Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čestín - záchrana osob na zamrzlé hladině

7. 3. 2010
ZÁCHRANA NA LEDĚ
 

V sobotu 6.3. se před devátou hodinou sjelo do Čestína 70 dobrovolných hasičů ze 14 sborů našeho okresu. Na pořadu dne byla první zimní odborná příprava členů SDH a JSDH pro náš okres. Po letní přípravě, která byla historicky první a svou připraveností předčila očekávání všech účastníků, jsme všichni čekali, jak se čestínštím podaří nasazenou laťku udržet. Tuto zimní část spolupořádali SDH Čestín, OSH Kutná Hora a HZS Kutná Hora.

             Po zahájení, kterého se ujali hlavní organizátoři David Veselý z Čestína, Jarda Dušek z OSH a plk. Ing. Jiří Pokorný ředitel ÚO HZS Kutná Hora, začala první přednáška, kterou vedl doktor Tomáš Julák ze Záchranné služby Středočeského kraje na téma poskytnutí první pomoci podchlazené, případně poskytnutí pomoci tonoucí osobě. Celá jeho přednáška byla průběžně doprovázena videoprojekcí. Při této přednášce kladl doktor Julák velký důraz na upozornění na chyby, kterých se může zachraňující osoba nechtěně dopustit a tím zachraňovanému paradoxně někdy i ublížit.

            Druhou část vedli příslušníci HZS, jenž podobné školení absolvovali ve větším rozsahu na začátku února. Jejich teoretická část programu byla také po celou dobu doprovázena videoprojekcí a podrobným výkladem.K těmto účelům byly použity i materiály Ing. Hynka Černého, který na toto téma vypracoval seminární práci a účastní se školení složek IZS v celé ČR. K vidění byly i pomůcky k záchraně osob i pomůcky k sebezáchraně.

            Po dobrém obědě, jsme se všichni přemístili a k rybníku, kde na nás již čekali další příslušníci HZS. Zde jsme viděli na vlastní oči v praktických ukázkách několik možností ze sebezáchrany a záchrany tonoucích s využitím různých prostředků, které jsou ve výbavě hasičských jednotek a nebo pomocí pomůcek, které se dají použít v případech improvizace (tažné lano, hokejka, kanistr, větev, atd.). V průběhu praktické ukázky si mohli zájemci z našich řad za dohledu odborníků v zapůjčeném suchém obleku (určeném k záchraně tonoucích osob) vyzkoušet sebezáchranu a záchranu osob. Z našeho SDH tuto možnost využil Patrik Richard a podle jeho hodnocení, které se shodovalo se všemi ostatními, jenž tuto možnost využili, je tato činnost o hodně náročnější, než to vypadá ze břehu. Nás ostatní odradila zima, vítr a sněžení (v tomto počasí se nám opravdu převlékat nechtělo).
            Po skončení praktické části následovalo krátké hodnocení akce a odjezd domů.

             Z mého pohledu se toto školení opět vydařilo a už dnes se těšíme na další podobné. A touto cestou chci poděkovat SDH Čestín, OSH Kutná Hora a HZS ÚO Kutná Hora za přípravu celé akce.

Část informací v tomto článku jsem čerpal z článku na: www.sdh-ndvory.com

TM