk
200g vtáčí zob mix-50sk
100g kukuričná krupica 500g-20sk
jeden kilogram suchých zložiek výjde na cca.50sk
--------------------------------------------------------------------------------
tekuté zložky
2 polievkové lyžice melasy, alebo iné sladidlo
40ml amino
50g HERA
2ml aróma
50g posilovač
5kvap. esenciálny olej
--------------------------------------------------------------------------------
SLADIDLO - melasa, prírodný produkt, ktorý má sladkú chuť.Ak nezoženieš, tak použi tekuté sladidlo.Ja používam SWETY od fa.POLITUR (60sk-250ml)
AMINO - používam amino pre kulturistov od fa. NUTREND - AMINO LIQUID BCAA.Veľmi atraktívne pre kaprov aj pre ľudí(1l-550sk)
TUK - používam HERU. Je to rastlinný stužený tuk.Rozpustím ju na plyne a pridám k tekutým zložkám.Uľahčuje vytláčanie"klobások", poprípade šúľanie guľôčok.Pre kaprov je to chuťovo príťažlivý zdroj tukov.
ARÓMA - rozhodni sa pre akú len chceš.Osobne používam od fa. peltzer(25ml-300sk)
POSILOVAČ - tekutý, alebo práškový.Primiešam do tek. zložiek.Používam práškový od fa. MARCEL VAN DE EYDEN (250g-120sk)
ESENCIÁLNE OLEJE (SILICE) - tieto po zmiešaní s arómou vytvárajú vlastnú charakteristickú arómu.Napomáhajú jej šíreniu do vodného stĺpca(olej stúpa k hladine.Obyčajná aróma má dosah len pri zdroji.)
BERGAMOT - jahoda - 3-5kv
YLONG YLONG - ovocné - 3-5kv
BLACK PEPER - mäsové - 5-8kv
ASA FOETIDA - mäsové - 3-5kv
DOUBLE VANILE - krémové - 3-5kv
10ml=80sk Dostať kúpiť v obchode s aromaterapiou.Kúp si len oleje prírodné(umeliny nemajú fiziologické účinky ak napr: zvýšenie žravosti).
--------------------------------------------------------------------------------
VTÁČÍ ZOB
KONOPE - 100g
ĹAN - 50g
PŚENO - 50g
Tieto zložky pomel na mlynčeku na kávu.Vtáčí zob robí krásnu hrubozrnú štruktúru.
MINERÁLY
Pridávam aj na jemno podrvenú škrupinu z vajec.Kapor ná rád ak niečo chrumká.Vysoký obsah vápnika.
AMINO
Je to zmes predtrávených enzýmov.Tieto urýchľujú trávenie a sú kaprom vyhľadávané, nakoľko mu signalizujú možný zdroj potravy.Hlavné zložky amimokyselín, ktoré kapor rozoznáva sú L-valin, L- lyzín, L- karnitin.
TUK
Je to veľmi efektívny zdroj energie, ktorý je obsiahnutý v konope, ľane, hera- rastlinný tuk.
PROTEÍNY
Boilies ho dodáva SUŠENÉ MLIEKO.Má vynikajúcu chuť a uľahčuje vytláčanie klobások.
VAJCIA
Na tento recept potrebuješ 10-12ks vajec.Veľmi dobrou pomôckou je aj striekačka na presné dávkovanie(2 a 10ml).Skoro som zabudol.Pred vytláčaním klobások, natri stôl jedlým olejom(nebudú sa prilepovať).
--------------------------------------------------------------------------------
Postup přípravy
POSTUP VÝROB
Suché zložky medzi sebou rozmiešaš.Potom si ich rozdelíš na polovicu.Jednu polovicu zmiešaš spolu s tekutými zložkami a necháš odstáť asi 10-15min.Po nasiaknutí týchto zložiek, pomaly prisypávaš aj druhú polovicu, za stáleho miešania.Takto ti vznikne tuhé cesto, ktoré rozdelíš na menšie časti (4-5).Tieto kúsky vlož do mikroténového sáčku a odlož do chladničky na cca 30-40min.Po tomto čase je cesto pekne odležané.Má viacmenej rovnaké vlastnosti v celom priereze.Dalo by sa povedať, že dozrelo.
