Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zvýšit výkon vašeho mozku

11. 3. 2010

Meditujte

ukázalo se, že meditace zvyšuje IQ, zmírňuje stres a podporuje vyšší úroveň fungování mozku. Meditace také aktivuje „přední kortex“ mozku, oblast zodpovědnou za schopnost pokročilého myšlení a výkon

Nakreslete obrázek

kreslení stimuluje pravou hemisféru mozku a inspiruje kreativitu. Vyndejte si pastelky a začněte si kreslit svoji cestu k výkonnému mozku. 

Cvičte

dlouhodobí cvičení prokazatelně zvyšuje výkon mozku a dokonce vytváří v mozku nové neurony. Jděte ven a dopřejte si přírodního zvýšení chemie vašeho mozku prostřednictvím cvičení! 

Zaměstnávání mozkových vln

zaměstnávání mozkových vln je bezpečný inovační způsob stimulace a formování mozku a funguje. Můžete si doslova vytvořit kontrolu nad svým životem a využitkovávat svůj mozkový potenciál! 

Vyhněte se podřadným potravinám

podřadné potraviny prokazatelně snižují energii v těle a podporují „zamlžení mozku“. Vyškrtněte ze svého jídelníčku některé podřadné potraviny a sklízejte prospěch většího klidu a soustředěné chemie mozku. 

Hluboké dýchání

hluboké dýchání zvyšuje úroveň kyslíku a krevní průtok k mozku. 10-15 denního hlubokého dýchání může představovat velký rozdíl v kvalitě vašeho života a potenciálu fungování mozku. 

Naučte se nový jazyk

učení zvětšuje strukturu mozku a zlepšuje mozkové centrum řeči. Hablas espaňol? Může být čas začít chodit na lekce a doplnit si vaše pracovní dovednosti a výkon mozku. 

Berte rybí olej

rybí oleje jsou pro mozek doslova jako membrána. Primární 2 složky EPA a DHA posilují jak emocionální centrum mozku, tak zlepšují soustředění. Po určité době braní rybího oleje dochází ke zvýšení celkové mozkové aktivity. 

Smějte se

smích způsobuje přirozené uvolňování mozkových endorfinů – chemikálií, které mírní bolest a zlepšují celkovou pohodu. Smích je velmi známým přírodním snižovatelem stresu. Podívejte se na komedii, slehněte si vtip a úroveň těchto endorfinů zvyšte. 

Zapojte se do debaty

dobrá, zdravá debata posiluje schopnost mozku myslet rychle a uplatňovat inteligenci ve verbálních situacích. Zlepšujte si výkon svého mozku tím, že se budete zapojovat do mnoha zdravých debat. Jen se někoho zeptejte, koho bude volit ve volbách a debatu vyprovokujete zcela určitě. 

Berte multivitaminy

vitaminy jsou pro mozek skvělé, a pokud nedostává v denní stravě dostatek jistých vitaminů, zvažte multivitaminy. Multivitaminy pomáhají usnadňovat fungování zdravého těla a obohacují mozek. Začněte chroupat multivitaminy každé ráno a po nějaké době je dosti pravděpodobné, že si povšimnete rozdílu. 

Pijte červené víno

alkohol v mírném množství se ukázal být pro mozek dobrým. Proč? Je bohatý na antioxidanty – chemikálie, které v podstatě mozek chrání! Sklenička denně u žen a dvě u mužů je obecně považována za zdravé množství. 

Jezte zdravě

víte, co „zdravé“ je, takže proč nejíst zdravě a nezlepšit si svůj mozek? Mozek si vyžaduje jisté množství energie, aby dosáhl své maximální úrovně fungování. Pojídání čokoládových dortů a brambůrků místo ryb a luštěnin, no možná to je důvod, proč nemůžete myslet jasně. 

Změňte své prostředí

abyste udrželi svůj mozek řádně stimulovaný, je důležité neustále měnit vaše prostředí. Jezděte do práce po nové trase, jezte v pátek nové restauraci. Změna prostředí pomáhá změnit mozek. 

Dávejte si cíle

dávání si cíl aktivuje oblasti mozku související s pozitivním myšlením a akcí. Dávání si cílů je skvělé pro dosažení úspěchu a prosperity v životě a pro podporu vašeho mozku. 

Poslouchejte hudbu

studie prokázaly, že poslouchání hudby posiluje pravou hemisféru mozku a doslova mění strukturu. Stejné studie zjistily, že lidé, kteří poslouchají hudbu, jsou obecně chytřejší a mají více emocionální inteligence, než ti, kteří neposlouchají. 

