Zařízení bylo podle serveru Discovery News vyzkoušeno na šestadvacetiletém muži, který prodělal mozkovou mrtvici a zůstal kompletně paralyzován, tedy uzamčen ve svém těle, ačkoli jeho další duševní schopnosti zůstaly nedotčeny. Takto postižení pacienti komunikují s okolím jen velice komplikovaně pomocí pohybů očí.

Podobně uvězněn je i mozek jednoho z nejgeniálnějších současných teoretických fyziků Stephena Hawkinga, kterému kvůli ALS dnes trvá několik minut zformulování jednoduché věty a její převedení na řeč s pomocí počítače.

Stephen Hawking na konferenci v Bruselu

Vědec Stephen Hawkin

FOTO: Francois Lenoir, Reuters

Nové zařízení je založeno na implantování elektrody do hloubky pěti milimetrů v oblasti mozku, centru řeči, kde se formulují slova. Po několika měsících nervové buňky prorostou do elektrody a vysílají detekovatelné signály.

Tato první fáze je poměrně jednoduchá, ale vývoj zařízení, které by dokázalo správně přešíst signály a odfiltrovat hojný šum na pozadí, trval řadu let.

"Všechny neurony neustále něco vysílají, ale existují proměny v četnosti signálů," vysvětlil podstatu vyvíjeného systému vedoucí výzkumného týmu Frank Guenther z Bostonské univerzity.

Elektroda signály zesiluje a převádí na radiové FM vlny, které se bezdrátově přenáší na cívky schované ve vlasech, které slouží jako antény. Poté se musí dekódovat a přévést na řeč, která se ozve z napojeného počítače.

První slova byly vlastně jen zlomky, hlásky, které se však syntetizovaly s rychlostí kolem 50 milisekund, což odpovídá běžné řeči.

Zdroj: www.novinky.cz