Priprav si mlynček na mäso.Najlepší je 8-čka.Na tento mlynček si kúp nástavec na výrobu jaterníc(jelito).Predávajú sa v rôznych priemeroch.Na začiatok Ti stačia 2.A to 16-20.
Odležané cesto vyberieš z chladničky a plníš ním mlynček.Vychádzajú Ti "klobásky", ktoré trháš rukou po asi 15cm.Tieto "klobásky"necháš na stole.Potom ich vkladáš do hrnca s parou.Proces naparenia a vytvrdnutia je hotový za 4-5min.Naparením Ti neunikajú aromatické látky ani farbivá.Neničia sa tým aminokyseliny v takej miere ako varom.Po naparení"klobások" ich vyberieš a pokrájaš na válčeky(približne rovnaké).Necháš ich vychladnúť a potom späť do toho sáčku v ktorom bolo cesto.Sáčok hore zatočíš a zalepíš páskou.Na ňu si napíšeš príchuť poprípade aj dátum výroby.Potom ich ulož do mrazničky a už len čakať, kedy príde správny čas.
Nožno sa čuduješ že nerobím klasické guľky.Podľa môjho názoru je guľka dobrá ak sa zakrmuje kobrou alebo prakom.Vtedy je tvar dôležitý.
VÁLČEKY - ich tvar nehrá žiadnu rolu.Výroba je menej pracná.Ich výhody v porovnaní s guličkami sú markantné.Válček je otvorený z dvoch koncov.Týmto sa ľahšie uvoľňujú aromatické látky do vody.Guličky sú vytvrdnutým vajcom uzavreté, ako v škrupine a to doslova.Válčeky sa časom vo vode začnú rozpadávať po krajoch a svoj tvar zaobľovať.Príroda si z nich spraví sama guľky.To že sa rozpadávajú po okraji im len pridá na atraktivite.
Ptáčák s ořechy
- Druhy ryb: Kapr
- Finanční náročnost: 120kč/kg
Levna smes,kde hlavni podil ma ptaci zob a sojova mouka.
Ingredience
Mlety ptaci zob(pripadne smes mletych semen)-400g
Sojova mouka plnotucna-250g
Psenicna krupice-250g
Mlete orechy-100g
Vajec-10
Na 1 kg 1 sacek cervene papriky sladke+1 sacek papriky palive.Driv jsem pouzival jeden sacek namleteho anyzu.
Postup přípravy
Postup je standartni..
Banana boilies
- Úspěšné období: Jaro,léto(spíše teplejší období)
- Druhy ryb: kaprovité ryby
- Typy revírů: na stojatých vodách i v proudu
- Finanční náročnost: 200 kč na kilogram
Jak už sem říkala opravdu hezky voní po banánu a vždy přilákají nějakého pěkného kapříka,který nemohl odolat té krásně pestré vůni.Ingrediencí není ani tolik,ale za to jsou velmi pečlivě sladěny aby opravdu chutnali.