Buďte empatičtí

být empatický a pokoušet se pochopit emoce ostatních je dovednost, kterou se váš mozek může naučit. Být empatický je zcela určitě skvělá vlastnost a umožňuje to vašemu mozku popsat emoce jiných. 

Vyhněte se stresu

trocha stresu tělu nikdy neuškodí. Příliš mnoho stresu v podstatě způsobuje výrazné zvýšení hormonu „kortizolu“, který při vysokých hladinách zabíjí mozkové buňky a potlačuje fungování mozku. 

Myslete pozitivně

pokud jste již velmi dobří v pozitivním myšlení, je velká pravděpodobnost, že již máte výkonnější mozek, než „negativňáci“. Dopřejte si 10 minut denně pozitivnějšího myšlení a začnete si všímat zlepšování schopnosti myslet a řešit problémy. 

Diskuse

dobré diskuse nového myšlení na nové stimulující myšlenky je skvělý způsob, jak zlepšit schopnost vašeho mozku myslet kreativně. Diskutování je v podstatě jiný způsob myšlení, který pomůže dopřát vašemu mozku        kreativní kopanec. 

Napište článek

psaní je spojováno se zlepšenou pamětí a vyjadřováním myšlenek. Když píšete, posilujete přirozenou schopnost vašeho mozku zprostředkovávat myšlenky a pocity. Psaní je skvělý způsob jak cvičit svoji schopnost analyzovat a budovat myšlenkový proces kritickým myšlením. Časopisy, diáře, blogové příspěvky a psaní příběhů jsou fenomenální způsoby, jak naplnit váš mozek. 

Vizualizujte

vizualizace byla spojována se soustředěním se na hlubší úrovni. Mnoho úspěšných atletů, kteří jsou schopni hrát „v zóně“, si ve skutečnosti svoji hru vizualizuje na hlubší úrovni. Vizualizace byla spojována s menším stresem, zvýšenou kreativitou a špičkovým výkonem mysli-těla. 

Dopřejte si trochu spánku

zajistěte, abyste vždy uspokojili potřebu vašeho mozku spát. Spánek čistí duševní změť a nedůležité myšlenky. Dobrá noční spánek může také zostřit paměť a zmenšit zapomnětlivost. Každý má jiné požadavky na spánek, zajistěte, abyste uspokojili své. Pokud nemáte dostatek spánku – můžete chtít si hodit dvacet… 

Provádějte sebe hypnózu

síla hypnotické sugesce je zcela jistě skutečná. Můžete změnit aspekty svého myšlenkového procesu a naučit se přesouvat svoji pozornost tím, že si dopřejete trochu sebe hypnózy. Výzkum hypnózy ukazuje, že praktikováním hypnózy individuální zkušenosti snižují stres, zvyšují toleranci k bolesti a čistí myšlení. Pokuste se o to sami, pokud jste to již neučinili. 

Luštěte křížovky

křížovky přináší vašemu mozku schopnost kriticky myslet a vybavovat si minulé vzpomínky. Výzva dokončit křížovku je zcela jistě duševně povzbuzující a stimulující. Pokud rádi čtete noviny, najděte si tam denní křížovku a posilte výkon mozku. 

Jezte ořechy

studenti brazilských a jihoamerických univerzit přísahají na pojídání ořechů před zkouškami. Povšimli si, že jejich pojídání koreluje s jejich výsledky. Nové studie začínají prokazovat účinnost ořechů při zvyšování výkonu mozku. Pokud nejíte spoustu ořechů, pokuste se o to někdy a dopřejte si s mozkem souvisejícího prospěchu.

Čtěte knihy

čtení knih učí váš mozek adaptovat se na absorbování velkého množství informací za kratší dobu. Knihy posilují vaši schopnost myslet a pamatovat si, jakož i rozšiřují slovník a schopnost kritického myšlení. Nejen, že se v knihách něco dozvíte, ale zvýší se výkon vašeho mozku, jak budete konzumovat obsah knihy. 

Poslouchejte klasické melodie

poslech klasické hudby aktivuje levou hemisféru mozku, což je důvod, proč klasická hudba obvykle pomáhá studentům být lepšími v matematice a psaní. Pokud jste se ještě nepokusili poslechnout si nějakého Mozarta, zvažte to! Mozart byl spojován s 80% zlepšením u prostorových inteligenčních testů. 

Hrajte „věk mozku“

nové hry, jako „věk mozku“ pro nintendo DS a Big-Brain Academy pomáhá podporovat rychlé myšlení a základní dovednosti mozku. Tyto hry fungují skvěle u zlepšení rychlosti myšlení a přirozené schopnosti řešení problémů. Měl jsem příležitost si tyto hry zahrát dříve, takže mohu osobně otvrdit jejich účinnost. 