Ingredience
ingredience na 1kg boilies:
350g ořechové moučky
200g ptačího zobu
100g banánové moučky(Banana-Kaba)
100g sójové moučky
100g kaseinu
10 vajec
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MASOVÉ BOILIE - (esence ryba,jap.olihenˇ)
9 vajec
15 dkg masokostní moučka
15 dkg rybí moučka
7 dkg oliheň moučka
7 dkg GLM moučka
7 dkg mořská řasa
50 ml olej z tresčích jater
10 ml melasa
betain,kasein,esence oliheň,
dohustit směsí 50/50
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sladké boilies základem tohoto receptu je suchá směs Rybí moučka
50 % tvoří kasein pš.krupice 200g 8vajec
10-20 % lactalbulmin pš.mouka 150g 20ml sluneč.olej
10-15 % sušená syrovátka sojová mouka 100g aroma
15 % gluten kukuřičná mouka 150g
10 % sojové moučky rybí moučka 400g(kvalitní)
500 g prosáté suché směsi 6 vajec celkem1000g
10-15 ml olivového oleje směs musi být lepivápokud je suchá přidat vodu
10 ml sladidla vaříme cca 2 minuty
20 ml koncentrátu MULTIMINO
10 ml aromatu, esence - např.jahoda, banán,tutifruti
2 g betaine HCL
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boilies ryba (esence Amino komplex Frank.klobása) Golem-rybí moučka
5 vajec 600g rybímoučka
20 ml Amino komplex Frank.klobása 100g pivovarské kvasnice
10 ml olej z tresčích jater 100g gluten
50 dkg rybí moučky 200g pš.krupice
kasein,melasa,betain bez aromat smrdí ipo 12ti hodinách máčeni ve vodě
dohustit směsí 50/50
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ryba - česnek Carpforum.co.uk
30%Výběrová rybí moučka Rozšlehaná játra 200g
10%Rybí protein rozpustný albumin 40g
15%Vitalakt pš.krupice 400g
20%Pšeničné klíčky sojová mouka 220g
10%Kukuřičné lepidlo vitalakt 100g
5%Red mix rybí moučka 100g
10%Albumin lososový olej ---------
1-2 lžíce PepperBetain 1060g
1,5 hlavičky česneku (rozdrtit do vajec)
2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Levné boilies
250g bramborová moučka Rýžová mouka 150g sladidlo
250g dětská krupice řepka mletá 70g 1 lžička betain
250g sojová mouka sojová mouka 250g
150g kukuřičná mouka dětská krupička 350g
100g vitalakt vitalakt 150g
3-5ml esence anýz mletý 30g
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BCG-HNV směs
Ptačí zob 1 g Ostatní přísady casein 360g laktalbunin 180g
Jeden druh (len,konopí) 300 aroma kaseinát vápena 60g albumin 120g
pšeničná krupice 300 sladidlo Nectablend 60g vitaminer 30g
sojová mouka plnotučná 250 rostlinný olej PTX(pro ovocnépříchutě red factor)
gluten nebo albumin 50 esenciální olej celkem 930 gramů
Fischforcarp
Ptačí zob2 g Ostatní přísady kukuřičná mouka (šrot)nebo Sluis CLO 120g
Ptačí zob( jmix pro papoušky ) 400 aroma krupice 250g
pšeničná krupice 300 sladidlo sojová mouka 250g
sojová mouka plnotučná 150 rostlinný olej bílá rybí moučka 190g
gluten nebo albumin 50 esencionální olej red factor nebo nectablend 190g
sušené mléko (pro výživu telat) 100 melasa lze přidat Robin Red RRR nebo něco ostřejšího
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekuté: Suché: Red betain levný ostatní přísady
----------- ----------- g
10 vajec 300g krupice
20ml melasa 350g sojová mouka Kukuřičný šrot 300 red betain 35g
20ml rybí olej 200g pstruží moučka Pšeničný šrot 300 pálivá paprika 5g
10 kapek esence 75 g GLM moučka Krupice 50 sůl 5g
calamari squid od firmy: DT 75 g lactalbumin Syrovátkovíý protein 100 olej z tresčích jater 20ml
půl rozmixované uzené makrely Sušený česnek 50 betain 8g
Kasein 100 vajec 8ks
1 Lžička betain (tandembaits) ---------------
1 Lžička crab extrakt (tandembaits) 900
Při vyžší hustotě dolévat rybí olej až na požadovanou konzistenci
válí se skvěle !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Žid arašid CarpTriller
7 vajec 10 vajec
100g mletého konopí 250g sojová mouka pln.
100g sojová mouka odtučněná 100g vitalakt
400g mletých arašídů 100g Pš.klíčky
125g pšeničná krupice 50g gluten
75g vitalakt &nb