Dopřejte si šlofíka

výzkum prokázal, že šlofík výrazně zlepšuje úkolovou výkonnost a schopnost myslet. Pokud se během dne cítíte unaveni a máte čas na krátkého šlofíka, doporučuje se. Šlofíky jsou skvělým občerstvením a rychlý duševní povzbuzovač. 

Vypněte televizi

sledování televize nemusí být jediným důvodem začátku degenerace mozku, ale je klíčovou přísadou procesu degenerace. Trocha televize neublíží nikomu, ale zcela určitě mění fungování mozku. Akt sledování televize zpomaluje mozkové vlny a způsobuje pokles zdatnosti mozku. 

Namalujte obrázek

být schopen si vizualizovat, kde má být na vašem papíru obrázek, zažehává čistou kreativitu zevnitř. Malování je cvičením, které pravý mozek zaktivizuje cela a zlepšuje vaši kreativní stránku. Pokud jste se nepokusili namalovat obrázek, zkuste to a povšimnete si, že se s největší pravděpodobností budete cítit kreativnějšími. 

Začněte brečet

nebojte se brečet, když je na to vhodná doba. Brečení ve skutečnosti uzdravuje emoce a podporuje zdravou cirkulaci v mozku. Ti, kteří jsou schopni brečet, vlastně čistí vnitřek svého mozku, což je další zdravý způsob jak zvýšit jeho výkon. 

Jezte méně

přílišné jedení má za následek snížení toku krve do mozku a zvýšení toku krve do zažívacího systému. Proto pokud jste schopni snížit celkové množství potravy, kterou jíte, budete mít lépe fungující mozek. V několika laboratorních studiích se u krys na kaloricky omezené dietě zvýšil tok krve do mozku. 

Snídejte

když děti, které nějakou dobu nesnídaly, začaly opět snídat, jejich známky z matematiky se zlepšily o celý stupeň (v průměru). Snídaně je pravděpodobně nejdůležitější jídlo dne – poskytuje vašemu tělu palivo pro zbytek dne. Pokud nemáte čas sníst ráno celou snídani, aspoň si něco zakousněte… Mohlo by to váš mozek silně zbystřit. 

Zajděte si na procházku

cvičení mozku určitě prospívá a chůze je skvělá forma cvičení, která je snadná a velmi účinná pro zvýšení výkonu mozku. Chůze uvádí vaši mysl do uvolněného stavu čistého myšlení a fungování mozku. Chůze dává vašemu mozku možnost bloumat a osvobodit se od obtížných myšlenek. 

Napodobujte ostatní

být schopen napodobit činy a mluvu ostatních aktivuje několik oblastí mozku, které jsou obvykle neaktivní. Napodobování ostatních, je-li to děláno pro zábavu, hravým způsobem, může zlepšit výkon vašeho mozku a přirozenou schopnost mozku rychle se adaptovat, když čelí novým situacím. 

Řešte hádanky

řešení hádanek je skvělý způsob jak stimulovat schopnost vašeho mozku kriticky myslet a zpracovávat informace. Skvělou věcí na hádankách je, že si vyžadují aktivitu v levé hemisféře mozku, která musí pracovat a přenášet informace do vizuálního centra pravé hemisféry mozku. Chcete integrovanější mozek? Řešte hádanky! 

Cvičte neurofeedback

(zde má zřejmě autor na mysli speciální přístroje, pozn. red.) nervová zpětná vazba je skvělý způsob jak se naučit vědomě kontrolovat vlnové vzorce vašeho mozku. Nervová zpětná vazba buduje strukturu mozku a pomáhá podporovat flexibilitu mozkové neurální sítě. Ačkoliv nervová zpětná vazba je poněkud dražší, pokud máte dost peněz, může to být nejlepší investice, kterou pro svůj mozek můžete udělat. 

Snižte konzumaci alkoholu

alkohol v mírném množství není pro mozek ničím strašným, příliš mnoho alkoholu poškozuje zdraví a fungování mozku. Pokud chcete zvýšit výkon mozku, snížit konzumaci alkoholu je skvělý způsob, jak to udělat. Alkohol může způsobit problémy s pamětí a podporovat „zastřené“ neorganizované myšlení. 

Žijte bez drog

každý ví, že drogy jsou pro něj špatné. Drogy neposilují kreativitu, zabíjí kreativitu a vyčerpávají mozkové buňky. V závislosti na droze se účinky mohou lišit od krvácení do mozku, přes ztrátu buněk, po znemožnění růstu neuronů. Žijte bez drog a udržujte svůj mozek výkonnějším. 

Pijte ovocné šťávy

pití ovocných šťáv mozek revitalizuje a poskytuje buňkám povzbuzující dávku živin. Ke skvělým džusům patří: hroznový džus, pomerančový džus, brusinkový džus a jablečný džus. Většina džusů poskytuje vašemu mozku klíčové živiny, které vám pak poskytují více duševní energie a soustředění. 

Buďte si sebe vědomi

když se naučíte nechat odejít egem tažené a emocionální aspekty života, dorazí racionální myšlení. Racionální myšlení vám umožní stát se sebeuvědomělým, což vám obratem umožní činit lepší budoucí rozhodnutí, abyste dosáhli optimálního zdraví mozku. Aktivity jako meditace, sebe hypnóza a introspekce nám umožňují zvýšit naše sebeuvědomění. 

Berte ginkgo bilobu

ginkgo biloba byla vědecky prozkoumána a bylo zdokumentováno, že výrazně zvyšuje tok krve do mozku. Ginkgo biloba je poměrně levný způsob, jak váš mozek napumpovat krví. Zvýšení toku krve do mozku koreluje se zvýšením soustředění a řešením problémů. Zkuste ginkgo bilobu a dovolte vašemu mozku sklidit výhody. 

Mějte sex

sex je skvělý způsob jak přirozeně uvolnit klíčové hormony v mozku. Když máte s někým milostný vztah, sex zlepšuje sociální vazbu jako i emocionální inteligenci. Sex spojuje, mírní stres a je to skvělý způsob, jak váš mozek povzbudit. Je pravděpodobné, že sex také zlepší vaši sebedůvěru a schopnost myslet pozitivně. 

Pijte kofein

výzkum ukazuje, že studenti, kteří pijí před zkouškou kávu, mají lepší výsledky. Proč? Zdá se, že kofein stimuluje aktivitu mozku, rychlost myšlení a zlepšuje soustředění. Příliš mnoho kofeinu není nikdy dobré, protože může způsobit stres nebo vyvolat vztek. Troška nicméně může být lístkem k „1“ u zkoušek. Pijte ho trochu a uvidíte, jak ovlivní vaše soustředění a shodnost myslet. 

Přivoňte si k bazalce

osobně jsem tuto metodu nezkusil, ale zdá se, že mnozí přísahají na účinnost bazalky při zlepšování celkové funkce mozku. V každém případě jisté vůně skutečně mění fungování mozku. Přivonění si k mátě urychlí fungování mozku, zatímco další vůně věci ve skutečnosti zpomalují. Protože vůně je nejsilnější věc spojená s pamětí, některé dobré vůně mohou zcela určitě pomoct zlepšit fungování mozku. 

Zůstaňte ve škole

pokud jste ve škole, existuje pravděpodobnost, že zvýšíte výkon svého mozku více, než průměrní odpadlíci. Držení kroku se školní prací znamená, že svému mozku poskytnete dobré cvičení v oblasti sebekázně, učení a duševního zpracovávání. Zůstaňte ve škole nebo něco udělejte, abyste se vždy učili něco nového. 

Pokládejte otázky

pokládání otázek je fenomenální způsob, jak udržet svůj mozek v kondici. Zvykněte si ptát se ostatních na jejich myšlenky. Otázky mohou vyvolat nové myšlenky a nápady a jejich pokládání je skvělý způsob, jak zvyšovat výkon mozku.

Znovu si přečtěte tento seznam

chcete zvýšit výkon svého mozku? Začněte znovu číst tento seznam a označte si některé metody, které můžete uplatnit ve svém životě. Vlastně si tento seznam vytiskněte a dejte si ho na nějaké místo, na které budete vidět každý den. Tím, když budete kolem seznamu procházet, můžete se na něj podívat a náhodně si vybrat aktivitu na zvýšení výkonu svého mozku

 

 

Vše o esoterice a duchovním životě a spousty zajímavých a poučných témat
www.skola-esoteriky.cz
Zdroj: od čtenářky
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mozek

Jan,25. 8. 2016 18:20

sportem ke zdraví

flapsdl

daniel,4. 10. 2014 20:36

je to dobre diky ti :]

Jaky mate nazor ?

dawe,30. 10. 2011 20:26

napiste sem nekdo nakej odbornik treba :D nebo nekdo kdo se vyzna, jestli se to vyplati .. neco je logicky jasna pravda .. ale u neceho si myslim ze je blbost .. :P